Woningmarkt

Behoefte aan kwart miljoen extra ouderenwoningen

De thuishulp helpt een wat oudere mevrouw met een voetenbadje.  Beeld Koen Verheijden
De thuishulp helpt een wat oudere mevrouw met een voetenbadje.Beeld Koen Verheijden

In de woningmarkt dreigt verdere scheefgroei als geen haast wordt gemaakt met preventieve aanpassingen voor ouderen aan woningen. Dat stellen economen van de Rabobank. Ook moeten er snel ouderenwoningen worden bijgebouwd, denken ze. Volgens hen is er behoefte aan 250.000 ouderenwoningen en zijn er in 1,2 miljoen huizen aanpassingen nodig, zodat de bewoners er langer zelfstandig kunnen blijven. Dat gebeurt volgens de analisten nog te weinig.

Het alternatief is dan verhuizen, maar daarvoor ontbreekt vaak het aanbod in de buurt. Zolang geschikt aanbod op de juiste plekken ontbreekt, aldus de Rabobank, verhuizen ouderen niet. Om aan die vraag te voldoen, zijn zo’n 250.000 ouderen­woningen nodig. Daarmee worden ook jongere mensen geholpen, die nu maar moeilijk kunnen doorstromen in de huizenmarkt.

Senioren verhuizen minder graag

Hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep ziet dat probleem ook. Volgens hen zijn vijftigplussers ondervertegenwoordigd bij de doorstromers, terwijl zij meestal meer financiële ruimte hebben en makkelijker kunnen verhuizen. “Slechts 45 procent van de doorstromers is vijftigplusser. Die groep heeft de sleutel in handen om de doorstroming te versnellen”, aldus Michiel Meijer, directeur bij Van Bruggen.

Meijer verwijst naar CBS-cijfers waaruit blijkt dat senioren, naarmate zij ouder worden, steeds minder graag verhuizen. Van de 55- tot 65-jarigen wil 43 procent nog wel verhuizen, maar van de 65- tot 70-jarigen is daar nog maar 30 procent van over. Bij mensen boven de 75 is dat percentage geslonken tot 17. “Ik ben bang dat ze dat doen, omdat er geen betere opties zijn. Door tegemoet te komen aan de wensen van deze groep, komen er ­woningen vrij, waardoor veertigers weer kunnen doorschuiven. Op die manier komt er ook weer meer ruimte voor starters.” anp

Lees ook:

Starter op woningmarkt hangt aan het infuus van zijn ouders.

Als twintiger of jonge dertiger in je eentje een huis kopen? Het lukt starters in deze huizenmarkt steeds lastiger zonder hulp van hun ouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden