Begraven is riskant in Gaza

De inwoners van Gaza-Stad hebben nauwelijks ruimte om hun doden te begraven. Ten einde raad breken ze daarom oude graven open.

Eén familie begroef een dode zoon bovenop zijn grootvader. Een andere liet de lichaampjes van drie jongetjes in het graf van een tante zakken. Een man vond zijn laatste rustplaats naast zijn broer.

Met een lengte van 25 en een breedte van tien kilometer was er in Gaza altijd al een tekort aan graven. Maar twee weken na het begin van Israëls offensief, dat tot nu aan meer dan duizend Palestijnen het leven heeft gekost, hebben de inwoners van Gaza echt moeite een plek te vinden om hun doden te begraven.

Begraafplaatsen in Gaza-Stad die al lang gesloten waren, zijn daarom nu weer heropend. Door het geweld is het onmogelijk om naar de Martelaren Begraafplaats te gaan– het enige kerkhof in de buurt waar wel ruimte is voor nieuwe graven.

De familie van de dode Mohammed (vijf maanden), Moetasim (1) en Ahmed (2) maakten daarom haast om de drie te begraven in het graf van een tante. „We moesten opschieten”, zegt Iyad Samoeni (26) in het al-Awda-ziekenhuis in Gaza-Stad, waar hij behandeld wordt voor scherfwonden. „We waren bang dat we beschoten zouden worden. Mijn familieleden probeerden andere graven te openen voor de andere doden, maar het ontbrak ons aan tijd.”

Samoeni zegt dat de familie op de vlucht sloeg toen ze onder vuur genomen werden door een Israëlisch vliegtuig. Dat de Gazanen inderdaad niet veilig zijn tijdens het begraven van hun doden bleek ook gisteren, toen een Israëlisch jachtvliegtuig een bom op de overvolle Sjeik-Radwanbegraafplaats liet vallen.

Omwonenden vertelden dat ze verschroeide lichaamsdelen uit zo’n dertig vernielde graven bij elkaar raapten en in de bomkrater teruglegden. „Mijn buurman vond een hand van een vrouw die lang geleden overleden is– we hebben hem in een plastic zak gestopt”, aldus bewoner Ahmad Aboe Jarboe.

Zo erg is de behoefte echter dat slechts enkele minuten na het bombardement een familie een graf op een ongeschonden deel van de begraafplaats opende om een jongen te begraven.

Ook de dag daarvoor was het druk op de Sjeik-Radwanbegraafplaats, met treurende mensen die betonnen deksels opzij schuiven van graven van lang geleden overleden familieleden. „Als je een martelaar hebt, dan heb je onmiddellijk een oplossing nodig”, zegt grafdelver Salman Omar (24), een sigaret bungelend tussen zijn lippen.

Volgens de islamitische wet moet een overledene zo snel mogelijk begraven worden. „Je zoekt waar je oma, oom of moeder begraven was, en je begraaft ze daar. Als het er drie of vier zijn, dan begraaf je ze in hetzelfde graf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden