Begeleidingscommissie voor traditioneel moeilijke periode

VRIEZENVEEN - Door de jaren heen heeft DETO de naam opgebouwd van de club die maar geen kampioen kan worden. Telkens wanneer een titel voor het oprapen leek, gooide de Twentse club de handdoek. Om misschien toch eens te kunnen breken met die traditie heeft DETO voor het eerste elftal een heuse begeleidingscommissie in het leven geroepen. Als praatpaal bij mentale problemen, die net als voorgaande jaren ongetwijfeld gaan komen.

AAD VAN DER GRAAF

Jan Wetering vertegenwoordigt in de commissie de spelersgroep. De 38-jarige routinier neemt aan het eind van het seizoen definitief afscheid als actief voetballer, maar blijft verbonden aan de club als jeugdtrainer. Behalve praten buiten het veld, gaat het spelletje zelf Wetering nog redelijk af. De centrale middenvelder was tegen ACV door zijn sluwheid een van de betere Twentenaren. Met een bekeken doelpunt vlak na rust, dat 2-1 betekende, dwong hij de koploper uit Assen tot een amusante achtervolging die uiteindelijk strandde op 4-3.

DETO dwong de overwinning af op basis van effectiviteit. Voor rust was het team van trainer Herman Morsink in alle opzichten de onderliggende partij maar scoorde uit de enige kans wel de openingstreffer. "We waren veel te lief in die periode. Verdedigden ook zwak uit" , verklaarde Morsink het spelbeeld in de eerste helft, waarin ACV zijn offensieve kwaliteiten breeduit etaleerde.

Bij vlagen attractief voetballen en niettemin aan het kortste eind trekken. Het gezicht van ACV-trainer Johan Zandstra was na afloop een groot vraagteken. Zijn verbazing gold vooral het gebrek aan afronding van een reeks aanvallen uit het boekje. Over negentig minuten creeerde ACV twee handen vol doelrijpe kansen. Drie keer scoren daaruit - in volgorde: Peter Kuntz (1-1), Roeland Deuring (3-2) en in de slotminuut Johan Pitstra (4-3) - is een alleszins redelijk, maar dan dient de verdediging op orde te zijn.

De taak van Bert Scholing, die verstek moest laten gaan vanwege een teenblessure, werd in Vriezenveen waargenomen door Bert Meertens. De centrumspits was vorig seizoen al eens met succes getest op de plaats van libero, maar moest dit keer vechten tegen windmolens. De mandekkers Rene van Spijker, Sonny Risamasu en Jan Oosterloo vatten hun taak ten aanzien van de DETOspitsen Marcel Elberse, Bjorn Hodes en Bert Schippers veel te licht op. Met name de uit Zwitserland teruggekeerde Schippers genoot in de aanloop naar 1-0 en 3-1 een zee van ruimte en tijd.

Achter de feiten aanhollend speelde ACV de wedstrijd uit. Meertens schoof halverwege de tweede helft op naar de voorste linie maar kreeg zelf geen vinger meer achter de fanatiek beschermde deur. Kansen waren er nog wel voor de weinig atletische spits Mariano Bombarda (paal), Deuring (3-2) en tweemaal Kuntz. Risamasu stak tot slot DETO de helpende hand toe met een perfecte lob over zijn eigen keeper.

Daardoor ontstond de niet alledaagse situatie van meer dan drie tegentreffers in een wedstrijd. Dat overkomt ACV gerekend over twintig seizoenen eerste klasse gemiddeld eenmaal per twee jaar.

In de onderlinge score tussen beide clubs veranderde vrij weinig. ACV blijft comfortabel leiden. De Asser club won 14 van de 29 ontmoetingen en verloor er 9. Het bijbehorende doelsaldo bedraagt 54-31.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden