Recept

Begin januari eten we kliekjes

Fresh picked rainbow carrots including different coloured carrots. Colourful carrot varieties that are fashionable now.Beeld Thinkstock

De eerste dagen van het nieuwe jaar maken we de restanten van het oude jaar op. Op een van de laatste decemberdagen aten we kaasfondue, met natuurlijk stukjes brood, maar ook stukjes appel, geblancheerde bleekselderij, kerstomaatjes, kastanjechampignons en geblancheerde stukjes zoete aardappel. Er waren restjes genoeg om een kruising tussen broodpudding, wentelteefjes, gratin en clafoutis van te fabrieken.

We roerden het restant afgekoelde, gesmolten kaas los met een beetje koud water. Klopten er een paar eieren en een flinke scheut (koffie)room door, zodat het mengsel de consistentie van een dunne saus kreeg. We voegden zout, peper en nootmuskaat toe, schepten overgebleven stukjes brood en groenten door de saus en lieten de zaak een half uurtje met rust, zodat het brood het meeste vocht kon opnemen.

We deden het mengsel over in een ingevette ovenvaste schaal, strooiden er (niet écht nodig) nog een gemalen restje noten over (geraspte kaas en/of broodkruim of alle drie kan ook), legden her en der een klontje boter en zetten de schaal een uur in de oven met de thermostaat op 160 ºC. Toen was het kaas-eiermengsel gestold.

Voor een andere maaltijd roosterden we een bijgerecht van rauwe wortelen en venkel die nog in de groentela lagen.

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 8 personen

Ongeveer 1 kg middelgrote wortelen geschild
1 grote venkelknol
1 grote rode ui
1 biologische citroen
Ongeveer 4 eetlepels olijfolie
2 theelepels korianderzaadjes
1 theelepel komijnzaadjes
¼ theelepel zwarte peperkorrels
½ theelepel zeezout
In stukjes gescheurde basilicumblaadjes, gehakte peterselie of een ander tuinkruid

Bereiding

Verhit de oven tot 180 °C. Stamp de koriander, komijn, zwarte peperkorrels en het zeezout fijn in een vijzel en meng ze met de olijfolie. Halveer de wortelen in de lengte. Verdeel venkelknol en rode ui (verticaal) in partjes van ongeveer 1 cm. Snijd de citroen in dunne plakjes. Meng dit alles voorzichtig in een kom, zodat de 'partjes' zo min mogelijk uit elkaar vallen. Hussel er voorzichtig het specerijen-en-oliemengsel door.

Spreid de groenten uit over met bakpapier beklede bakplaten (de groenten moeten in een enkele laag liggen) en rooster de groenten 50 minuten in de oven, of tot ze zacht zijn. Schep ze in die tijd een paar keer om. Strooi er voor het serveren de basilicumblaadjes over.

Op zoek naar meer inspiratie? Hier kunt u onze recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden