'Beetgum kan niet zonder dorpscafé'

“Het heeft natuurlijk voor- en nadelen. Zelf gaan stappen kan nu niet zo veel meer. Maar nu geef ik tenminste minder geld uit in andere kroegen en verdien ik juist aan het uitgaansleven.”

CHRISTEL PIEPER

De achttienjarige Hendrik Dijkstra is samen met zijn oudere broer Holger (21) en vriend Yde Wierda (24) de trotse eigenaar van dorpscafé 'By de grutte pomp'. Het café ligt midden in het Friese dorpje Beetgum. De jongens hebben het monopolie; een ander café is er in het nog geen 800 inwoners tellende dorp niet te vinden.

Op vrijdag en zaterdag zit het bij de jongens dan ook stampvol met jeugdig publiek, want het café is vooral populair bij de jongeren uit de buurt.

“De meeste klanten zijn tussen de achttien en dertig jaar oud. Wij zijn alleen op vrijdag en zaterdag open, want dan blijft uitgaan nog een beetje uniek. Anders wordt het ook zo'n sleur”, vertelt Yde.

De beperkte openingstijden hebben echter ook nog een andere reden. Yde: “Ik studeer communicatiewetenschappen in Nijmegen. Holger zit op de Hogere Laboratoriumschool in Leeuwarden en ons 'ukkie' Hendrik moet dit jaar zijn gymnasiumdiploma halen. Daarom is de kroeg niet zeven dagen in de week open.”

Op de late zaterdagmiddag is het al druk in het café. Een paar meisjes zijn aan het biljarten en een groepje jongens hangt achter een pilsje aan de bar. De grote bar is het middelpunt van het café. Aan tafel zitten twee jongens met klompen aan een potje te kaarten. Aan de muur hangen oude elpee-hoezen, bierviltjes en rare snuisterijen.

Holger: “Toen we begonnen hebben we de zaak een beetje opgeknapt. We proberen niet een doorsnee oubollig dorpscafé te zijn. We willen wel iets extra's bieden.”

Vaak treedt er daarom een bandje op en ook zijn er andere speciale activiteiten. Zo hebben de jonge ondernemers al eens het eerste Friese kampioenschap blaasvoetbal georganiseerd. Hendrik: “Ons oude biljart leent zich daar heel goed voor. Iedere deelnemer kreeg een pijpje en daarmee moesten ze proberen een balletje het doel in te blazen. Een groot succes, maar aan het eind van de avond waren wel een aantal mensen buiten adem.”

Hendrik, Holger en Yde hebben naast 'By de grutte pomp' nog een grote hobby en dat is aparte biertjes proeven. Een lange bierkaart op de bar getuigt daar ook van. “Dat is gewoon onze eigen lol. En daar doe je het ook voor”, meent Holger. Een grote verantwoordelijkheid vinden de drie het café eigenlijk niet. Als dingen erg moeilijk worden, dan kunnen ze altijd nog advies vragen aan de vader van Holger en Hendrik. “Net als in iedere kroeg lopen de gemoederen soms hoog op. We hebben dus al een keer de hulp ingeroepen van mijn vader toen er ruzie dreigde. Die had toen net meer overwicht. En gelukkig woont hij maar een paar huizen verderop”, vertelt Hendrik.

Of het café ook in handen van de drie jongens blijft? Holger en Hendrik hebben andere plannen met hun toekomst. Hendrik wil volgend jaar een grote wereldreis maken en Holger wil na zijn afstuderen in het buitenland werken. Yde twijfelt nog wat, maar heeft wel zin om kroegbaas te worden. “Tja, dan moet ik de boel hier maar in mijn eentje gaan runnen. Beetgum kan niet zonder zijn dorpscafé.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden