Behandeling sommige gestoorde gevangenen staken

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De gedetineerden die TBS hebben gekregen, waarbij de behandeling niet aanslaat, moeten plaats maken voor andere gestoorde criminelen die op de wachtlijst staan voor een therapie.

Minister Sorgdrager van justitie neemt die suggestie van de Tweede Kamer over. In de gewone gevangenissen zitten veroordeelden die wachten op plaatsing in een instituut waar de TBS (ter beschikking stelling) gestalte kan krijgen. Nu wachten nog 170 gevangenen op een plaatsing in een justitiële kliniek, terwijl daar chronisch TBS'ers - die in principe niet vrij komen - tegen beter weten in behandeld blijven.

De Kamer had gisteren geen moeite met het feit dat sommige TBS'ers dan worden opgegeven. De wachtlijst moet snel verminderen, omdat anders meer schade wordt veroorzaakt. Sorgdrager wilde zelfs zover gaan TBS-geplaatsten door te verwijzen naar 'gewone' gesloten psychiatrische inrichtingen, maar ze gaf toe dat die niet zitten te springen op gevaarlijke nieuwkomers.

Sorgdrager bleef zich verzetten tegen een voorstel vanuit de Kamer om de volgorde van straftoediening om te draaien. Nu is het zo dat iemand die een ernstige misdaad heeft gepleegd en als psychisch gestoord en gevaarlijk voor de maatschappij wordt beoordeeld, eerst celstraf ondergaat en daarna de TBS-behandeling. Meestal is dat op een derde van de opgelegde gevangenisstraf.

De D66-bewindsvrouw over een omgekeerde procedure: “Dat is onlogisch. Als meteen met de behandeling begonnen wordt, lijkt dat voor de hand te liggen, maar de rechter legt niet voor niets eerst gevangenisstraf op. Het gaat om zware vergrijpen. De rechter wil van deze mensen, ter bescherming en straf, eerst zeker weten dat ze een forse tijd wegblijven uit de samenleving. Daarna TBS. Andersom is echt onlogisch: eerst een behandeling en is die succesvol, daarna opsluiting.”

Bezwaar, erkende Sorgdrager, is dat het TBS-circuit verstopt. Doordat er geen doorstroming is, maar ook omdat de rechters meer en meer te maken krijgen met gestoorden. Bovendien worden onhandelbare delinquenten, die helemaal geen TBS-veroordeling hebben, toch naar zo'n kliniek geplaatst omdat ze in een normale gevangenis niet te handhaven zijn.

De Kamer was het met de minister eens dat de TBS-gestelden eindelijk een Beginselenwet krijgen, waarin de rechten van de veroordeelden staan. Die opsomming van waarborgen voor een menswaardige ter beschikking stelling, stuitte op weinig proplemen. In die code is vastgelegd onder welke omstandigheden iemand gedwongen medicijnen moet nemen. Ook de hoeveelheid contact met de buitenwereld wordt vastgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden