Begrotingsoverleg met fracties begint maandag

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld afp

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ontvangt maandag de fractiespecialisten van de coalitiegenoten VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor de eerste besprekingen over de begroting van volgend jaar. Dat hebben ingewijden vandaag gemeld.

Het kabinet wil opnieuw met de drie bevriende oppositiefracties proberen zaken te doen, omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft. Ook over de begroting van 2014 sloot het met de drie partijen een akkoord.

De gesprekken zullen niet makkelijk worden. ChristenUnie wil dat er een half miljard op tafel komt voor lastenverlichting voor de lagere inkomens, maakte partijleider Arie Slob dinsdag duidelijk. Ook D66 en SGP willen meer lastenverlichting en hebben ook andere wensen die geld kosten.

Strafbaar stellen illegaliteit geschrapt
Dijsselbloem heeft laten weten dat dat geld er niet is, tenzij er elders wordt bezuinigd. Hij kan nog een half miljard vrijmaken voor een lastenverlichting voor inkomens vanaf 40.000 euro per jaar, maar dan 'heb je het ook wel gehad', zei hij dinsdag. De extra lastenverlichting voor de middeninkomens komt er op verzoek van de VVD. In ruil daarvoor wordt het strafbaar stellen van illegaliteit geschrapt. Tegen dat plan had de PvdA onoverkomelijke bezwaren.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar Dijsselbloem het bedrag van 500 miljoen euro vandaan haalt. Er zijn meevallers in de sociale zekerheid, maar ook in de zorg, zeggen bronnen. Dijsselbloem is bezig met afzonderlijke besprekingen met de ministers over hun begroting. Nog niet iedereen is langs geweest.

Het CDA vermoedt dat er gesjoemeld wordt met de begrotingsregels. De christendemocraten vroegen donderdag een debat aan over de de dekking van het bedrag van 500 miljoen. Alle fracties steunden de wens voor debat. Dat vindt volgende week plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden