Beerbaum profiteert optimaal van invalbeurt

Je niet kwalificeren voor de Grote Prijs en toch als winnaar met 65000 gulden naar huis. Er zijn ruiters met mindere dagen. Zo niet Ludger Beerbaum, die de kwalificatie miste, maar die optimaal profiteerde van een voordeeltje dat Alfonso Romo hem in de schoot wierp.

Romo had zich wel gekwalificeerd voor de Grote Prijs van Champion Gelderland, maar een zakelijke bespreking in Brazilië had voor de Mexicaan meer prioriteit. Daardoor kwam een plaats vrij en mocht Beerbaum toch aantreden in de finale.

De Duitser heeft een geweldige erelijst. Twee weken geleden werd hij voor de vierde keer Duits kampioen. Hij was ook tweemaal Europees kampioen en wereld- en Olympisch kampioen is hij ook al geweest. En na zijn overwinning op Papendal nu dus ook kampioen van Arnhem, pardon Gelderland.

Het hippisch evenement heette tot de vijftiende editie van dit jaar Champion Arnhem, maar omdat het zijn vleugels steeds meer uitspreidt, is het herdoopt tot Champion Gelderland. Deze beslissing is zeer tegen het zere been van Arnhems burgemeester Scholten. In een brief aan de organisatie liet de eerste man van Gelres hoofdstad weten boos te zijn over deze naamsverandering.

Uit woede kondigde hij een persoonlijke boycot van het concours aan. Een vreemde actie, omdat de gemeente als één van de sponsors van de Grote Prijs optreedt. Bovendien was het een solo-actie van de Arnhemse Dickerdack; zijn wethouders wisten van niets.

De organisatie heeft wel begrip voor de teleurstelling van Scholten, maar vindt dat het evenement inmiddels meer is dan een plaatselijk concoursje. Mede door het EK dressuur van vorig jaar en het EK springen van 2001 is er sprake van schaalvergroting die de lokale grenzen overstijgt. Zoals het paardensportfestijn in Den Bosch inmiddels Indoor Brabant heet, zo lag naamswijziging in Gelderland evenzeer voor de hand.

De boze burgervaar miste derhalve hoe Beerbaum als eerste van de zes barragerijders foutloos de hindernissen nam in een zo vliegende vaart dat zijn vijf navolgers hem niet meer konden inhalen. Al kwam zijn landgenoot Franke Sloothaak, in 1994 en 1998 winnaar, slechts 33/100ste van een seconde tekort.

Van de vijftien Nederlandse ruiters voltooiden slechts Jeroen Dubbeldam en Carry Huis in 't Veld de rondrit zonder strafpunten. Dubbeldam beëindigde de barrage als vierde met een springfout. Huis in 't Veld kraakte op Hay Guy drie van de acht hindernissen en eindigde als zesde. Dat leverde nog altijd tien mille op; Dubbeldam incasseerde het dubbele.

Dubbeldam is met De Sjiem een van de overgebleven zes kandidaten voor vier Sydney-plaatsen. ,,Ik ga ervan uit dat ik ga'', zei hij zelfbewust. ,,Deze vierde plaats was niet zo belangrijk, maar als het slecht was gegaan, was dat voor anderen misschien goed geweest. Elke keer als je in de baan komt, telt dat mee.''

De overige genomineerden op het lijstje van bondscoach Johan Heins deden het overigens ook niet slecht. Emile Hendrix (tiende), Albert Voorn (11), Jan Tops (13) en Jos Lansink (14) maakten ieder slechts één springfout. Angelique Hoorn was niet aanwezig op Papendal.

Heins mag vier rijders meenemen naar Australië, plus een reserve. Die laatste plaats is niet in trek, want meer dan een ploeg-appendix is zo'n reserve niet. ,,Ik begrijp het heel goed als iemand daar geen zin in heeft'', vindt Dubbeldam. ,,Je komt daar niet aan de start, het is een hele reis en je bent door de quarantaine je paard acht weken kwijt. Een betere optie zou zijn dat Jan Tops twee paarden meeneemt.''

Daarmee geeft Dubbeldam aan dat hij al zo'n beetje de selectie kan bevroeden. Na enig aandringen geeft hij aan dat hij en Jos Lansink te horen hebben gekregen dat hun selectie wel vast staat als er niks geks gebeurt.

Ludger Beerbaum zal er -met Goldfever en niet met Gladdys, waarmee hij naar Papendal kwam- in Sydney voor de Duitsers vast wel bij zijn, maar zijn victorie kwam hem toch wel uit, want de lijst voorgeselecteerden bevat nog acht namen. Met Sloothaak en Becker (die vijfde werd) in de buurt is de concurrentie groot. Hij was dus blij alsnog mee te mogen doen. ,,Het werd een onverwachte Super Sunday'', zei hij, glimmend van genoegen. ,,Ik wilde zondagmorgen al naar huis, mijn spullen waren gepakt en mijn staf stond op het punt te vertrekken, toen ik hoorde dat ik toch nog mee mocht doen.'' En dat belang telde nóg meer dan die 65 mille.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden