Beeldhouwen met staal en luchtdruk

Met enorme knallen is deze sculptuur tot stand gekomen. Kunstenaar Ewerdt Hilgemann (1938, Witten, Duitsland) maakte er een complete performance van, toen hij eind vorig jaar een roestvrijstalen kubus liet transformeren tot dit kunstwerk. Hij deed dat in het Kröller-Müller Museum in Otterlo dat deze sculptuur heeft aangekocht voor de beeldentuin. De kunstenaar komt binnenkort langs om een geschikte plek uit te zoeken. Want 'Cube' is pas af als de lucht en omgeving worden weerspiegeld op de verschillende vlakken in het staal.

Ewerdt Hilgemann is internationaal bekend geworden met zijn 'ingedeukte' sculpturen. Die maakt hij met behulp van implosies. Hij wordt ook wel de 'luchtsmid' genoemd, omdat hij de luchtdruk inzet als beeldhouwkracht. Eerst laat hij uit stalen platen een geometrische vorm lassen, een kubus, piramide of zuil. Vervolgens zuigt hij met een pomp de aanwezige binnenlucht weg, waardoor de buitendruk vrij spel krijgt en er met enorme knallen willekeurig deuken lijken te ontstaan in het staal. Hilgemann stuurt dat proces van vervorming wel. Vooraf heeft hij de dikte van het materiaal bepaald, zodat hij weet wat de weerstand is en waar en hoe het staal ingedeukt zal worden.

Zijn obsessie met vervormde metalen moet tijdens zijn jeugd zijn ontstaan, denkt Hilgemann zelf. Hij groeide op in Dortmund waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de bombardementen op de stad meemaakte.

Elke keer als hij uit de schuilkelder kwam, waren er weer complete straten weggevaagd. Hij herinnert zich dat hij speelde met splinters van bommen en granaten. Later ging hij experimenteren met explosies. De krachten die daarbij vrijkomen, brachten hem op het idee om stalen voorwerpen te laten imploderen. Hilgemann verhuisde in 1970 naar Nederland. Tot 1984 woonde hij in Gorinchem, waar hij met kunstenaars als Marinus Boezem, Ad Dekkers, Joost Baljeu, Jan van Munster en Carel Visser samenwerkte. Tegenwoordig woont en werkt hij in Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden