Beer belandt bij de Browns Paddington-boeken opnieuw uitgebracht

Vanwege de film afgelopen jaar worden de boeken over Paddington - weesbeer uit donker Peru, gevonden op een Londens station - hier opnieuw uitgebracht. Dat is verheugend: in de leeftijdscategorie zes tot acht jaar zijn goede voorleesverhalen schaars. Paddington met zijn talent de boel in het honderd te laten lopen, zijn innemende karakter en voorliefde voor boterhammen met marmelade is een personage waarmee jonge kinderen makkelijk meegaan, getuige ook de 35 miljoen boeken die wereldwijd zijn verkocht. De feuilletonachtige opzet die Michael Bond (1926) zijn boeken gaf - elk hoofdstuk beslaat een afgerond avontuur - leent zich bovendien goed voor voorlezen.

Dat de verhalen anno 2015 wat gedateerd zijn (in het vorige week verschenen tweede deel 'Speurneus Paddington' worden foto's analoog geschoten en ontvangt Paddington briefkaarten uit Peru) is nauwelijks een bezwaar. Bond is een begenadigd schrijver, stilistisch sterk en met een benijdenswaardig onderkoeld gevoel voor humor. Zijn hoofdpersoon handelt als een volwassene, maar reflecteert als een kind. Het leidt tot slapstickachtige situaties: Paddington die zijn eigen kamer behangt, maar vergeet de deur uit te sparen en zich langdurig verwondert waar die gebleven is. Paddington die als pseudo-detective gefascineerd raakt door een verdachte figuur die hij vanuit zijn slaapkamerraam gadeslaat, maar die bij nader inzien zijn eigen spiegeling in de ruit blijkt te zijn. Zelf verwoordt hij het laconiek: "Met mij gebeurt er nu eenmaal altijd wat." Dat de goedbedoelende kleine rotzooitrapper er steeds mee wegkomt dankt hij vooral aan mevrouw Brown, die meer fiducie lijkt te hebben in haar harige huisgenoot dan in haar man.

Uitgeverij Moon brengt de boeken uit met de originele illustraties van Peggy Fortnum, schetsmatige lijntekeningen die eenzelfde blijmoedigheid ademen als de verhalen. Alleen in 'De eerste sneeuw'' wordt de situatie even ernstig als Paddington dreigt te bezwijken aan onderkoeling. De dokter durft geen uitspraak te doen, maar Bond had nog meer avonturen voor zijn beertje in petto. Dus vraagt Paddington na enkele angstige dagen, hoewel verzwakt, om een boterham met marmelade.

De gehele familie Brown slaakt een zucht van verlichting, voorlezer en kind met hen.

Michael Bond: Speurneus Paddington. Ill. Peggy Fortnum Vert. Mariska Hammerstein. Moon; 141 blz. euro 12,50. Vanaf 6 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden