Begrafenis Kaczynski verdeelt Poolse bevolking

President Lech Kaczynski en zijn vrouw worden zondag bijgezet in de crypte van het Wawel, het koninklijk kasteel van Krakau. Het besluit heeft de Polen tot op het bot verdeeld. Dit ondanks de nationale rouw en de oproepen tot eenheid.

„Ik vertrouw erop dat de hele samenleving hier begrip voor heeft. Laten we ons verenigen”, zei kardinaal Dziwisz van Krakau. Hij nam het besluit in overleg met de familie, onder wie Jaroslaw Kaczynski – de tweelingbroer van de omgekomen president en leider van oppositiepartij ’Recht en Rechtvaardigheid’.

De cryptes onder het Wawel zijn een Pools pantheon, waar naast koningen alleen personen liggen van wie de verdiensten voor Polen onbetwist zijn. Kaczynski was echter een zeer omstreden president. Volgens de peilingen had hij geen schijn van kans dit jaar te worden herkozen.

Sociologe Jadwiga Staniszkis, die een belangrijke rol speelde binnen het vakverbond Solidarnosc, vindt het desondanks een goede beslissing: „Niet vanwege hetgeen Kaczynski heeft bereikt, maar vanwege zijn grote droom over een krachtig Polen een solidaire samenleving.” „Ik zie het probleem niet”, vond ook commentator Piotr Gursztyn van de krant Rzeczpospolita. „Pas als ze de beslissing terug draaien, zullen de Polen verdeeld raken, want tientallen procenten van de bevolking zouden dat kunnen opvatten als een beslissing waar de regering achter zit.”

Andrzej Wajda, wiens film Katyn dezer dagen in veel landen op de televisie te zien is, riep de kerk echter op van de bijzetting in de crypte af te zien. „Lech Kaczynski was een goed en bescheiden mens, maar er is geen enkele reden waarom hij op het Wawel moet liggen tussen de Poolse koningen”, aldus Wajda. Anderen reageerden feller. „Hij hield van zijn vrouw, zijn kleindochter en van Polen, maar hij was een slechte president. Zijn jullie dat dan nu al vergeten?”, aldus een van de vele verontwaardigde reacties op het internet. Ondanks de nationale rouw, gingen in Krakau zeker duizend mensen de straat op om te protesteren tegen het besluit.

Veel Polen, onder wie filosofe Magdalena Sroda, concluderen dat de Polen door het besluit nu al verdeeld zijn: „Door dat Wawel-besluit is de rouwperiode voorbij. Jaroslaw Kaczynski wil zijn ego tevreden stellen, zonder er rekening mee te houden dat dit een bijna nationaal schisma veroorzaakt.” Waarnemend president en parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski distantieerde zich gisteren van de beslissing door te zeggen dat geen enkele overheidsinstantie erbij betrokken was. Hij verklaarde echter dat de regering wel alle medewerking zal verlenen aan de begrafenis. Deze zal onder meer worden bijgewoond door de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtenoot Dmitri Medvedev.

Rouwende mensen voor het presidentieel paleis benadrukten de afgelopen dagen de behoefte aan nationale eenheid. „Ik hoop dat politici hier lering uit trekken en dat de toon van de politiek minder agressief zal worden”, zegt een mevrouw die een bloem komt leggen. Onder de duizenden mensen die eer betonen, zijn zowel tegenstanders als aanhangers van de Kaczynski’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden