Beginnende academici: ga naar het noorden en oosten

Hoogopgeleid en op zoek naar een baan? Dan op naar het noorden of het oosten van het land en het liefst in de chemie of farmaceutische bedrijven. Daar worden de hoogste startsalarissen betaald voor academici. Werkgeversorganisatie AWVN, die er voor het eerst onderzoek naar deed in een zestigtal vooral grotere ondernemingen, is zelf verrast door de uitkomsten.

Een beginnend academicus verdient in de Randstad met een gemiddeld jaarsalaris van 34.000 euro bruto zo'n 2000 euro per jaar minder dan in Groningen of Twente. De farmaceutische en chemische bedrijven zitten daar nog boven met een gemiddeld aanvangssalaris van ruim 38.000 euro voor academici en 32.500 voor hbo' ers. Daarmee bevinden de hoogopgeleiden zich aan het begin van hun carrière direct rond of boven het modale inkomen in Nederland. Hbo'ers zijn wat regio betreft het beste af in het westen.

Helemaal onlogisch is het niet: een kwestie van vraag en aanbod. Hoewel de crisis nog niet is uitgewoed, doet het gebrek aan hoogopgeleide, gespecialiseerde technici zich voelen. Nu al krijgen bedrijven bepaalde vacatures moeilijk vervuld en moeten ze op zoek naar kenniswerkers in het buitenland. "We betalen de prijs voor de jarenlange impopulariteit van technische studies in Nederland. Het aanbod is kleiner, dus het salaris hoger", stelt beloningsdeskundige Claartje van Ulden van de AWVN.

De werkgeversorganisatie verwacht dat de aanvangslonen in de nabije toekomst verder zullen stijgen als de strijd om talent nog feller wordt door de krapte op de arbeidsmarkt. Ze spreekt in haar blad zelfs over een 'biedingsoorlog'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden