Begaafd kind is ook extra gevoelig

Voor (hoog)begaafde kinderen was lange tijd weinig aandacht. De meeste basisscholen komen niet veel verder dan het aanbieden van extra cognitieve uitdaging of de leerling een groep laten overslaan.

Hiermee wordt voorbijgegaan aan de gevoelige kant van deze kinderen. Hoogbegaafde, hoogsensitieve leerlingen zijn prachtkinderen, die veel voor de maatschappij kunnen betekenen, maar tegelijkertijd zijn ze zeer kwetsbaar op sociaal-emotioneel terrein. Overprikkeling en (langdurige) stress liggen voortdurend op de loer door hun altijd 'volle hoofd' en grote vermogen tot aanpassing. Niet zelden leidt dit tot psychosomatische klachten, tot moeite met het organiseren van alledaagse dingen, thuis en op school en tot onderpresteren. Vaak een worsteling voor het kind, voor de ouders en de leerkracht.

Psycholoog Noks Nauta vraagt zich af wie de handschoen oppakt om de toptalenten voor innovatie in Nederland te erkennen (Podium, 19 maart). Het antwoord ligt voor de hand: zorg voor meer kennis van en begrip voor het denken, leren en gedrag van hoogsensitieve kinderen, te beginnen bij de opleidingen, maar ook binnen het onderwijs, op kinderdagverblijven maar bijvoorbeeld ook bij de buitenschoolse opvang.

In een land waar één op de vijf mensen hoogsensitief is zou deze karaktereigenschap niet langer als non-evidence-based beschouwd moeten worden. Wat deze kinderen vooral nodig hebben, is begrip van ouders en leerkrachten, zodat ze in een voor hen veilige ruimte kunnen experimenteren met hun kwaliteiten en zo kunnen leren zichzelf te zijn. Eerst 'zijn', dan 'doen', ofwel eerst zelfvertrouwen, dan pas presteren. Dat is pas een win-win-situatie voor de maatschappij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden