Behandelstop GGZ dreigt in Zeeland

De Zeeuwse GGZ-instelling Emergis neemt vanaf oktober geen nieuwe patiënten meer aan van verschillende zorgverzekeraars.Beeld Thinkstock

Mensen met psychische nood dreigen in Zeeland niet meer geholpen te kunnen worden omdat het geld op is.

De Zeeuwse GGZ-instelling Emergis neemt vanaf oktober geen nieuwe patiënten meer aan van verschillende zorgverzekeraars. Volgens bestuurder Paul de Schipper hebben die verzekeraars te weinig zorg ingekocht. “De instelling betaalt nu zorg aan patiënten uit eigen zak en kan dat niet blijven volhouden.” 

GGZ Nederland, de belangenvereniging van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, ziet dat budgetafspraken ook elders knellen en sluit niet uit dat er meer behandelstops volgen.

Zorgverzekeraars kopen aan het begin van het jaar behandelingen in op basis van het aantal patiënten dat het jaar ervoor bij een zorginstelling aanklopte. Voor ieder behandeltraject betaalt het een vaste prijs. Bij Emergis wringt dat. Volgens De Schipper hebben niet zozeer méér mensen bij Emergis aangeklopt dit jaar, maar wel meer mensen met zwaardere problemen, zo blijkt uit de cijfers tot en met augustus. De behandelingen die zij krijgen, zijn duurder. “De groep waarom het gaat, is kwetsbaar. Daarom zet ik er nu druk op: wij willen geen spelletjes meer spelen over het hoofd van patiënten.”

Naming en shaming

De behandelstop bij Emergis, een instelling met vijftig locaties in Zeeland en jaarlijks 10.000 mensen in behandeling, dreigt voor verzekerden van ten minste twee zorgverzekeraars, laat bestuurder De Schipper weten. Hij wil geen namen noemen omdat hij naming and shaming wil voorkomen.

Bij een aantal kleine, specialistische instellingen elders in het land is het al zo ver. Zo neemt Queeste in Noord-Holland geen nieuwe patiënten aan omdat het geld van verzekeraars Achmea, VGZ en CZ op is. G-kracht in Amsterdam neemt helemaal geen patiënten meer aan. “Dat kunnen we beter doen dan mensen op de wachtlijst zetten tot er weer geld is”, meldt een woordvoerder.

Zorgverzekeraars hebben zorgplicht. Dat betekent dat als een patiënt niet bij een instelling terechtkan, de zorgverzekeraar een andere optie moet aandragen. In Zeeland is dat zo makkelijk nog niet, zegt De Schipper: “Als het om complexe specialistische GGZ gaat, moet een Zeeuwse cliënt dan naar Bergen op Zoom, Breda of Rotterdam, waar ook weinig is ingekocht. Als je dat goede zorg dichtbij regelen noemt… En wat blijft er daarmee over van de vrijheid om te kiezen waar je behandeld wil worden?”, zegt hij verontwaardigd. Hij verwacht dat zeker honderd patiënten straks helemaal geen zorg kunnen krijgen.

'Tijdig piepen'

Als budgetkrapte bij GGZ-instellingen dreigt, is de afspraak dat zij ‘tijdig piepen’, zegt een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. Sommige verzekeraars leggen dan geld bij, andere zeggen: afspraak is afspraak. Die laatste reactie klinkt steeds vaker, merkt GGZ Nederland. “Wij weten dat zorgverzekeraars voldoende geld hebben voor behandelingen in de GGZ”, zegt een woordvoerder, “maar zij zetten die onvoldoende in om budgetafspraken te verhogen.”

De brancheorganisatie merkt ook dat verzekeraars minder bereid zijn om al geleverde zorg die niet in het budget paste, alsnog te betalen. Daardoor komen sommige instellingen in problemen. Onlangs bleek uit een analyse van 186 jaarverslagen dat GGZ-instellingen dik hebben moeten interen op hun reserves.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland ‘hebben instellingen het ook een beetje aan zichzelf te wijten’ als ze patiënten aannemen terwijl het geld op is. “Zorgverzekeraars hebben speciale afdelingen die patiënten helpen tijdig een andere zorgaanbieder te vinden.” Over het dreigement van GGZ-instelling Emergis wil de branchevereniging niet veel kwijt.

Patiëntenstops doken vaker op. Vorig jaar oktober dreigde het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten ermee. Wie kon wachten met zijn operatie, zou pas na de jaarwisseling geholpen worden. Kort daarop kwam er toch een akkoord met verzekeraars. In 2015 kondigden thuiszorgorganisaties een stop aan. Later bleek dat toch iedereen geholpen was. Vorig jaar kampte jeugdzorg met soortgelijke problemen.

Lees ookZorg bereikt veel psychiatrische patiënten niet

Lees ook'Lage inkomens mijden psychiater'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden