De KraaiMickelle Haest

Begraven in een goedkopere kist, maar wel de verkeerde

null Beeld Sjoerd van Leeuwen
Beeld Sjoerd van Leeuwen

In het huis waar ik ben, ligt niets op zijn plaats. Een slof bij de ingang van de keuken, de andere ligt bij de bank. Twee ongetrouwde broers van in de tachtig woonden hier al hun hele leven samen. Een van de broers is onverwacht gestorven. Met de overgebleven broer regel ik alles. “Ik wil voor hem een eigen graf en een mooie massief eikenhouten kist.” Mijn collega’s hebben zijn broer die in bed was gestorven al opgehaald en naar het uitvaartcentrum overgebracht.

Het is een half jaar later als de tweede broer sterft. Ik regel zijn uitvaart met een neef. De woonkamer ziet er nog rommeliger uit dan de vorige keer. “Mijn oom was zo tevreden over u, daarom heb ik naar u gevraagd”, zegt de neef, terwijl hij een stapel kranten van de bank haalt en gaat zitten. Hij wijst mij de ene stoel aan waarop niets ligt. “Mijn oom kon niet meer voor zichzelf zorgen toen hij alleen achterbleef. Daarom is hij kortgeleden naar een verzorgingshuis gegaan. Daar is hij dit weekend overleden.” Het is maandag.

“Hij wilde bij zijn broer worden begraven”, gaat de neef verder. “En doet u verder maar alles zoals het bij zijn broer ook is gegaan.” “Dus een massief eikenhouten kist?” vraag ik. De neef knikt.

Eiken fineer spaanplaat

Na de plechtigheid lopen we in een stoet naar de begraafplaats. De bloemstukken die in de kerk op de kist lagen, zijn al naar het graf gebracht. Ik kijk naar de deinende kist op de schouders van de statige dragers. Die is van eiken fineer spaanplaat, niet van massief eikenhout. Dit is niet de juiste kist. Met buikpijn zie ik hun oom in de verkeerde kist de aarde in gaan. Na de uitvaart ga ik verhaal halen op kantoor. Een collega kijkt het na in de computer en mompelt: “Hij is in het weekend opgehaald en verzorgd. Het was heel druk, alle brancards waren nodig. Ze hadden hem daarom alvast in een kist gelegd. De bespreking was pas maandag en niemand heeft er daarna aan gedacht dat hij moest worden overgelegd in de kist die was besteld.” “En nu?” vraag ik. “Dat scheelt zeker 800 euro.” “We gaan die kist niet berekenen, want we hebben hem niet geleverd”, antwoordt ze.” Dat begrijp ik, maar dat zien ze op de rekening.”

“Ja, jij zult het moeten rechtzetten.” Met klamme handen bel ik de volgende dag de neef. “Op de begrafenis heb ik iets ontdekt”, zeg ik, als ik even later bij hem en zijn vrouw aan de keukentafel zit. “Er is een fout gemaakt.” Ik haal diep adem. “U heeft een massief eikenhouten kist besteld en op het moment dat we naar de begraafplaats liepen, zag ik dat het niet de juiste kist was. Deze was van eiken fineer spaanplaat. Eerder was het me niet opgevallen, vanwege de bloemen. Voor die tijd was de kist nog open, met een rok eromheen.”

Ik blijf uitleggen tot ik niet meer weet wat ik moet zeggen. Dan blijft het stil. Ik begin maar over de rekening. “De rekening zal goedkoper zijn, want een fineer kist is een stuk goedkoper.” Het blijft stil. Dan zegt de vrouw: “Misschien moeten we hem een herbegrafenis geven? Want het was wel zijn wens.” Ik kijk de man aan, hij zwijgt. “Dan moeten we bij de officier van justitie toestemming vragen om hem op te graven”, zeg ik. “Dat duurt even.” Aarzelend leg ik uit wat er in de tussentijd met het lichaam gebeurt. Nog altijd zegt de man niets. Hij staart met opgetrokken wenkbrauwen voor zich uit. Ik zweet. Plotseling geeft hij een ferme klap op tafel en staat op. Hij komt naar me toe. Ik deins achteruit.

Hij steekt zijn hand uit en zegt: “Dank je wel voor je eerlijkheid. Als jij niets had gezegd, hadden we het nooit geweten. We laten het zo.” Zijn vrouw knikt. Ik ook.

Mickelle Haest tekent elke week de ervaringen op van een uitvaartverzorger of van een verloskundige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden