Beeldenstorm Irak doet Basjaar rillen

Hoewel de spanningen tussen de VS en Syrië de afgelopen dagen iets zijn afgenomen, zijn de Amerikaanse beschuldigingen richting Dasmascus hard aangekomen.

DAMASCUS - Voor Syrië was de beeldenstorm in Irak angstig herkenbaar. Talloze Saddams -te paard, als bedoeïen, als Babylonische strijder, op tegeltjes gebakken of op muren geverfd- gingen met zijn regime ten onder.

De portrettencultuur is een bekend verschijnsel in het Midden-Oosten. Arabische leiders bakenen hun territorium af met hun afbeeldingen, opdat niemand vergeet hoe de verhoudingen zijn.

In Syrië is de 'presidentiële portretdichtheid per vierkante kilometer' hoog. De oude president, Hafez el-Assad, hangt zelfs tot in de Libanese hoofdstad Beiroet, vlakbij een luxueus winkelcentrum, tot grote irritatie van de omwonenden. Basjaar, de zoon en huidige president, is ook rijkelijk aanwezig. Er is zelfs een afbeelding van de drie Assads samen; vader (Hafez) en zoons (Basjaar en Basil). Als een louche roverstrio, met spiegelende Raybans en omringd met roze bloemetjes, glimlachen ze zoetig.

Maar er valt weinig meer te glimlachen sinds de VS de knuppel in het hoenderhok gooiden. Plots herinnert men zich dat Syrië al jarenlang bovenaan het lijstje stond van terroristische landen, en met de beschuldigingen over chemische wapens en het verbergen van Saddam Hoesseins kornuiten is dat weer actueel geworden. Syrië zou ook strijders en militair materieel tot Irak hebben toegelaten. En dan zijn er ook nog kantoortjes van organisaties zoals Hamas en de islamitische djihad, die volgens de Amerikanen dicht moeten.

Toni Toema, een Syrische journalist voor de staatskrant Tisjrin, is de hele dag in de weer om buitenlandse journalisten de situatie uit te leggen. ,,Het heeft echt niks om het lijf'', beweert hij. ,,Het is een politiek spel, geïnstigeerd door de Israeliërs. Nee hoor, Damascus is echt niet de volgende in het rijtje. Colin Powell komt binnenkort zelfs langs voor een gesprek met de president.''

Uit Sit Zeinab, een plaatsje dichtbij Damascus waar veel Irakezen tijdens de oorlog hun toevlucht hebben gezocht, is de omgekeerde trek terug naar Bagdad op gang gekomen. Op het kantoor van een klein vervoersbedrijfje wordt onderhandeld over de prijs. Ahmad Salman (34), een ingenieur uit Bagdad, wil met de euro's betalen die zijn broer uit Berlijn heeft gestuurd. Maar de eigenaar, Saddam -'Geen familie', zegt hij met een zuur lachje- wil dollars zien. De prijs is wel gestegen. Twee weken geleden betaalde je 20 dollar voor een busrit naar Bagdad, nu is dat het dubbele.''

Sinds Syrië zijn grens met Irak heeft gesloten, mogen Irakezen wel naar Bagdad toe reizen maar niet meer terugkomen, en rijdt de bus leeg terug. Nu moet je een retourtje betalen voor een enkele reis. Saddam heeft vandaag al 500 Irakezen naar Bagdad vervoerd. Velen wachten nog tot er orde op zaken is gesteld, en er weer water en elektriciteit zijn.

,,En de grens is echt dicht, potdicht'', verzekert Saddam. Maar hij catert voor het Irakese volk, de minderbedeelden, die taxi's moesten delen of een buskaartje moesten kopen om richting Damascus te reizen. Voor hen is de grens nu inderdaad potdicht. Over Irakezen die met geblindeerde Range Rovers en officiële Mercedessen Syrië zijn binnengekomen weet hij niks. ,,Die gaan echt niet in Sit Zeinab zitten, die huren grote villa's.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden