Beheerste Erik van Muiswinkel glibbert helemaal alleen

JOOST VAN VELZEN

cabaret

Erik van Muiswinkel De Olieworstelaar ***

'De Olieworstelaar' is de vijfde solovoorstelling van Erik van Muiswinkel (1961) - alweer bijna evenveel als het aantal shows dat hij maakte met collega Diederik van Vleuten. Het is het eerste programma na 'Schettino!' (2013) waarmee hij de Poelifinario won, de cabaretprijs voor het beste programma van het seizoen. Al te veel druk om daar nog eens vol overheen te gaan zal dat hem als ouwe rot niet geven - en anders was het vrijdag in De Kleine Komedie in Amsterdam niet te merken. Terwijl hij het voor het eerst écht alleen doet, want de samenwerking met zijn band zegde hij in de aanloop naar deze voorstelling op. Dat heeft met artistiek zelfvertrouwen te maken. Van Muiswinkel kán het ook alleen af, met zijn charismatische, beheerste manier van voordragen. Zonder dat de boel in dat uur en drie kwartier serieus inzakt.

De glibberige Turkse nationale sport olieworstelen staat volgens Van Muiswinkel symbool voor het leven zelf, al was er wel enige goede wil van het publiek voor nodig om die stelling te doorgronden. Het hinderde niet. De publieke goede wil is bijna een gegeven voor een komiek, die immers altijd thuis speelt, of dat nu in Deventer is of in Tilburg. In die zin is het goed beschouwd vreemd dat engagement vaak zo'n wezenlijk bestanddeel is in de moppentrommel van Nederlandse cabaretiers. Waarom zou je immers een moralistische boodschap willen opspelden bij de toeschouwer die dat speldje thuis al heeft?

Maar goed, ook moralisme hinderde deze voorstelling niet, omdat Van Muiswinkel zijn boodschappen zelden met een topzwaar karretje doet. Vermakelijk was bijvoorbeeld zijn innerlijke worsteling met Zwarte Piet. Lastig inderdaad, als nationale Hoofdpiet. Richting de zaal: "Ik sta hier in een grote open, vrij witte zenuw te kijken". Die witte zenuw werd verder geprikkeld met onderwerpen uit het nieuws, als een soort oudejaarsconference. Dafne Schippers sprintte voorbij, het fenomeen 'dad bod' werd door de mild gezette cabaretier enthousiast begroet als nieuw schoonheidsideaal en het vluchtelingenprobleem werd omgekeerd door de botte Nederlander met al zijn spullen de zee op te sturen. Of je aankomende dood delen bij een talkshow, ook zoiets glibberigs.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden