Beetje hoop in Macedonië

OHRID - Er lijkt enige schot te zitten in de besprekingen tussen Slavische en Albanese Macedoniërs, dat een algehele burgeroorlog in Macedonië moet voorkomen.

Volgens de gezant van de Europese Unie, François Léotard, is een 'doorbraak' bereikt in de impasse rond het gebruik van de Albanese taal. Volgens het compromis zal het Albanees in de toekomst in het parlement en in gebieden waar meer dat 20 procent van de bevolking van Albanese afkomst is, een officiële status krijgen.

In het parlement zal het gebruik van het Albanees worden toegestaan, zowel in commissie- als in plenaire vergaderingen. De wetten zullen in twee talen worden geredigeerd, Macedonisch en Albanees. In de regering daarentegen mag alleen het Macedonisch gebruikt worden, evenals in de internationale betrekkingen.

Reden tot juichen is er echter nog niet. De Albanezen hebben duidelijk gemaakt dat ze het akkoord pas zullen ondertekenen als er ook overeenstemming is over andere heikele kwesties, zoals de vorming van lokale politie-eenheden in de Albanese gebieden. De onderhandelingen worden morgen voortgezet.

De onderhandelingen werden overschaduwd door de dood van een 28-jarige agent die vlakbij Tetovo werd gedood bij een aanval van Albanese rebellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden