'Beeldenstorm: Saoedi's gooien Mohammeds geboorteplaats plat'

De binnenstad van Mekka, met als blikvanger de nieuwe kloktoren. Beeld epa
De binnenstad van Mekka, met als blikvanger de nieuwe kloktoren.Beeld epa

Met een beetje pech gaat de 'geboorteplaats van Mohammed' binnenkort verloren. Op de plaats waar ooit het Huis van Mawlid stond moeten een imamverblijf en een paleis verrijzen.

Dat meldt The Independent. Het Huis van Mawlid in Mekka is al eeuwen geleden vergaan, maar resten ervan zijn waarschijnlijk nog wel aanwezig in de bodem. Volgens de Britse krant, die in het bezit zegt te zijn van bouwplannen, wil de Saoedische overheid voorkomen dat de locatie nog langer bedevaartgangers trekt.

Saoedische sjeiks hangen het wahabisme aan, een bijzonder orthodoxe variant van de islam. In hun ogen leent het huis - of wat daarvan nog over is - zich voor afgoderij. Onder minder radicale soennieten en sjiieten is het huis wel populair. De huidige bebouwing, een kleine bibliotheek, is gebouwd op steigers en doet de bodemschatten geen geweld aan. Vorig jaar leek het er even op dat de bibliotheek gespaard bleef, maar onlangs zijn de plannen veranderd.

Saoedi's gooien meer erfgoed tegen de vlakte
Overigens is het niet zeker dat het de profeet werkelijk in het huis heeft gewoond. Veel overleveringen over de vroege islam hebben een mythisch karakter en zijn moeilijk historisch te staven. Sommige historici en islamologen vragen zich zelfs af of Mohammed wel echt heeft bestaan.

De Saoedische verbouwingsdrift begon enkele jaren geleden en beperkt zich niet tot het bibliotheekje. In Mekka gingen al talloze gebouwen en historische schatten tegen de vlakte. Opvallend was ook de sloop van het vermeende huis van een van Mohammeds echtgenotes. Dat moest plaats maken voor een reeks openbare toiletten. Het complete project kost tientallen miljarden dollars.

'Sloop is ook een zuivering'
Critici verwijten de regering een dubbele agenda. Het organiseren van de hadj (die bedevaart die ieder jaar plaatsvindt en enkele miljoenen pelgrims trekt) is voor de Saoedische overheid een belangrijke inkomstenbron. De sjeiks zouden niet alleen verbouwen om Mekka beter geschikt te maken voor de stroom van miljoenen bedevaartgangers, maar ook om de stad te zuiveren van onwelgevallig religieus erfgoed.

Volgens sommige experts is inmiddels 95 procent van de antieke (meer dan duizend jaar oude) gebouwen afgebroken. Op veel locaties zijn nu luxe hotels verrezen. Slechts weinigen durven openlijk kritiek te geven op de beeldenstorm, uit angst voor represailles. Archeologen die zich uitspreken tegen de sloop, lopen het risico hun vergunning voor bestaande opgravingen kwijt te raken.

Nieuwe hoogbouw in het centrum van Mekka. Beeld afp
Nieuwe hoogbouw in het centrum van Mekka.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden