Begraven worden in een kunstwerk
Er waait op het moment een vernieuwende en verjongende wind door het land van de begrafenisondernemingen. “Dat is een van de redenen dat wij deze prijsvraag uitschrijven”, vertelt een enthousiaste John Blom, PR-medewerker van uitvaartonderneming Nuva. Het bedrijf heeft alle 350 Friese beroepskunstenaars gevraagd een kist voor hen te ontwerpen. De winnaar van deze prijsvraag krijgt een studiereischeque van vierduizend gulden.
In maart wordt de winnaar bekend gemaakt. Daarna worden alle 'ingestuurde' kisten tentoongesteld in het uitvaartcentrum van Nuva in Leeuwarden. “Mensen hoeven niet door het centrum zelf heen om de kisten te zien, maar kunnen via een aparte ingang naar een expositiezaal”, meldt Blom wat beschroomd.
Al een tijdje is er een tendens dat mensen zich laten begraven met een meer persoonlijk tintje. Daar hoort natuurlijk de kist ook bij. “Er zijn al kisten met zeegezichten en zelfs naakte dames. Ook is er onlangs op een beurs een rieten kist gepresenteerd.” De deelnemende kunstenaars, inmiddels hebben al zestig enthousiastelingen gereageerd, moeten zich wel houden aan de geldende normen voor begrafeniskisten. Blom: “De kisten-kunstwerken mogen natuurlijk niet te lang zijn, want anders kunnen ze niet meer in de auto vervoerd worden. Ook mag er bijvoorbeeld geen metaal aan zitten, want dat is weer slecht voor het milieu.” Om een beetje maat te houden kunnen de deelnemers een standaardkist van de begrafenisonderneming zelf uitzoeken. Vlak voor de kerst wordt die dan bezorgd.
In het voorjaar worden alle kunstwerken opgehaald en tentoongesteld. Het bedrijf sluit niet uit dat een van de kisten in exploitatie wordt genomen. “Als een kunstenaar dat leuk vindt en het een commercieel goed product is, zou ik niet weten waarom we dat niet zouden doen. Dan kunnen mensen met recht begraven worden in een kunstwerk.”