Begraven worden in de natuur? Ja

Er zijn mensen die veel waarde hechten aan een laatste rustplaats in de natuur. De sfeer in een bos is geheel anders dan op een reguliere begraafplaats, met graven keurig in het gelid. En het gevoel om onderdeel te zijn van de kringloop van de natuur spreekt hen aan.

Als eigenaar van natuurgebieden kom je voor de keuze te staan of je hieraan ruimte wilt bieden. Basishouding is wat mij betreft dat je probeert in te spelen op zo'n maatschappelijke vraag. Je voegt een betekenis toe aan de natuur, letterlijk meerwaarde.

Mensen die de natuur meer als museum zien, hebben daar moeite mee. Je moet met je poten van de natuur afblijven! Maar die manier van kijken is nog maar zo'n honderd jaar oud. Voor die tijd was natuur 'gewoon' onderdeel van ons leven en zetten we het niet apart in een Natuurnetwerk Nederland met eigen beleid en eigen financiering.

Uiteraard is de wereld sindsdien enorm veranderd en is de natuur onder druk komen te staan. Maar ik denk dat het goed is om waar mogelijk ook met een functionele bril naar natuur te kijken. Natuur 'waar we wat aan hebben' is uiteindelijk beter beschermd dan natuur die afhankelijk is van een juridische status en subsidie. Dat is op termijn niet duurzaam. Omgekeerd geldt overigens hetzelfde voor landbouwgebieden: zonder natuur niet duurzaam.

De natuurgebieden van Het Groninger Landschap rond het Zuidlaardermeer zijn als waterbergingsgebied cruciaal om de stad Groningen droge voeten te garanderen, maar tegelijkertijd leven er otters, witwangsterns en zeearenden.

Onze kwelders langs de Groninger waddenkust dragen bij aan de kustverdediging, ze liggen door natuurlijke opslibbing inmiddels veel hoger dan de polders achter de dijk. En onze weidevogelgebieden langs het Reitdiep vormen een welkome aanvulling voor boeren die hun agrarische bedrijfsvoering willen combineren met natuur.

Allemaal voorbeelden dat hoogwaardige natuur een toegevoegde waarde heeft voor de samenleving. Je kunt ook doorslaan naar de andere kant: een natuurbegraafplaats als verdienmodel. Eerlijk gezegd zou ik ook geen verdienmodel van Natuurmonumenten in mijn achtertuin willen hebben.

Vanuit deze visie ontwikkelen wij een kleinschalige natuurbegraafplaats van nog geen hectare op een wierde, vlak boven de stad Groningen. Uiteraard niet in het gedeelte van de wierde dat archeologisch monument is, maar in het gedeelte dat aanvankelijk was afgegraven en later weer is aangevuld met opgebrachte grond. De wierdebegraafplaats zal bestaan uit bloemrijk grasland, de grafmarkering uit een tablet van gebakken Groninger klei.

Welke Groninger wil hier niet begraven worden?

undefined

Het voegt betekenis toe

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden