Begraven is niet slecht voor het milieu

De schadelijke milieu-effecten van lijkbezorging vallen mee. De rouwstoet is het meest milieubelastende deel van de uitvaart.

MARJON WEIJZEN | MILIEUHYGIËNIST EN HOOFDREDACTEUR VAKBLAD

De nieuwe techniek 'resomeren' is gunstiger voor het milieu dan cremeren en begraven (Trouw, 10 augustus). Dat zou blijken uit onderzoek door TNO, in opdracht van uitvaartonderneming Yarden.

Opzienbarend zijn de resultaten uit dit nieuwe onderzoek zeker. In een eerder milieuonderzoek luidde de conclusie dat begraven, cremeren en de nieuwe lijkbezorgingsmethode resomeren (oplossen) het milieu ongeveer gelijk belasten. Dat onderzoek werd voor Yarden uitgevoerd door TU Delft, in 2005.

In beide onderzoeken werd ook nog een vierde methode van lijkbezorgen vergeleken: cryomeren (vriesdrogen) - de methode die het uitvaartbedrijf destijds promootte onder de noemer 'de ecologische uitvaart'. Toen kwam resomeren als verreweg het meest milieubelastend uit de bus, vanwege de hoge energiekosten. Het nieuwe onderzoek laat compleet andere resultaten zien: resomeren is dan nauwelijks milieubelastend, begraven zeer.

Het verschil lijkt vooral te zijn dat verschillende milieufactoren anders gewogen worden. In het jongste rapport is bijvoorbeeld de recycling van metalen meegenomen. Vooral met het recyclen van goud (tanden en juwelen) kan milieuwinst geboekt worden. Elke gerecyclede tand bespaart op de milieubelastende winning van nieuw goud. Bij begraven verdwijnt het lichaam, inclusief eventuele metalen, in de grond en wordt er niks gerecycled. Bij de andere methoden van lijkbezorging kunnen metalen wel gerecycled worden, bij resomeren het best. Dit compenseert de milieu-effecten van resomeren volledig. Bij een overledene met gouden tanden kan resomeren zelfs positief voor het milieu uitpakken.

Een andere reden waarom begraven ongunstig uitpakt is het landgebruik. Deze factor weegt zwaar mee, net als de grafsteen (natuursteen uit Azië) en de kist. Bij resomeren en cryomeren wordt uitgegaan van hergebruik van de kist en van verstrooien of ondiep begraven van de menselijke resten (zonder grafsteen).

Op de conclusies van dit nieuwe onderzoek valt het een en ander af te dingen. Gouden tanden zullen er steeds minder zijn, en hoe de milieukosten van metaalwinning zich ontwikkelen, is gissen. Een vraag is waarom de schoonheid of de landschappelijke waarde van een begraafplaats geen positieve milieuwaarde heeft en het recyclen van metalen wel. Waarom wordt de tendens dat urnen vaker begraven worden (met natuurstenen gedenktekens) niet meegewogen? En wat als je voor een graf met een milieuvriendelijk monument kiest?

De keuze tussen begraven, verbranden, oplossen en vriesdrogen heeft met het milieu weinig te maken. De rouwstoet is het meest belastende onderdeel van de uitvaart en de uitvaart is niet milieubelastend. Lang niet zo belastend als blijven leven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden