Begrafenis wordt protest tegen Syrië

Beiroet begroef gisteren haar zoveelste politicus. Terwijl het land stil lag, kwamen honderdduizenden Libanezen in het centrum van Beiroet bijeen voor de begrafenis van industrie-minister Pierre Gemayel.

Het evenement had meer weg had van een massale anti-Syrische demonstratie. Niet alleen de foto van Gemayel (34), die afgelopen dinsdag werd geliquideerd, werd meegedragen, maar ook portretten van eerdere slachtoffers van wat veel Libanezen zien als Syrische terreur.

Demonstranten riepen om het aftreden van president Lahoud, en vervloekten Iran en Syrie. „Kijk eens naar de meerderheid, Hassan”, was een populaire leuze. Een knipoog naar Hezbollah-leider Nasrallah, die beweert dat Libanon wordt geregeerd door een minderheidskabinet. Sommigen jongeren scandeerden dat de ’metwuele’ (een scheldnaam voor sjiitische moslims) maar moesten opdonderen naar Iran.

Maar de meesten bleven stil. „Dat soort taal levert niets op”, zei een oudere man. „Wij hebben al een burgeroorlog meegemaakt. De sjiieten zijn ook Libanezen. We moeten dit samen oplossen.” Hij duidde daarmee op de huidige situatie waarbij de sjiieten tegenover de rest van de Libanezen staan omdat zij de kant van Syrië kiezen. Er is al sinds 1932 geen volkstelling meer geweest, maar geschat wordt dat 30 tot 45 procent van de Libanezen sjiitische moslims zijn.

Eigenlijk had Hezbollah gisteren willen demonstreren; Nasrallah dreigt al twee weken met grootscheepse protesten tegen het huidige kabinet. Maar de begrafenis van Gemayel stak daar een stokje voor. Om de zaak niet te provoceren, besloot Hezbollah thuis te blijven.

Een goed teken was de komst van de pro-Syrische parlementsvoorzitter Nabih Berri naar de begrafenis. De christelijke Aoun, die samen met Hezbollah de oppositie vormt, wilde ook komen, maar hem werd verteld dat ’nu misschien niet het goede moment was’. Hij vroeg zijn aanhangers wel te gaan, maar de oranje vlaggen van zijn partij bleven thuis.

De begrafenis deed denken aan de massale demonstratie van 14 maart vorig jaar waarbij zo’n miljoen Libanezen bijeenkwamen om de Syrische terugtrekking te eisen, hetgeen een maand later ook gebeurde. De meeste Libanezen denken dat de politieke moorden in Libanon het werk zijn van buurland Syrië. Dat zou zijn macht niet willen verliezen, en wil voorkomen dat een internationaal tribunaal de moordenaars berecht van de Libanese premier Hariri. Hezbollah redeneert anders. Ruzie tussen Libanezen komt Israël tenslotte ook goed uit.

Na de jongste moord (van zes in twee jaar) zit de angst er onder anti-Syrische politici goed in. Enkele ministers hebben een tijdelijk onderkomen gezocht in de ’bunker’ van Saad Hariri, die in West-Beiroet zijn huis zo zwaar laat bewaken dat al het verkeer een blok wordt omgeleid. Ook minister-president Siniora riskeert de dagelijkse trip van zijn huis naar zijn kantoor niet meer. Hij blijft tegenwoordig op zijn werk slapen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden