Beethoven had een zoon

Ludwig van Beethoven had een zoon, geboren uit zijn verhouding met de getrouwde Antonie Brentano.

BIJDRAGE: HANS DE PRETER

Dat beweert schrijfster Susan Lund in 'Raptus', haar biografie van de componist, na grondige bestudering van Beethovens dagboeken, brieven en boeken. De jongen zou, zo schrijft zij, door een geheimzinnige ziekte op vierjarige leeftijd invalide en geestelijk gehandicapt geraakt zijn.

Antonie Brentano is al in eerdere biografieën geportretteerd als de grote liefde van Beethoven, die altijd ongetrouwd is gebleven. Lund is naar eigen zeggen vijftien jaar bezig geweest met het verzamelen van bewijzen dat Brentano, die al vijf kinderen had, het leven schonk aan Beethovens zoon. “Het staat vast dat Beethoven wist dat het zijn kind was, omdat Antonie hem dit vertelde toen zij zwanger raakte. En hoewel hij zijn zoon nooit ontmoet heeft, heeft het vaderschap hem duidelijk veranderd als componist.”

“De jongen werd eind 1816 ziek. Beethoven maakte een verschrikkelijke tijd door en componeerde een jaar lang niet,” aldus Lund, wier biografie eind september verschijnt. “Zijn wereld stortte volledig in, hij componeerde daarna totaal anders. Hij schreef in die periode heel verdrietige brieven. Antonie was de grote passie in Beethovens leven, maar omwille van de kinderen wilde hij haar huwelijk niet op het spel zetten. Haar echtgenoot Franz was op de hoogte van hun verhouding.”

Volgens Lund werd Beethovens zoon de laatste vijftien jaar van zijn leven verzorgd door verplegers en stierf hij op 37-jarige leeftijd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden