Begeleiden van werklozen heeft bitter weinig effect

De tientallen maatregelen om werklozen aan een baan te helpen oogsten nauwelijks effect. Beeld ANP XTRA
De tientallen maatregelen om werklozen aan een baan te helpen oogsten nauwelijks effect.Beeld ANP XTRA

Alle denkbare maatregelen om werklozen aan een baan te helpen, zijn zo goed als zinloos. Dat valt op te maken uit het onderzoek 'Kansrijk arbeidsmarktbeleid' van het Centraal Planbureau (CPB).

Of het nou 'baanvindbonussen' zijn, structurele begeleiding door een jobcoach of het verplicht veelvuldig solliciteren door werklozen; het effect is nagenoeg nul.

"Het verbaasde ons ook", reageerde een woordvoerder van het CPB gisteren. Tientallen maatregelen zijn onderzocht, en de uitkomst is volgens het rapport voornamelijk: 'nul, nul, geen effect, afname, onbekend, nul, 0,1 procent, onbekend'. Alleen het verlagen van het wettelijk minimumloon zorgt er voor dat werkgevers flink meer mensen een baan willen geven. Maar dan neemt de armoede ook toe, waarschuwt het CPB, doordat veel mensen minder gaan verdienen.

Miljarden voor reïntegratie
In 2008 bleek ook al uit een doorlichting van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid dat de miljarden die de overheid uittrekt voor reïntegratie van werklozen weinig tot geen effect hebben op het vinden van een baan. Dat moest beter, vond het kabinet destijds, maar er is weinig veranderd.

Haast geen enkele maatregel die het CPB is tegengekomen, leidt tot meer werkgelegenheid. Het ontzorgen van werkgevers als ze een arbeidsgehandicapte in dienst nemen? Geen effect. Ambtenaren bijscholen over wat wel en niet werkt? Geen effect. Intensievere samenwerking met uitzendbureaus? Onduidelijk wat dat doet.

"Er is nog steeds weinig bekend over de resultaten van reïntegratiebeleid", zegt CPB-onderzoeker Marloes de Graaf. Ze wijst er wel op dat persoonlijke gesprekken met werkzoekenden door het UWV kunnen helpen. "Voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is dat veelal onvoldoende. Maar voor de meer kansrijke werklozen zijn begeleiding en bemiddeling het meest effectieve reïntegratiemiddel."

Intensieve begeleiding
Het CBP verwijst daarbij naar eerder onderzoek waaruit blijkt dat na een jaar intensieve begeleiding door het UWV 34,6 procent van de WW'ers een baan had gevonden tegenover 32,2 procent van de WW'ers die minimale begeleiding kregen. Een verschil van 2,4 procent. "Het is geen wondermiddel nee", reageert De Graaf.

Dat het CPB-onderzoek telkens toont dat er nauwelijks tot geen effect is op de werkgelegenheid kan ook positief worden geïnterpreteerd, zegt De Graaf. "De arbeidsparticipatie is nu al zo hoog, dat kun je nauwelijks hoger krijgen. Het wordt steeds moeilijker om structureel meer werkgelegenheid te krijgen."

Het CPB ziet het nu als grootste uitdaging om werk te creëren voor mensen die zonder hulp nooit aan een baan zouden komen. "Het geld dat hierin wordt gestoken, verdient zichzelf niet terug. Maar er kunnen daardoor wel meer mensen participeren, wat goed is voor de mensen zelf en minder ongelijkheid voor de samenleving betekent."

Als er meer budget komt voor gemeenten om zogenoemde beschutte werkplekken te realiseren voor werkzoekenden met heel veel beperkingen, helpt dat deze mensen wel aan een baan. Daar worden mensen die voorheen in de sociale werkplaats werkten echt mee geholpen.

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken heeft het CPB-rapport heel anders gelezen. Hij ziet het als ondersteuning van zijn beleid, laat een woordvoerder weten. "Daarbij lijkt een effect van 0,1 procent niet veel, maar het gaat dan wel om zevenduizend banen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden