Beeldende kunst

Eigentijds. Villa de Bank in Enschede (Espoortstraat 182) is een van de weinige plekken in de voormalige textielstad waar regelmatig eigentijdse kunst kan worden bekeken, zeker nu Rijksmuseum Twenthe voor geruime tijd zijn deuren heeft moeten sluiten. De Villa opent het seizoen met een groepspresentatie van zeven kunstenaars die allemaal hun opleiding volgen aan de kunstacademie in Düsseldorf. Hun werk kan worden samengevat in drie begrippen: licht, sereen en vaak amusant. Te zien zijn torso's (van Karina Pauls), video's (Ulrike Möschel), schilderijen (Antonello Curcio en Till Pulpanek) en verder uiteenlopend werk van Martin Huidebro, Sebastian Koberstadt en Sybille Lutz. T/m 6 oktober.

ING-collectie. Bedrijven die zich toeleggen op het verzamelen van (eigentijdse) kunst, gaan er steeds vaker toe over om binnen dat terrein een specialisme op te bouwen. Het verzamelen van kunst zonder meer wordt niet meer interessant gevonden, een collectie moet de corporate identity van het bedrijf uitstralen. Zo verzamelt de ING Bank figuratieve kunst van Nederlandse bodem. Een brede indruk van wat de bank verzamelt, is in Assen te verkrijgen. Daar gaat zondag om 14.00 uur in het Drents Museum (Brink 1) de expositie 'van Willink tot Helmantel' open. Behalve fijngepenseelde doeken van de twee genoemde schilders hangen er werken van bekende namen als Dick Ket, Matthijs Röling, Barend Blankert en Han Mes. Maar ook schilders die al voor de tweede Wereldoorlog van zich deden spreken, zijn door de ING aangekocht: van de Bergense School bijvoorbeeld Henri le Fauconnier en Leo Gestel, de laat-impressionist Kees Verwey en de magisch-realisten Raoul Hynckes, Wim Schumacher en Pyke Koch (dezelfde beweging waartoe ook Ket en Willink behoorden). T/m 14 januari.

Fotografie

Bali. Het Indonesische eiland Bali is voor veel Nederlandse kunstenaars in de jaren tussen de twee wereldoorlogen een belangrijke bron van inspiratie geweest. Onder hen bevonden zich vele schilders, maar er zat ook een fotograaf bij. Vijfenvijftig foto's van Paul Spies, die allemaal afkomstig zijn uit de nalatenschap van de bekende schilder Rudolf Bonnet, worden getoond in de galerie van het Tropenmuseum in Amsterdam (Linnaeusstraat 2). Spies fotografeerde tussen 1930 en 1958 op het eiland, waar hij onder meer portretten maakte van de eerder genoemde Bonnet, maar ook van zijn collega's Walter Spies (geen familie) en Theo Meier. Hij was zeer ontvankelijk voor de schoonheid van het landschap en beijverde zich daarnaast in het vastleggen van de mystieke sfeer die destijds nog makkelijk op het eiland was te traceren. Spies voelde zich betrokken bij de cultuur van Bali, wat tot uitdrukking kwam in een grote bewondering voor de ambachtelijke perfectie die als het voornaamste kenmerk van de traditionele Balinese kunst wordt beschouwd. Het ging Spies erom een goed gedocumenteerd beeld van zijn omgeving te geven, maar van verslaggever werd hij allengs participerend kunstenaar die zijn eigen plek in de Balinese kunst veroverde. T/m 15 oktober.

Keramiek

Kalligrafie. Anneke Harting, geschoold aan de Vrije Academie in Den Haag en afgestudeerd aan de vakopleiding voor keramische technieken in Gouda, is zeer bedreven in het vervaardigen van vazen, die ze decoreert met hedendaagse kalligrafie, zowel oosterse als westerse kalligrafie. Haar nieuwe werk is te zien in Het Oude Raadhuis in Aalsmeer (Dorpsstraat 9) waar het wordt gecombineerd met de op papier uitgevoerde kalligrafie van ontwerper Ben Aalbers. T/m 8 oktober.

Kleinkunst

Levenslied. Zaterdag treden veertien finalisten aan in de finale van het Leids Festival van het levenslied. Zij strijden om de Mary Bey-bokaal in twee categorieën: 'de klassiekers' (bestaande levensliederen) en 'het nieuwe levenslied'. Leidse Schouwburg, 23/9.

Jubilee 15. De musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen bestaat vijftien jaar. Het speciale programma 'Jubilee 15' bevat een compilatie van de mooiste muzikale hoogtepunten uit deze periode, o.a. uit 'Jesus Christ Superstar', 'Chess', 'Me and my girl', 'West Side Story', 'The Sound of Music'. Frank van Laecke nam scenario en regie voor zijn rekening, Martin Michel de choreografie en Jan Huylebroeck de muziek. 'Jubilee 15' begint in Nederland op 23/9 in Bergen op Zoom (Stadsschouwburg De Maagd) en is tot eind december in ons land op tournee.

Meezingen. In de Grote Zaal van het Amsterdams Concertgebouw vindt op 25/9 een meezing-concert plaats. Jan Kortie is de initiatiefnemer en deze keer nodigde hij Mathilde Santing uit om met hem mee- en voor te zingen.

Tineke Schouten gaat het tweede seizoen in met 'Showiesjoo', bijgestaan door een uitgebreid orkest. Schouten, die zowel haar teksten en als de muziek zelf maakt, kruipt in de huid van talloze typetjes, waarvan de meest bekende waarschijnlijk BepLachebek is. In Veenendaal (De Lampegiet, 22 en 23/9), Sittard (Stadsschouwburg,27), Heerlen (Theater Heerlen, 28). Tournee.

Theater

Golden Palace. 'De humor van het pijnlijke' noemt het bewegingstheater Golden Palace zijn nieuwe voorstelling 'De buikspreekster', waarin opnieuw tekstloze antihelden vergeefs naar het volmaakte stumperen. Artistiek leider Ingrid Kuijpers baseerde het stuk op interviews uit de documentaire 'Variété', waarin een oude buikspreekster over haar poppen vertelt, die zij na elk optreden in een warm bedje stopte. Met Trudie Lute, David Eeles en Yahya Gaier. T/m 23/9 in de Amsterdamse Brakke Grond, 27 en 28/9 Leids Laktheater, tournee t/m 10/11.

Maarten & Nicolien. Shireen Strooker, Marja Kok en Herman Woudenberg hernemen hun bewerking van Voskuils 'Maarten en Nicolien'. T/m 23/9 Felix Meritis in Amsterdam, 27/9 Bergeijk, 29/9 Rotterdamse bibliotheektheater, 30/9 Fulcotheater in IJsselstein.

René Eljon schreef de komedie 'Briefopbrengers' over twee stumpers die in de coulissen van het theater en van het leven terecht zijn gekomen. Wat doen acteurs die maar een paar zinnen tekst in een toneelstuk hebben? Met Maarten Wansink en René Eljon onder regie van Dick Hauser. 26/9 tot 21/10 in het Amsterdamse Betty Asfaltcomlex.

Het Volk speelt het quasi-realistisch reportagedrama 'Een zomerjurk vol verdriet'. Drie zusjes verloren elkaar uit het oog. Riet runt het Kantoortje Lullemans & Co in Amsterdam, Pluis kwijnt weg in Sluiskil, Aafje tobt voort bij de monniken van Boesingheliede. Met Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver. T/m 30/9 in de Haarlemse Toneelschuur, t/m 30/5 tournee.

Debut de saison. Maatschappij Discordia speelt t/m 1/10 op de Amsterdamse Transformatorzolder de laatste week van het 'Debut de saison'. 21/9 om 21 uur: Discordia en de Roovers met Tsjechovs 'Kersentuin', 22/9 om 21 uur: 'Fin de Partie' van Samuel Beckett, 22.30 uur Gerardjan Rijnders' 'Hedda Hedda'. 23/9 om 21.45 uur: Discordia met 'Je me souviens', 23 uur Rob List met 'Folly' en feest na. 26/9 om 21 uur: 'Je me souviens', 23 uur monoloogperformance van Jan Joris Lamers. 27/9 om 21 uur: Discordia met 'Fin de Partie', 23 uur 't Barre Land met Herzbergs 'Kras'. 28/9 om 21 uur Discordia met 'Fin de Partie', 22.30 'God in Texas', 23.30 uur 'Private thoughts in public'. 29/9 om 21 uur Discordia met Botho Strauss' 'De tijd en de kamer', 23 uur 'God in Texas', 24 uur 'Private thoughts'. 30/9 om 21 uur 'De tijd en de kamer', 22.30 uur 'Operette', 23.30 uur Mimeperformance Rob List, muziek Alec Smart na. 1/10 21 uur Discordia met Thomas Bernhards 'De theatermaker'. Reserv: 020/6271999.

Literatuur

Pakkend Pools. Salon Saffier organiseert op 22/9 een programma over Poolse literatuur. Polen is in oktober themaland op de Frankfurter Buchmesse. In Saffier voor het werk van Anna Bolecka, Ewa Lipska en Olga Tokarczuk en het literaire klimaat in Polen. Utrecht, Nieuwegracht 32. Reserveren noodzakelijk. Aanvang: 20.15 uur.

Anna Bolecka en Olga Tokarczuk zijn op 24/9 eveneens te gast bij 'Vrouw en Kultuur'. Daar zal ook de auteur Stella Müller-Madej van zich laten horen. Theater Het Klein aan de Paradijslaan in Eindhoven. Aanvang: 14.00 uur. Hetzelfde trio is op 26/9 te gast in de Zeeuwse Bibliotheek. Middelburg. Aanvang 20.00 uur.

Kristien Hemmerechts leest vanavond voor uit haar nieuwe roman 'De kinderen van Arthur'. Kennemer Boekhandel, Haarlem. Aanvang: 20.15 uur.

Geletterden en gecijferden. In deze serie van tien lezingen en een interview over de relatie tussen wetenschap en literatuur en wetenschap spreekt op 25/9 Gerrit Krol. Senaatszaal van het Academiegebouw in Utrecht. Aanvang 20.00 uur.

Herman Brusselmans, het evenzeer verguisde als bewonderde enfant terrible van de Vlaamse letteren, confronteert in een theaterprogramma zijn eigen werk met het oeuvre van Charles Bukowski. 26/9. De Kleine Komedie in Amsterdam. Aanvang: 20.15 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden