Begraven worden alsof je slaapt

Archieffoto: Begraafplaats in Den Haag Beeld anp
Archieffoto: Begraafplaats in Den HaagBeeld anp

De mogelijkheden voor begrafenissen beperken zich al lang niet meer tot een houten kist en een lijkwagen. Innovaties als de uitvaart-bakfiets en de kartonnen kist winnen terrein, en daar komt nu nog iets bijzonders bij. Interieurarchitect en meubelmaker Suzan van der Schenk ontwierp een kist waarin de overledene in foetushouding begraven kan worden.

Charlot Verlouw

Van der Schenk is zelf ongeneeslijk ziek - ze heeft borstkanker. "Ik bezocht de natuurbegraafplaats waar ik begraven wil worden, dat past erg goed bij mij. Dan ga je ook nadenken over de rest. Ik realiseerde me dat liggen op mijn rug niet bij mij past, zo grauw. Toen dacht ik, waarom niet op mijn zij? Zo slaap ik ook altijd." Maar op je zij liggen kan niet in traditionele kisten, die zijn te krap. Van der Schenk besloot zelf zo'n kist te maken, binnen vier weken was het klaar. "Misschien moet je ook wel doodgaan om dit te doen. Er zat druk op, ik moest wel."

De kist is iets breder dan een gewone kist, maar ook iets korter. Hij past wel door een standaard deur en in een standaard graf. Ook is het geen probleem om, door een beetje te spelen met de temperatuur van de koeling, de overledene in een foetushouding te leggen.

Een van de vijf soorten kisten die geschikt is voor een foetushouding. Beeld www.pu-rest.nl
Een van de vijf soorten kisten die geschikt is voor een foetushouding.Beeld www.pu-rest.nl

Begrafenis steeds persoonlijker
Waarom liggen overledenen eigenlijk altijd op hun rug? Traditie, denkt Tim van 't Veer. Hij verkoopt doodskisten en ziet dat mensen begrafenissen steeds vaker personaliseren. "Mensen doen dan een koffietafel met wijn en bitterballen in plaats van koffie en cake." Ook willen mensen onderscheidend zijn. "De houten kist wordt nog steeds het meest verkocht, maar het gebruik neemt af. Mensen kiezen bijvoorbeeld voor een gevlochten kist van bamboe of riet." Het komt regelmatig voor dat bezoekers niet weten dat een rieten kist tot de mogelijkheden behoort. "Dan zien ze die kist en kiezen ze er toch voor, omdat het opener en vriendelijker voelt."

Opener en vriendelijker, dat is precies wat Van der Schenk met de kist wil. "Er hangt zo'n nare bijsmaak aan begrafenissen. Die dichte, houten kisten met de overledene stijf achterover op de rug." Toen haar eigen kist af was kreeg ze ontzettend veel reacties. Ze besloot verschillende soorten te maken en ook te variëren in materiaal en prijs. Heel veel duurder of goedkoper dan een traditionele kist is hij niet, en bovendien helemaal biologisch afbreekbaar.

Een rustige houding
Of de nieuwe kist populair zal worden weet Tim van 't Veer, die de bijzondere kist ook gaat verkopen, nog niet. "Mensen weten misschien niet dat het kan, dus ze zullen er ook niet naar vragen. Maar een rustige, slapende houding in een kist die ook nog eens biologisch afbreekbaar is, past wel in de trend van persoonlijk en milieuvriendelijk begraven."

Ook Van der Schenk ziet wel hoe het zal gaan. "De mogelijkheid komt er nu, dat is belangrijk." Het idee dat ze er zelf straks bij ligt alsof ze slaapt, is voor haar en haar omgeving in ieder geval een prettig idee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden