Begrotingsakkoord is rond: koffertje met heel kleine extra's

De Ridderzaal op het BinnenhofBeeld anp

Met nog iets minder dan een maand tot Prinsjesdag te gaan, beginnen de contouren van de begroting van 2015 zich langzamerhand af te tekenen. Wat kunnen we verwachten van het begrotingsakkoord van het kabinet, de regeringspartijen en de 'constructieve oppositie'. En wat is, onder voorbehoud, de inhoud van het koffertje van de minister van financiën?

De afgelopen dagen sprak het kabinet met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor het komende jaar. Duidelijk is dat Nederland wat meer te besteden heeft, doordat de economie langzaam weer aantrekt. Daardoor konden er de afgelopen dagen wat 'extraatjes' vanaf. Zo komt er dit jaar 50 miljoen extra voor Defensie, gaat er meer geld naar ontwikkelingssamenwerking en is er ruimte voor lastenverlichting, zij het een klein beetje. Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor lastenverlichting voor alle inkomensgroepen, bovenop de eerder aangekondigde lastenverlichting voor de midden- en hoge inkomens.

Vlag nog niet uit
Hoewel de meeste mensen er qua lasten iets op vooruit zullen gaan, hangt bij minister van sociale zaken Asscher 'nog niet de vlag uit'. "Iemand die er 0,2 procent op vooruit gaat, gaat over het algemeen nog steeds niet hossend of toeterend door de stad", zei de minister deze week tegen nieuwsradio BNR. Het kabinet verwacht dat de koopkracht gemiddeld met 0,25 procent zal stijgen, rekening houdend met de loonstijging van 1,5 procent op de cao-lonen die het Centraal Planbureau eerder deze week voorspelde. Ook wordt de nullijn voor ambtenaren losgelaten, waardoor de lonen van ambtenaren weer kunnen stijgen. Sinds 2010 zijn de salarissen van de meeste ambtenaren bevroren.

Het koffertje, in handen van minister Dijsselbloem van financiën, september 2013.Beeld anp

Zorgpremie
Toch is het maar de vraag hoe deze maatregelen ervaren zullen worden. Vandaag werd bekend dat de zorgpremie met tien euro per maand omhoog zal gaan, terwijl de zorgtoeslag daalt. Deze premieberekening is slechts een aanname, in de praktijk kan de door de verzekeraars gevraagde premie hoger of lager uitvallen. Ook stijgt het eigen risico waarschijnlijk van 360 naar 375 euro, meldde het AD op basis van bronnen rond de begrotingsonderhandelingen. Ook worden werkgevers die te veel meebetaalden aan de zorgverzekering nu wettelijk gecompenseerd. Werknemers zullen dus iets inleveren. Daar tegenover staat dat ouders met een laag inkomen volgend jaar iets meer kindgebonden budget krijgen.

Het extra geld voor Defensie zal waarschijnlijk oplopen tot 100 miljoen per jaar extra in de jaren na 2015. Hoewel oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop dit in TROS Kamerbreed slechts 'een fooi' noemde, is het een teken dat er na jaren van bezuiniging weer belang wordt gehecht aan defensie.

Bruto Nationaal Inkomen

Daarnaast wordt er meer uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking en de afdracht aan de Europese Unie. Dat komt voornamelijk omdat deze uitgavenposten worden berekend als een percentage van het bruto nationaal product, de totale opbrengst van de Nederlandse economie. Door nieuwe internationale afspraken is het bruto nationaal product vervangen door het bruto nationaal inkomen (bni), waarin ook de in het buitenland verdiende inkomens worden meegenomen. Door deze nieuwe berekening is het bni van Nederland een stuk hoger geworden, waardoor de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en de afdracht aan de Europese Unie meestijgen. Daar bovenop komt extra geld voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen in de eigen regio, onder andere in Irak en Syrië.

Na de financiële malaise van de afgelopen jaren lijkt er dus langzaam wat ruimte voor optimisme te ontstaan. Maar de definitieve begroting wordt pas bekend als minister Dijsselbloem (financiën) op de derde dinsdag van september zijn koffertje met de miljoenennota aanbiedt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden