Update

Behandeling Surinaamse amnestiewet vandaag verder

Bouterse Beeld ANP
BouterseBeeld ANP

Het Surinaamse parlement zet vandaag de vergadering over de omstreden amnestiewet voort. Dat zei parlementsvoorzitter Jenny Simons maandagavond toen ze de eerste ronde van de vergadering afsloot. Simons wil de wet vandaag nog in stemming brengen.

In de vergadering van De Nationale Assemblee bleek gisteren dat er, mocht de wet worden aangenomen, een commissie van waarheid en verzoening komt. Die commissie zal breed samengesteld worden en heeft als doel de waarheid zo zuiver mogelijk boven water te krijgen, aldus parlementariër Andre Misiekaba, een van de initiatiefnemers van de wet.

Chaotisch
De vergadering in de assemblee kende maandag een chaotisch verloop. Als de wet vandaag, zoals verwacht, wordt aangenomen, betekent het dat alle verdachten van de zogeheten Decembermoorden in 1982 niet verder zullen worden vervolgd. Dit geldt dan ook voor hoofdverdachte Desi Bouterse, die nu president van Suriname is.

Coupplegers onder leiding van Bouterse vermoordden uit politieke motieven 15 vooraanstaande Surinamers in december 1982. Op 13 april is een zitting van de krijgsraad gepland in het proces dat over de moorden gaat. In deze zitting zou de auditeur-militair bekendmaken wat de strafeis tegen de verdachten zou zijn.

Europese Unie
De Europese Unie vindt dat voldoende duidelijkheid moet komen over de Decembermoorden. Pas dan is er in het land verzoening mogelijk, stelde een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton gisteren in een verklaring. Alle Surinamers, zowel de autoriteiten als burgers, moeten samenwerken om te voorkomen dat het huidige proces van verzoening afbreekt. Daarvoor is het nodig dat er voldoende licht wordt geworpen op de 'onderliggende gebeurtenissen', aldus de zegsvrouw, daarbij doelend op de Decembermoorden.

De vergadering vandaag begint om 9 uur plaatselijke tijd (14 uur Nederlandse tijd).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden