Behoefte aan een snelheidsbegrenzer

Snelheidsbegrenzers en meer snelheidscontroles op 50 en 80 kilometer wegen. Daaraan bestaat bij de bellers van de 'Veilig Verkeer Nederland te hard rijden-lijn' grote behoefte. En niet alleen bij fervente autohaters. “Onbewust rij ik vaak te hard”, meldde een autobezitter, “en daarom zou een snelheidsbegrenzer in mijn auto nuttig zijn.”

Tegen een vergoeding van 75 cent per minuut hebben inmiddels honderden bellers antwoord gegeven op zes vragen die drs. H. van den Bergh, directeur van VVN, hun stelt. Het zijn voor de hand liggende vragen, waarop soms schijnbaar tegenstrijdig geantwoord wordt.

Zo blijkt uit de steekproef, dat 70 procent van de bellers last heeft van hardrijders in de eigen woonomgeving, maar niettemin eerlijk toegeeft zelf regelmatig hard te rijden. Voorstanders van het eerder innemen van het rijbewijs zijn dan ook dungezaaid, terwijl traditionele methodes, als het verhogen van boetes, het afleggen tegen pleidooien voor rotondes en verkeersdrempels.

De moeite die gestoken wordt in het maken van leuke Postbus 51 spotjes lijkt verspild. Maar weinig bellers denken dat meer spotjes het hardrijden zal verminderen. Het is de eerste keer dat VVN een 06-lijn gebruikt om een direct oordeel over automobilisten op te tekenen. Geïnteresseerden kunnen tot 15 juni bellen.

De resultaten van het onderzoek zullen aangeboden worden aan minister Jorritsma van verkeer en waterstaat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden