Begin van de grootste medische strafzaak ooit

Neuroloog Ernst Jansen.Beeld anp

Morgen begint de tuchtzaak tegen voormalig neuroloog Ernst Jansen. Maandag start ook de strafzaak tegen hem, het wordt nu al de grootste medische zaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

De twee zaken staan los van elkaar. Bij de tuchtzaak in Zwolle gaat het met name om de vraag of Jansen zorgvuldig heeft gehandeld. Het Tuchtcollege oordeelt over klachten die zijn ingediend door patiënten, de IGZ of een ziekenhuis. In een strafzaak gaat het om de vraag of een verdachte een wettelijke strafbepaling heeft overtreden.

Hieronder een aantal feiten.

Wie is wie?
De verdachte is Ernst Jansen, geboren op 24 oktober 1945 in Kamperland (Zeeland). In 1978 begon hij als neuroloog bij het Medisch Centrum Twente in Enschede. Daar werkte hij tot en met eind 2003, toen hij na een reeks incidenten op non-actief werd gezet en een jaar later moest vertrekken. Tot voor kort noemde hij zichzelf Ernst Jansen Steur, maar de achternaam van zijn moeder heeft hij nu weer laten varen. Hij wordt vertegenwoordigd door advocaat Frank van Gaal uit Wijchen.

Tijdens de rechtszaak worden de feiten van meerdere ex-patiënten behandeld. De ex-neuroloog wordt ervan verdacht dat hij meerdere patiënten in hulpeloze toestand heeft gebracht en gelaten. Daardoor liepen ze zwaar lichamelijk en psychisch letsel op. Een patiënt overleed zelfs als gevolg daarvan. Letselschadespecialist Yme Drost staat in totaal zo'n tweehonderd ex-patiënten van de neuroloog bij. Saillant is dat Drost zelf in 1986 is behandeld door Jansen.

Waarom is de strafzaak uitzonderlijk?
Deze kwestie wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. De zaak is uitzonderlijk groot, meer dan 200 voormalig patiënten hebben zich gemeld als slachtoffer, bijna de helft van hen is inmiddels schadeloos gesteld. Het is de angst van veel patiënten: een arts die verkeerde diagnoses stelt, met alle verregaande gevolgen van dien. Jansen wordt ervan verdacht dit vele jaren te hebben gedaan. Ook lijkt het erop dat zijn zaak in de doofpot werd gestopt door onder meer zijn voormalig werkgever en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Jansen mocht in Nederland niet meer werken, maar vertrok naar Duitsland om daar weer als neuroloog aan de slag te gaan.

Waar wordt Jansen van verdacht?
De voormalig neuroloog wordt verdacht van 21 strafbare feiten. Het gaat onder meer om het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Ook wordt Jansen verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte.

Wanneer is de uitspraak?
11 februari 2014. Als alle feiten worden bewezen, dan is de maximale gevangenisstraf 12 jaar.

Wat zegt Ernst Jansen er zelf van?
Publiekelijk niet veel. De arts heeft één interview gegeven aan NRC Handelsblad dat op 28 oktober werd gepubliceerd. Daarin vertelde Jansen dat hij bang is om naar de cel te gaan. 'Ik ben een beetje een pessimist. Mijn blik op de afloop van het proces en mijn toekomst is niet zonnig.'

 
De zaak is uitzonderlijk groot, meer dan 200 voormalig patiënten hebben zich gemeld als slachtoffer, bijna de helft van hen is inmiddels schadeloos gesteld. Het is de angst van veel patiënten: een arts die verkeerde diagnoses stelt, met alle verregaande gevolgen van dien
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden