Beeldende kunst

De Ploeg. Kunsthandel Cees Hofsteenge uit Groningen (Gedempte Zuiderdiep 146) richt zich op de schilderkunst van de Groninger kunstenaarsbent De Ploeg. Voor de komende weken heeft Hofsteenge iets bijzonders in huis gehaald in de vorm van een collectie werken van één schilder van De Ploeg, de dichter en schilder Hendrik de Vries. De dertig olieverven komen uit het bezit van een anoniem gebleven verzamelaar, die door de kunsthandelaar wordt omschreven als 'een vooroorlogse mecenas uit Groningen die een zeer langdurige vriendschap met De Vries' onderhield. In de verzameling zit een bonte hoeveelheid onderwerpen, waaronder landschappen, enkele zeldzame portretten en een aantal visionaire voorstellingen. De verkoopexpositie -Hofsteenge wil alles kwijt- loopt tot 9 december, wo-za 12-17 uur, zo 14-17 uur. Voor de opening zaterdag (12 uur) is W. Koops gevraagd een inleidend woord te spreken. Koops, die voorzitter van de Hendrik de Vries-Riek van der Zee Stichting is, geldt als deskundige op het gebied van De Ploeg en Hendrik de Vries in het bijzonder.

Museum De Stadshof in Zwolle (Blijmarkt 18-20) geeft aan zijn zwanenzang een Oost-Europees tintje mee. Het museum, eerder dit jaar in opspraak door fraude met entreekaartjes, laat tot begin volgend jaar als het dichtgaat, een grote collectie Russische naieven zien. Alle werken zijn afkomstig uit het Museum Charlotte Zander in Bönnigheim. De Stadshof legt de nadruk op de grote variëteit in de verzameling, wat mag blijken uit onderwerpen als landschap, religie, sprookjes, portretten en volkse voorstellingen. T/m 7 januari.

Architectuur

Marokko. In de ARCAM-galerie in Amsterdam (Waterlooplein 213) is vanaf zaterdag de expositie 'In-tussen-in-Marokko' te zien. Met deze presentatie wil de ARCAM een beeld geven van de gevolgen van de emigratie en remigratie van de Marokkanen ten aanzien van de ruimtelijke inrichting in hun land van hun herkomst. De tentoonstelling brengt de architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen in beeld in het gebied tussen het Rif-gebergte en de Middellandse Zee. Daar komen de meeste Marokkanen vandaan die nu in Nederland wonen. T/m 16 december.

Lezingen

Amsterdamse School. Het Genootschap Amstelodamum organiseert de komende winter een serie lezingen op de donderdagmiddag waarvoor als locatie het Amsterdams Historisch Museum (Nieuwezijds Voorburgwal 359) is uitgekozen. De serie wordt vanmiddag (12.30 uur) geopend met een voordracht door beeldhouwer Harald Schole over de de Amsterdamse School, een stroming in de architectuur en de toegepaste kunsten die in de jaren tussen de twee wereldoorlogen manifest werd. Schole richt zich in zijn lezing in het bijzonder op de beelden die zijn aangebracht aan bruggen en gebouwen.

Franse kunst. Over Franse kunst uit de 19de eeuw die in Nederlandse verzamelingen is te zien, gaat een lezing die Aukje Vergeest uitspreekt in het Van Goghmuseum in Amsterdam (Paulus Potterstraat 4). De lezing begint volgende week woensdag om 13.15 uur.

Fotografie

Leo Divendal. In de nieuwe kunstzaal van Van Zoetendaal in Amsterdam (Lijnbaansgracht 109) zijn onder de titel 'De Zee van Marmara' foto's van Leo Divendal te zien. De afgelopen jaren fotografeerde Divendal schepen in de haven van Istanbul. De vaartuigen liggen verspreid op een inmens wateroppervlak dichtbij een wereldstad op een kruispunt van verschillende waterwegen tussen Oost en West. Op een paar zeemijlen voor het voormalige (en door de Duitse amateur-archeoloog Schliemann opgegraven) Troje liggen ze voor anker op vracht te wachten om die te vervoeren over de Bosporus, de Zwarte Zee of over de Zee van Marmara. Behalve een enkele verplaatsing, vertrek van een schip of beweging van kleinere vaartuigjes, is het zeeoppervlak een enorme ruimte waar stilte heerst. Divendal heeft de waterlandschappen op grote afstand gefotografeerd, waardoor het perspectief op de zorgvuldig versneden fotobeelden is ontregeld. T/m 19 november. Geopend do-za 13-18 uur.

Veiling

Oude meesters. Volgende week dinsdag (14 uur) komen bij Sotheby's in Amsterdam (De Boelelaan 30) Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16de, 17de en 18de eeuw onder de hamer. Vermelding verdient een 'Boerenoptocht' van Pieter Nijs (1624-1681) uit 1646 met een levendig tafereel van zingende en musicerende boeren die een herberg verlaten. De in Amsterdam geboren Pieter Nijs was een leerling van de Rotterdamse genreschilder Hendrik Martensz. Sorgh. Nijs' werk vertoont stilistische invloeden van zijn leraar, vooral wat betreft de weergave van de figuren. Sotheby's schat de opbrengst rond de 100000 gulden. Van de Delftse schilder Cornelis Jacobsz. Delff (1571-1643) komt volgens Sotheby's een aantrekkelijk keukenstuk aan bod. Dit is de tweede, ongesigneerde versie van het schilderij dat zich in het Rijksmuseum, Amsterdam bevindt. Kijkdagen: morgen 10-20 uur, 4 t/m 6 november 10-16 uur.

Theater

Dodendans. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt onder regie van Ignace Cornelissen de 100 jaar oude klassieker 'Dodendans' van August Strindberg. Pinter, Albee en Norén leerden veel van Strindbergs huwelijkse gekrakeel. Een uitgeblust echtpaar leeft kortstondig op als een vriend op hun afgelegen eiland op bezoek komt. Hoewel Frieda Pittoors als de voormalige actrice Alice al haar stemregisters uitbuit en haar motoriek van beminnelijk meisje tot verzuurd vals kreng laat uitwaaieren, heeft de enscenering een weliswaar aanhoudend kijvende en desalniettemin voortkabbelende toonzetting. Wel een schoon twinkelend-tweeduisterdecor van Niek Kortekaas. Ook met Jakob Beks en Dries Smits. 8/11 Chassé in Breda, 13/11 Haagse schouwburg.

Hollandia herneemt 'Vermoorde onschuld' naar de gelijknamige roman van Karin Overmars. Onder regie van Jan van den Berg speelt Carola Arons de heldin Eva, die zich tussen geld, psychologen, seks en drugs staande poogt te houden. 2/11 Maastrichtse toneelacademie, 4/11 Utrechts Huis a/d Werf, 14/11 schouwburg Tilburg, 15/11 Zaantheater te Zaandam, toernee t/m 9/12.

Het Volk speelt het quasi-realistisch reportagedrama 'Een zomerjurk vol verdriet'. Drie zusjes verloren elkaar uit het oog. Riet runt het Kantoortje Lullemans & Co in Amsterdam, Pluis kwijnt weg in Sluiskil, Aafje tobt voort bij de monniken van Boesingheliede. Met Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver. 3/11 Deventer, 4/11 Papendrecht, 7 en 8/11 Velp, t/m 30/5 tournee.

Zonder titel is de titel van Wim T. Schippers' nieuwe toneelstuk dat hij voor Toneelgroep Amsterdam schreef. Regisseur Titus Muizelaar houdt de chaos nog knap in de hand, maar ook voor de geharnaste Schippersliefhebber is 'Zonder titel' zwaar zwoegen geblazen. In onverdroten mallotigheid die weigert geestig te worden, gaat het maar door en houdt het pas aan het eind van de avond op. T/m 18/11 in het Transformatorhuis op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein.

Het Maastrichtse gezelschap Het Vervolg bewerkte de roman 'De gelukkige huisvrouw' van Heleen van Royen tot een toneelstuk onder regie van Léon van der Sanden. Ooit gelukkkig raakt de huisvrouw na de geboorte van haar zoon in een psychose. Met de Jonge Gasten (acteurs bij Het Vervolg in opleiding) Hadewych Minis, Bram Coopmans, Edo Brunner en Annelies van der Bie. 7/11 t/m 9/12 in het Maastrichtse Derlontheater. 16/11 vooraf interview met de schrijfster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden