Opinie

Behoed ons joden voor JOVD-liberalen

Orthodoxe joden tijdens een besnijdenis-viering in Jeruzalem. Beeld epa
Orthodoxe joden tijdens een besnijdenis-viering in Jeruzalem.Beeld epa

YANKI JACOBS & DANIEL ASSCHER   Een verbod op besnijdenis zoals JOVD wil is niet liberaal en slecht doordacht, vinden Yanki Jacobs en Daniel Asscher van Chabad on Campus, een organisatie voor joodse studenten.

Yanki Jacobs & Daniel Asscher

Wij roepen Tom Leijte en Matthijs van de Burgwal van JOVD op om over te stappen naar de Jonge Communisten. Want het voorstel dat zij namens de JOVD woensdag publiceerden (Opinie, 5 maart) over de besnijdenis van jongens onder de twaalf jaar heeft niets met liberalisme te maken. Het verbieden van de besnijdenis van jongens onder de twaalf jaar, is het verbieden van een voor joden essentiële religieuze praktijk. Het is het antireligieuze standpunt van een seculiere ideologie die zonder goede onderbouwing de vrijheid van religie in gevaar brengt. Dat is geen liberalisme, maar communisme.

De joden zijn honderden jaren geleden als minderheidsgroep naar Nederland gekomen omdat het liberale klimaat hen in staat stelde om zonder vervolgd te worden hun religie te kunnen uitoefenen. In de loop der jaren is er veel veranderd, maar niet dat wij een minderheid zijn. Als minderheid met eigen afwijkende gebruiken kan onze gemeenschap slechts bestaan bij gratie van een liberaal beleid.

Inperking vrijheid
Tom Leijte heeft onlangs op Radio 1 gezegd dat besnijdenis van jongens onder twaalf jaar verboden moet worden, want "er is nu een ruime seculiere meerderheid in het parlement". Het hebben van een meerderheid is, vanuit liberaal oogpunt, geen gezonde basis voor het inperken van de vrijheid van minderheden.

Wij begrijpen het argument van de JOVD dat kinderen zelf moeten kunnen beslissen over hun eigen lichaam. Maar dat de beslissing over besnijdenis wordt overgedragen van de ouders aan het kind betekent in wezen dat het ouders door de overheid wordt verboden hun kind te laten besnijden.

Wij zijn bang voor deze onliberale redeneertrant van de liberalen. Wij zien een proces van verdere regressie. Niet alleen voor ons, joden, maar voor onze vrije samenleving in het algemeen. Als we deze redenering volgen, waar komen we dan uit? Wij voorzien een JOVD die gaat voorstellen echtscheiding te verbieden. Kinderen hebben daar immers ook niets over te zeggen en het is uiterst traumatisch voor het kind.

Lachwekkend
Geheel in lijn met het van overheidswege verbieden van jongensbesnijdenis tot het twaalfde levensjaar stellen wij voor dat de JOVD zich hard gaat maken voor het verbieden van echtscheiding tot de kinderen het huis uit zijn.

De JOVD heeft in theorie gelijk dat het kind zelf zou moeten kunnen beslissen over vergaande ingrepen (overigens hebben wij nergens last van). Ze gaan met dit voorstel echter heel hard voorbij aan twee belangrijke keerzijden. Ten eerste zouden wij als burgers uiteindelijk onze eigen beslissingen moeten kunnen nemen. Een voorstel van een liberale partij dat deze beslissingen voor ons probeert in te vullen is op zijn best lachwekkend. Waar eindigt het? Wat is het volgende punt dat de JOVD beter denkt te weten dan de burger?

Ten tweede realiseert de JOVD zich niet genoeg dat waar vrijheden aan de ene kant worden toegekend, vrijheden aan de andere kant worden afgenomen. Ogenschijnlijk komt de JOVD op voor de vrijheden van het kind. Wat zij uit het oog verliest is dat ze hiermee de vrijheid van religie een harde klap geeft. Uitgerekend de vrijheid van religie, de eerste voorwaarde voor het voortbestaan van een joodse gemeenschap in Nederland.

Yanki Jacobs en Daniel Asscher rabbijn-directeur en voorzitter studentenbestuur Chabad on Campus Nederland

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden