Behandeling comapatiënt onder de loep genomen

Deens ziekenhuis waar opgegeven patiënten ontwaakten, gaat procedure doorlichten

Het Deense ziekenhuis in Aarhus waar een 19-jarige comapatiënte was opgegeven maar later toch ontwaakte, gaat een onderzoek doen naar het behandelingsverloop van dergelijke patiënten.

Aanleiding is de onthulling van een krant dat een jonge man tien jaar geleden in hetzelfde ziekenhuis ongeveer hetzelfde meemaakte na een scooterongeluk.

In tegenstelling tot de zaak met de vrouw, die nooit hersendood werd verklaard en daarom ook geen donor kon zijn, werd hij wél hersendood verklaard. De arts had dit echter niet gecontroleerd met de uitgebreide checklist die hiervoor bestaat. De nu 34-jarige man overleefde en woont tegenwoordig zelfstandig.

Sinds de uitzending vorige week over de 19-jarige Carina die nu weer paardrijdt, hebben zes andere gezinnen zich gemeld bij de Deense publieke zender met een vergelijkbaar verhaal. Niet duidelijk is of het om hetzelfde ziekenhuis gaat. Door alle commotie hebben 500 Deense donoren zich afgemeld. Dat is minder dan werd gevreesd.

Net zoals in Nederland heeft Denemarken protocollen die voorschrijven dat de artsen die beslissen over de behandeling niet dezelfde zijn als de artsen die beslissen over de vraag of tot orgaandonatie kan worden overgegaan.

"Artsen zeggen nooit tegen elkaar: nu hebben we een hart nodig, kunnen jullie daar voor zorgen", onderstreept emiritus hoogleraar neurochirurgie Jens Astrup, die in het Aarhus universiteitsziekenhuis heeft gewerkt. "Er is nooit druk in verband met een concreet geval. Het is echter een feit dat er te weinig organen zijn. Er bestaat dus wel een zekere druk op de neurochirurgische afdelingen. Maar dan gaat het erom dat er geen organen mogen worden verspild."

Volgens de medisch directeur van het Aarhus universiteitsziekenhuis Carsten Kock-Jensen speelt de behoefte aan organen absoluut geen rol in dergelijke gevallen. "Geen enkele arts in Denemarken is uit op organen. Maar als we een patiënt hebben die bijna hersendood is, dan moeten we mogelijke orgaandonatie onderzoeken." Professor Astrup valt hem bij: "De procedure rond orgaandonatie in Denemarken is uitstekend en er is geen reden voor wantrouwen."

Wel geeft Kock-Jensen toe dat er fouten zijn gemaakt: "Carina was niet bijna hersendood zoals de artsen verklaarden en het gesprek over orgaandonatie werd te vroeg gevoerd", zegt Kock-Jensen.

Professor Astrup vindt dat de betrokken arts te categorisch was in haar communicatie met de familie. "Ze had geen enkele twijfel. Bovendien stopte ze de behandeling te snel. Dat is niet gebruikelijk bij zo'n jonge patiënt."

In het heftige Deense debat komt nu ook de rol van de televisie aan bod. De publieke zender DR was bezig met een documentaire over orgaandonatie, waarbij men een donor en een ontvanger zou volgen. Volgens afspraak belde het Aarhus universiteitsziekenhuis de tv-journalist toen er een mogelijke donor werd binnengebracht. Dat was de 19-jarige Carina. Hij filmde daarop de gesprekken tussen arts en ouders.

"Het is niet te bewijzen, maar je kunt je voorstellen dat dit invloed heeft gehad op de arts. Want eerst bellen en vervolgens afblazen, is vervelend", zegt Astrup.

Volgens medisch directeur Kock-Jensen had de aanwezigheid van de journalist effect op zowel arts als familie. Hij is het eens met de veel gehoorde kritiek dat de betrokken arts in de documentaire kil overkomt. "Empathie ontbreekt. Ik denk omdat de arts de Deense bevolking toespreekt via de camera."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden