Begrip voor oproep VS aan PvdA

Amerika blijft Nederland paaien om in Uruzgan te blijven. Premier Balkenende zei gisteren dat hij dat niet als druk ervaart.

Premier Balkenende staat er niet van te kijken dat de Amerikanen naar Nederland blijven bellen met verzoeken voor een stevige bijdrage aan de troepenmacht in Afghanistan, na 2010.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden nam deze week contact op met vicepremier Bos, in een poging de PvdA te bewegen zoveel mogelijk medewerking te verlenen aan de plannen van de VS voor een nieuw offensief met veel militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers.

De rol van de PvdA is van belang omdat de coalitie in Den Haag nog steeds geen compromis heeft bereikt over de vraag hoeveel Nederlandse militairen straks op welke plek in Afghanistan moeten blijven.

Maar ondanks de spanning van de afgelopen week tussen CDA en PvdA over het Irak-rapport van de commissie-Davids is een akkoord volgens verschillende Haagse bronnen wel binnen handbereik.

Eind dit jaar geeft Nederland de huidige ’leidende positie’ in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan zoals afgesproken op. CDA-minister Verhagen (buitenlandse zaken) en zijn ChristenUnie-collega Van Middelkoop (defensie) willen daarna op beperkte schaal in Uruzgan verder gaan.

De jarenlange Nederlandse ervaring in die provincie telt voor hen zwaar, evenals de loyaliteit aan de Amerikaanse president Obama.

De PvdA houdt tot nu toe vast aan een complete stop in Uruzgan en wil hooguit een kleinere ’niet vergelijkbare’ nieuwe militaire missie in een noordelijker gelegen (veiliger) Afghaanse provincie accepteren.

Biden belde niet voor de eerste keer. Al eind vorig jaar deden ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en de speciale VS-afgezant voor Afghanistan Richard Holbrooke een dringend beroep op Nederland om na 2010 in Uruzgan te blijven, al is dat met minder militairen dan nu.

Balkenende zei gisteren op zijn wekelijkse persconferentie: „Ik ervaar dat niet als druk. Men weet dat we nog niet zo ver zijn”.

Volgende week donderdag is er een topconferentie in Londen over de toekomstplannen voor Afghanistan. Voor die tijd neemt Den Haag geen beslissing over de stationering van nieuwe Nederlandse troepen. Voor maart moet de knoop zijn doorgehakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden