Begraven met een persoonlijk tintje

De starheid van veel verzekeraars is een doorn in het oog van kleine ondernemingen die zich veelal onder de naam 'uitvaartbegeleiders' gevestigd hebben.

Paula Stoop van Ambrozijn is één van hen. Stoop: ,,Niet alleen is de afgelopen jaren vrijwel alles rond het afscheid (variërend van kerkdienst tot begraafplaats) sterk in prijs gestegen, ook aan de starheid van de uitvaartbranche is nog lang geen einde gekomen. Het komt regelmatig voor dat mensen wel de dienst in het crematorium willen houden, maar vanwege het onpersoonlijk karakter geen gebruik willen maken van de koffiekamer of de aula. Toch berekenen de crematoria standaard 1200 gulden voor een halfuur aula en een halfuur koffiekamer. Je ziet ook uitvaartondernemers die een meerprijs (willen gaan) berekenen als mensen op andere tijden dan het vastgestelde bezoek in het mortuarium willen. Bovendien als men dan eens iets anders wil, bijvoorbeeld een luxe auto of een exclusieve rouwbrief, maakt dat een verzekerde uitvaart gelijk een stuk duurder. Beter kan men zich oriënteren via internet. Daar zijn genoeg sites die gericht zijn op een persoonlijke uitvaart. Ik geef ook altijd de tip om veel zelf te doen, zoals het maken van de rouwbrieven of de bloemstukken. Dit komt ook de betrokkenheid en de rouwverwerking ten goede.''

Stoop wordt regelmatig ingehuurd (voor 75 gulden per uur) om op professionele wijze de uitvaart een persoonlijk tintje te geven. En dat persoonlijke tintje kan heel ver gaan. Immers, er is niet alleen steeds meer behoefte, maar ook steeds meer ruimte voor méér. Zo zullen It-eigenaar Manfred Langer en Annie M.G. Schmidt, maar ook Arie en Lida Evers en Henk van Ipenburg de toekomst ingaan als wegbereiders op het gebied van persoonlijke uitvaart. Manfred werd in rose begraven. Annie werd met een boot naar haar laatste rustplaats vervoerd. Henk boerde op biologisch-dynamische wijze en wilde in schone grond liggen. En natuurminnaars Arie en Lida verkiezen een laatste rustplaats in hun achtertuin. Begraven met een individueel tintje is een trend.

De wet heeft de afgelopen jaren flink wat ruimte gegeven aan degenen die de voorkeur geven aan een alternatieve uitvaart. Zo is er sinds 1991 een Wet op de lijkbezorging waardoor het onder bepaalde voorwaarden -onder meer moet de kist minstens dertig centimeter boven de hoogste gemiddelde grondwaterstand liggen- mogelijk is om in eigen grond begraven te worden. Ook rond het uitstrooien van as zijn de mogelijkheden verruimd. Wilt u weten wat mag en wat niet mag, en wilt u extra informatie ook over de kosten? Kijk dan op de website www.uitvaart.nl, lees het tijdschrift Doodgewoon of schaf het boekje '100 ideeën voor een persoonlijk afscheid' van Nicolien Reith aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden