Beeldenstorm tegen soefi-heiligdommen Egypte houdt aan

null Beeld afp
Beeld afp

Niet alleen in Mali zijn heiligdommen van soefi-moslims mikpunt van geweld. Ook in de Egyptische Nijldelta werken islamisten tombes en tempels tegen de vlakte. De nationale soefigemeenschap telde in twee jaar bijna 100 aanvallen.

Net als hun Malinese geloofsgenoten wordt de Egyptische soefi's verweten dat hun bouwwerken godslasterlijk zijn. Met hun nadruk op het 'voeden' van de ziel en hun geloof in heiligen wijken ze af van de meeste andere islamitische stromingen - die noemen alleen de profeet heilig.

De meeste aanslagen vinden plaats in het noorden van het land, meldt directeur Abdullah al-Nasser Helmy van de Egyptische Soefi Unie aan persbureau AP. Zo heeft ook het buitengebied van de kustplaats Alexandrië te lijden onder de extremisten. De vernielingen zijn al ruim twee jaar gaande.

De mystieke soefi's (naar schatting zeker 15 miljoen van de 90 miljoen inwoners) vormen een van de grotere minderheidsgroepen van het land, maar hebben nauwelijks politieke slagkracht. Soefi's hielden zich grotendeels afzijdig toen gematigd-orthodoxe moslims en de conservatieve salafisten zich na het vertrek van president Moebarak op de politiek stortten.

'Blasfemiewet vaker misbruikt'
In Egypte zijn niet alleen soefi's het mikpunt van stelselmatig geweld. Mensenrechtenorganisaties maken zich sinds het begin van de revolutie ernstige zorgen over het lot van religieuze en culturele minderheden. Amnesty International waarschuwde vorige week nog dat leden van minderheidsgroepen steeds vaker worden aangeklaagd voor godslastering, al noemde het geen cijfers. De lat ligt niet hoog: relatief milde islamkritiek kan al leiden tot een rechtszaak.

De islamistische president Morsi zegt religieuze minderheden te beschermen, maar volgens christenen komt daar in de praktijk weinig van terecht. Geweld is niet aan de orde van de dag, maar soms komt het tot confrontaties.

Afgelopen week bleek overigens dat Egypte haar blasfemiewetten niet alleen tégen minderheden gebruikt. Een imam werd toen veroordeeld tot 5000 euro boete omdat hij tijdens een demonstratie een bijbel had verscheurd. Zijn zoon kreeg 8 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden