Beenhakker mag eindelijk weg

ISTANBOEL (ANP) - Het Turkse avontuur van Leo Beenhakker is ten einde. Gisteren kreeg hij dan toch ontslag als trainer van Istanbulspor.

De geplaagde coach had vorige week zelf al om zijn vroegtijdige vertrek gevraagd. Voorzitter Cem Uzan wilde toen echter nog niet meewerken aan de ontbinding van zijn contract.

Dinsdag voerden Beenhakker en de Turkse zakenman opnieuw overleg. Beiden kwamen nu wel gezamenlijk tot de conclusie dat de taalbarrière een te groot struikelblok vormde in de communicatie tussen spelers en trainer.

“De voorzitter moet gewoon een Turk aanstellen”, liet de voormalige Rotterdammer weten. “Ik kende mijn spelers na vier maanden nog nauwelijks en dat is voor een hoofdcoach natuurlijk te gek voor woorden. Ik kon niet goed communiceren met mijn spelers. Daar veranderde een goede tolk, en die had ik, niets aan.”

Beenhakker, de laatste jaren niet al te succesvol als trainer, heeft zich bij Istanbulspor in zichzelf vergist. De kameleon onder de Nederlandse trainers zei eens van zichzelf dat hij overal ter wereld aan de slag kon. “Omdat voetbal een universele taal is”, betoogde Don Leo. “Geef mij twintig Japanners en een bal en ik laat ze ravotten.”

Met twintig Turken en twee Nederlanders (Van den Brom en Van Vossen) lukte het echter niet. Istanbulspor leed zaterdag de zevende nederlaag in acht wedstrijden. Na een voorsprong van 2-0 verloor de ploeg van Beenhakker met 2-4 van Galatasaray. De voormalige bondscoach zinspeelde na de wedstrijd op corruptie en fraude in het Turkse voetbal.

“De zaak stinkt hier, dat durf ik wel te zeggen”, bromde hij. “De kleine ploegen kunnen bijna niet van de grote ploegen winnen. Daar zorgen de scheidsrechters wel voor. Ik krijg er rode vlekken van in mijn nek.”

De positie van de overige Nederlanders lijkt na het vertrek van Beenhakker niet in het geding. Istanbulspor zegt uitermate tevreden te zijn over de spelers Van den Brom en Van Vossen. Voorzitter Uzan heeft bovendien bevestigd dat hij er alles aan zal doen om assistent-trainer Korbach te behouden voor de club.

“Niemand hoeft solidair met me te zijn”, is de mening van Beenhakker. “Zo werkt het niet in de voetballerij. Iedereen gaat toch zijn eigen weg.”

Beenhakker zoekt de schuld van zijn mislukte Turkse missie voornamelijk bij zichzelf. “Ik moet de hand in eigen boezem steken”, bekende de ervaren oefenmeester, die bij zijn vorige werkgevers in Saoedi Arabië en Mexico evenmin zijn contract uitdiende. “Ik heb gefaald. Voetbaltechnisch is het voor iedereen duidelijk dat de ploeg met de week beter gaat spelen. Daar ligt het probleem niet. In het mentale aspect was ik door een gebrek aan communicatie kansloos.”

De kansen op een nieuwe baan voor Beenhakker lijken op korte termijn klein. Zijn grote reputatie heeft door zijn laatste serie missers een flinke knauw gekregen. Maar door zijn (succesvolle) periode bij Real Madrid, Ajax en het Nederlands elftal beschikt hij in de internationale voetbalwereld nog over voldoende naam om niet al te lang werkloos te blijven. In Nederland zijn MVV en De Graafschap (nog) vrij, maar het is de vraag of Don Leo op een club in de marge van het nationale profvoetbal zit te wachten. Dan gaat hij waarschijnlijk nog liever golfen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden