Beeldende kunst

Beeldverslagen. 'Senso-e' is de titel van een interessante expositie in het Legermuseum in Delft (Korte Geer 1) die de oorlogen die Japan met Rusland (1904-'05) en China (1894-1895) centraal zet. Net als in het westen waar bij grote veldslagen kunstenaars werden opgetrommeld om er voor het thuisfront verslag van te doen, riep de Japanse overheid kunstenaars op om hun wapenfeiten in beeld te verkondigen. Uiteraard werden dergelijke beeldverslagen niet met objectieve bedoelingen gemaakt. Ze dienden om de keizer te roemen, die het volk met onfeilbare hand de weg had gewezen. Op die wijze konden ook de meest weerzinnige wekkende taferelen van het Japanse leger worden goed gepraat. Bij dat alles mag niet uit het oog worden verloren dat de Japanse tekenaar er van doordrongen was, dat het volk in de oorlogen door de keizer op een goddelijke missie was gestuurd. Het leger was in alle opzichten superieur aan de tegenstander, die steevast als een niets-nuttig onderkruipsel wordt afgebeeld. T/m 28 januari.

Glas en keramiek

Steengoed. Nieuw werk van Netty Janssens wordt t/m 25 november geëxposeerd in Galerie Terra Keramiek in Delft (Nieuwstraat 7). Het gaat om steengoed, dat bij een stooktemperatuur van 1300 graden een harde scherf krijgt. In dat materiaal maakt ze functionele objecten als tafeltjes, vazen of bankjes.

Lichtwerking. Galerie Rob van den Doel (tegenwoordig Etienne & Van den Doel) opent zaterdag in haar pand aan de Haagse Anna Paulownastraat 105a een dubbelpresentatie. Werk van de Duitser Thomas Lemke wordt hier geconfronteerd met dat van de Slowaak Juraj Oprsal. In beider objecten speelt de werking van het licht een belangrijke rol. Oprsal verwerkt abstract-geometrische vormen in zijn beelden in een stijl met klassiek-Boheemse trekken. Lemke gebruikt ook de abstracte geometrie, maar is minder orthodox in zijn vormentaal. T/m 26 november.

Lezingen, debatten

Dagbladrecensies. Vanavond begint om 20.30 uur het debat 'Wie trekt zich nog iets aan van een recensie in het dagblad?' Onder leiding van Karel Willems (Kunstgebouw) discussiëren Peter Ouwerkerk (Rotterdams Dagblad), Sandra Smallenburg (NRC Handelsblad) en Liesbeth van Ginneken (kunstenaar) in TENT. Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam (Witte de Withstraat 50). De afgelopen zomer stelde de Rotterdamse criticus Dolf Welling op uitnodiging van TENT. de tentoonstelling 'Het eigen verhaal' samen, met werk van circa 25 kunstenaars. Het feit dat Dolf Welling 80 is geworden en dat hij inmiddels 50 jaar onafgebroken als kunstcriticus heeft gewerkt, waren de aanleiding om hem als tentoonstellingsmaker uit te nodigen. Welling heeft veel respect afgedwongen door zijn betrokkenheid bij kunst en kunstenaars, zijn enorme kennis en relativerende houding ten aanzien van de kunstwereld. Voor veel (Rotterdamse) kunstenaars is zijn werk van grote betekenis geweest. Welling is gestopt met zijn wekelijkse rubriek in het Rotterdams Dagblad. Wie volgt hem op? Deze concrete vraag is het startpunt van de discussie over de noodzaak van kunstkritiek in de dagbladen en de mogelijke vormen die deze in de huidige tijd zou kunnen aannemen.

Krissendag. Komende zaterdag gaan bezitters van krissen met hun favoriete bezit naar Museum Bronbeek in Arnhem Velperweg 147) waar een zogeheten krissendag wordt gehouden. Tussen 12 en 17 uur beoordeelt een panel van deskundigen krissen op authenticiteit, ouderdom en herkomst. Ook andere blanke wapens uit Indonesië zijn welkom, zoals mandau's, rentjongs, goloks, klewangs en pedangs. Om 13 en 16 uur houdt Ruud Greve een lezing over krissen en om 14.30 uur zijn de kinderen aan de beurt aan wie een spannend verhaal over krissen wordt verteld. In verband met te verwachten drukte wordt reservering aangeraden (tel. 026/3840840).

Veiling

Benefiet. Op een ongebruikelijke plek, de Stadsschouwburg aan het Leidseplein in Amsterdam, wordt zondag een benefietveiling gehouden voor de stichting MIXT, die onder meer het festival Racism beat it organiseert. Onder de hamer komen (vanaf 14 uur) werken van onder meer Simon Vinkenoog, Rob Scholte, Henk Schiffmacher, Joost Swarte en Rob Birza. Tot zondag kan de ingezonden kunst bekeken worden in de Go Gallery in Amsterdam (Prinsengracht 64).

Theater

Spes Bona. Ria Eimers en Carla Mulder spelen onder regie van Lidwien Roothaan in 'Spes Bona' oude vrouwtjes die al jaren samenwonen, naar de verhalenbundel 'Twee oude vrouwtjes' van Toon Tellegen. Ze waren gelukkig, dachten ze. Nooit zou er meer iets in hun leven veranderen, dachten ze. Hoe vastberaden te leven om de dood te bezweren? T/m 4/11 Haarlemse Toneelschuur, 6 t/m 8/11 Rotterdamse Schouwburg, 11 Schouwburg Arnhem, 14/11 Chassé Theater Breda, tournee t/m 23/12.

Marcellus Emants. Het Nationale Toneel speelt 'Een nagelaten bekentenis' van Marcellus Emants in de bewerking en hoofdrol van Ger Thijs. Regie Frans Strijards. De tragiek van een in zichzelf gekeerde man met zinnelijk innerlijk en kil uiterlijk. 31/10 en 1 en 4/11 Theater a/h Haagse Spui, 8 en 9/11 Utrechtse Schouwburg, tournee t/m 23/12.

Dodendans. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt onder regie van Ignace Cornelissen de 100 jaar oude klassieker 'Dodendans' van August Strindberg. Het huwelijk als hel: man en vrouw gaan elkaar te lijf met woorden als gifpijlen vol haat en nijd. Met Frieda Pittoors, Jakob Beks en Dries Smits. 1/11 Leeuwarder Harmonie, 8/11 Chassé in Breda, tournee t/m 23/12.

Zonder titel is de titel van Wim T. Schippers' nieuwe toneelstuk dat hij voor Toneelgroep Amsterdam schreef. Regisseur Titus Muizelaar houdt de chaos nog knap in de hand, maar ook voor de geharnaste Schippersliefhebber is 'Zonder titel' zwaar zwoegen geblazen. In onverdroten mallotigheid die weigert geestig te worden, gaat het maar door en houdt het pas aan het eind van de avond op. T/m 18/11 in het Transformatorhuis op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein.

Ellen Vogel speelt samen met Roos Ouwehand 'Verzameld werk' van Donald Margulies. De schrijfster Jacobsen vertelt haar pupil over haar werk, inspiratiebronnen en leven. De vriendschap tussen schrijfster en pupil raakt bekneld als de jonge schrijfster het leven van de oudere wil gaan beschrijven. Is dat plagiaat of mag een kunstenaar gebruiken wat zij maar ter ore komt? 26/10 Singer/Laren, 28 Schouwburg Arnhem, 31 Lampegiet/Veenendaal, 1/11 De Bussel/Oosterhout, 3/11 Schouwburg Tilburg, 4/11 Stadsschouwburg Nijmegen, tournee t/m 8/2.

Het Volk speelt het quasi-realistisch reportagedrama 'Een zomerjurk vol verdriet'. Drie zusjes verloren elkaar uit het oog. Riet runt het Kantoortje Lullemans & Co in Amsterdam, Pluis kwijnt weg in Sluiskil, Aafje tobt voort bij de monniken van Boesinheliede. Met Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver. 30/10 Alkmaar, 31 Venray, 1/11 Stadskanaal, 3/11 Deventer, 4/11 Papendrecht, 7 en 8/11 Velp, t/m 30 mei tournee.

Kleinkunst

Vincent Bijlo brengt zijn programma '2100' op 27/10 in Schouwburg Gooiland in Hilversum. In '2100' staat de blinde cabaretier aan de vooravond van een verhuizing waarin hij de twintigste eeuw en de drukte van de stad achter zich zal laten. De teksten en muziek zijn van Bijlo, Mariska Reijmerink regisseerde hem.

Mooie boel Taalvirtuoos Kees Torn treedt op met 'Mooie boel'. Test en muziek van Kees Torn, behalve 'Waar blijft de tijd' met muziek van Jules de Corte; regie Onno Innemee. 27/10 in C.C. Heerde (Heerde), 28/10 in Theater Schuurkerk (Maassluis), 31/10 in het Koningstheater (Den Bosch).

Willem Nijholt en Greetje Kauffeld In het theaterprogramma 'The Award Winners' brengen Willem Nijholt en Greetje Kauffeld een eerbetoon aan componisten en songwriters van lichte muziek uit de vorige eeuw. De keuze is gemaakt uit de composities (of songs uit musicals) die zijn onderscheiden met Grammy's of Oscars, waaronder 'Lullaby of Broadway', 'They can't take that away', 'Mr. Bojangles', 'Cabaret' en 'The way we were'. De begeleiding wordt verzorgd door de Johan Plomp's Small Big Band en de musici van het Greetje Kauffeld trio. De arrangementen zijn van Jerry van Rooijen. 26/10 in Schouwburg De Meerse (Hoofddorp), 27/10 in Schouwburg Kunstmin (Dordrecht), 31/10 Stadsschouwburg (Nijmegen).

Marlies Helder (zangeres en performer) sluit haar tournee 'Out of the blue' af. Helder: zang en sopraansaxofoon, Bas Odijk op vleugel en toetsen, Pierre van der Linden op drums, Eric Rutjes op gitaar, Simon Planting op bas. 26/10 in CK-Theater (Roermond), 27/10 in Het Klooster (Woerden), 31-10 in De Vest (Alkmaar), 03/11 in C.C. van Gogh (Zundert).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden