'Behoud de maatschappelijke stage'

Van Bijsterveldt: Scholen moeten kennis overdragen, maar jongeren ook voorbereiden op de samenleving

Doe het niet, wil demissionair CDAminister Marja van Bijsterveldt roepen naar de onderhandelingstafel van Samsom en Rutte. Schaf de maatschappelijke stage niet weer af. Niet een jaar nadat die stage verplicht is geworden, niet nu veel betrokkenen er zo tevreden over zijn. "Zo ontzettend zonde."

Zit het u hoog?
"De maatschappelijke stage is me echt dierbaar. Ik las zaterdag in Trouw dat VVD en PvdA erover denken die af te schaffen. Zo ontzettend zonde. Ik heb die stage, als staatssecretaris van onderwijs, tijdens het vorige kabinet ingevoerd. Scholen hebben echt de tijd gekregen om het vorm te geven en zijn er nu net mee aan de slag. Het maatschappelijk veld doet er volop aan mee. Het Rode Kruis bijvoorbeeld biedt stages aan, de Zonnebloem, maar ook plaatselijke clubs, de voetbalclub en het buurthuis. Sommige scholen vinden het zo waardevol dat ze kinderen niet alleen de verplichte dertig uur maatschappelijke stage laten lopen, maar die tijd hebben verdubbeld naar zestig uur. Die vullen de kinderen dan in hun vrije tijd in."

U bent CDA-minister. Is die maatschappelijke stage niet te veel een CDA-punt?
"Het CDA hecht er inderdaad aan dat jonge mensen zich leren inzetten voor de samenleving. Maar ook een meerderheid van de Tweede Kamer vond een paar jaar geleden nog dat het nodig was. Ook de PvdA. Ik kan me niet voorstellen dat VVD en PvdA er echt van af willen. De VVD heeft sterke banden met de Britse conservatieven. Hun voorman Cameron is juist van plan, naar aanleiding van de rellen in Londen, community service in te stellen voor jongeren van zestien jaar. Begin dit jaar sprak ik mijn Britse collega-minister en vertelde haar: wij hebben dat al. Zij was er van onder indruk.

"De PvdA vindt vitale wijken en buurten heel belangrijk. Als ik dan zie dat bijvoorbeeld in Doetinchem leerlingen in de buurt klussen doen voor ouderen, of hoe ze in Den Haag ouderen in hun buurt computerles geven, dan past dit echt bij hen. Tuurlijk, als je het afschaft win je 51 miljoen, maar dat is eigenlijk een bescheiden bedrag in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt."

Wat krijg je er dan voor terug?
"Jongeren komen weer in aanraking met vrijwilligerswerk. Dat is niet meer vanzelfsprekend. Ze komen in contact met mensen die ze in hun wereld van Hyves en Facebook niet zo snel treffen. Ouderen, kwetsbare mensen. Ze leggen contact en leren hoe mooi het is om iets te betekenen voor een ander. Jaarlijks gaan 200.000 jongeren op stage, 20 procent gaat daarna door als vrijwilliger. Dat zijn zo'n 40.000 vrijwilligers per jaar. Voor veel mensen staan waarden en normen en iets voor elkaar betekenen op nummer één. De maatschappelijke stage geeft daar concreet invulling aan."

Moeten scholen zich niet gewoon bezighouden met taal en rekenen?
"Ik ben natuurlijk de minister van taal en rekenen. Ik heb de normen verhoogd en dat vind ik ook ongelooflijk belangrijk. Maar dat is niet het enige. Scholen moeten kennis overdragen, maar kinderen ook voorbereiden op hun rol in de samenleving. De Onderwijsraad stelde dat de maatschappelijke stage een van de weinige concrete invullingen is die scholen geven aan die taak.

"Onderzoek toont dat 70 procent van de scholieren de stage waardeert en 80 procent van de ouders vindt het belangrijk dat het verplicht is. Scholen hebben een enorm netwerk opgebouwd, contact gelegd met maatschappelijke organisaties en zijn geworteld in hun omgeving. Het is echt heel waardevol."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden