Beeldende kunst

Nieuwe galeries. De stroom nieuwe galeries houdt gestadig aan. Zo opende de Haagse museumconservator John Sillevis in Arnhem (Jansbinnensingel 4) Galerie Mackenbach, die zich gezien haar ondertitel op 'hedendaagse kunst' zal richten. Mackenbach opent met een presentatie van de Venetiaanse alleskunner Luigi Benzoni die in olieverf, glas, aquarel, krijt, zink en keramiek de menselijke verschijning centraal zet.

Benzoni geldt als hét voorbeeld van wat Rietje Mackenbach met haar galerie voor ogen staat: exposities die combinaties vormen van schilderijen én glas of edelmetalen. Dat dat glas vaak op het vlakbij Venetië gelegen eiland Murano zal zijn gemaakt, lijdt gezien de Italiaanse voorkeuren van de galeriehoudster geen twijfel. T/m 15 juli.

Ook in de Betuwe ging een nieuw centrum voor beeldende kunst open. In Randwijk staat sinds het begin van de 19de eeuw een prachtige boerderij met de naam 'Hofstede Het Klaphek'. Het Klaphek wil volgens zeggen van de eigenaren, Ita en Frank Huffmeijer, de kunst dichterbij de mensen brengen: ,,De huidige maatschappij is erg technocratisch: alles is te berekenen of vastgelegd in regels. Wij willen dat doorbreken, weer ruimte scheppen voor gevoelens.'' Die gevoelens worden door een groot aantal beeldhouwers aangereikt: in de tuin zijn beelden te zien van onder anderen Loek Hambeukers, José van de Zand, Yvonne Halfens en Jannie Benthem.

In de galerieruimte begint 12 juni een expositie met glas van Vincent van Leeuwen en objecten en beelden van Liedeke Veninga en Liesbeth Crooymans. De expositie loopt voorlopig de hele zomer door.

De derde en laatste galerie staat in Amsterdam. Daar begint kunsthandelaar Frans Jacobs op het Rokin 46 Galerie K, een nieuwe onderneming op het gebied van wat hij 'hedendaagse kunstactiviteiten' noemt. Ter opening biedt hij schilder Dolf Verlinden vanaf 16 juni een solo. Verlinden is als vaste exposant bij Jacobs ook hoofdgast in de stand van de kunsthandel op de KunstRai in Amsterdam, die nog tot en met tweede pinksterdag is te zien.

Prijsvraag. 'The Vincent' is de wat raadselachtige titel van een expositie die morgen opengaat in het Bonnefantenmuseum in Maastricht (Avenue Céramique 250). De titel blijkt te verwijzen naar een nieuwe prijs voor Europese kunstenaars die in het vervolg elke twee jaar zal worden uitgereikt. Het gaat om de zogeheten Vincent van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art, die bestemd is voor kunstenaars uit heel Europa. Dat het om een serieuze wedstrijd gaat (een initiatief van de Broere Charitable Foundation) blijkt uit het feit dat de prijs een tegenwaarde van 50000 euro omvat, circa 110000 gulden. Voor de prijs komen zes exposanten in aanmerking, afkomstig uit Finland (Elja-Liisa Ahtila), Polen (Miroslaw Balka), Groot-Brittannië (Oladélé Ajiboyé Bamgboyé), Duitsland (Carsten Höller), Portugal (Pedor Carbrita Reis) en ten slotte België (Luc Tuymans). Eén van hen krijgt begin september het geldbedrag uit handen van juryvoorzitter, de Londense museumdirecteur Sir Nicolas Serota. T/m 24/9.

Beeldenbos. In de bossen rond het Oost-Nederlandse stadje Klarenbeek (nabij Zutphen) zijn de afgelopen dagen veel activiteiten verricht om komende zondag, eerste pinksterdag een bijzondere gebeurtenis mogelijk te maken. Een collectief van tien vormgevers heeft onder leiding van Feico Hajonides een beeldenroute samengesteld die verschillende sculpturen in een theatraal kader laat zien.

Op gezette tijden worden langs de route theateracts opgevoerd, wat de wandeling een heel apart karakter zal geven. De route kan twee keer worden afgelegd, om 11 en 13 uur, vanaf het NS-station van Klarenbeek. Info: 0575 54 30 90.

Architectuur

Ambassadestad. De Haagse stichting Wils en Co, die zich inzet om het architectonische klimaat in Den Haag te verbeteren, heeft aan kunstenares Korrie Besems gevraagd om eens te kijken naar de architectonische waarde van de verschillende ambassades in de Hofstad.

Besems nam haar camera mee en fotografeerde 23 gebouwen zowel van buiten als van binnen, om daarmee een beeld te geven van de leefwereld rondom zo'n ambassade. De beelden laten de relatie zien tussen architectuur enerzijds en de representatie en functie van architectuur en de gebruiker anderzijds. De foto's zijn samengebracht op een expositie in de Haagse Kunstkring in Den Haag (Denneweg 64).

Theater

Appelmarathon. Uit protest tegen de dreigende stopzetting van subsidie houdt toneelgroep De Appel zaterdag 10/6 een theatermarathon met als titel 'De Appel - vijf voor twaalf'. Het publiek kan cineacgewijs in- en uitlopen voor sketches, muziek en voorstellingsfragmenten die steeds twee uur duren, en tussen vijf voor twaalf 's middags en vijf voor middernacht worden herhaald. Het programma is nog niet bekend; de Appeltroupe zoekt nog naar 'geschikte momenten' uit eerdere voorstellingen of nieuwe voordrachten.

Onafhankelijk Toneel. In regie van Mirjam Koen speelt het Onafhankelijk Toneel 'Het ongeluk/Camus déjà vu' van Erik-Ward Geerlings. Eerder schreef Geerlings toneelstukken over de vriendschap tussen Wagner, zijn vrouw Cosima en Nietzsche. Nu neemt hij het auto-ongeluk waarbij Camus in 1960 omkwam, als uitgangspunt. Camus was op weg naar zijn minnares, de actrice Maria Casarès. Met Romana Vrede, Dimme Treurniet, José Kuijpers en Paul Kooij. T/m 10/6 in het OT-theater aan de Rotterdamse Müllerpier, 14 t/m 24/6 Haarlemse Toneelschuur.

Shakespearement. Het Brabantse Zundert eert William Shakespeare deze weken met een festival, waarvoor ook de replica van het Londense Globe Theatre aan de Theemsoever is nagebouwd. Met hazelnootschillen als authentieke, waterwerende arenavloer.

Onder regie van Mieky Steenbergen speelt theatergroep Repelsteeltje 'Een midzomernachtsdroom', 10/6 om 2000 uur en 11/6 om 1500 uur. Tweede pinksterdag, van 1300 tot 1700 uur, het Amateur Fragmenten Festival met lezingen, openbare repetities en animatie.

Suver Nuver. Dette Glashouwer, Peer van den Berg en Henk Zwart spelen met 'Popla' ,,een hypereclectische semi-documentaire waarin met gebruik van slapstick en verbaal geweld de eetgewoonten, stofwisseling en stoelgang van de machtigen der aarde en de bejubelde lifestyle van het moderne individu de revue passeren.'' 9 t/m 13/6 Rotterdamse Parade.

Nieuw West & Dood Paard. Volgens het programmablad heeft de titelheld Rob in de voorstelling 'Rob (with a little help from my friends)' ,,een kat, is Rob onderweg, is Rob één en al tegenstrijdigheid, is Rob oorlog, is Rob onrust.''

De theatermakers Rob de Graaf en Oscar van Woensel schreven een toneelstuk over het leven en de aanslag op schilder Rob Scholte. Hein van der Heijden speelt de titelrol. Een coproductie van Dood Paard & Nieuw West met verder Manja Topper, Gillis Biesheuvel, Benjamin Verdonck, Kuno Bakker en Marien Jongewaard. T/m 17/6 in de Transformatorzolder op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein, 21 uur.

Dans

Het Nationale Ballet stort zich op Bach. Het programma dat van 15 t/m 21 juni in Het Muziektheater in Amsterdam te zien is, bevat uitsluitend balletten op muziek van Bach. Naast 'Artifact (deel II)' van William Forsythe (uit 1984) zijn er twee wereldpremières. David Dawson, danser bij HNB, maakte zijn tweede ballet voor het gezelschap. Hij brengt veertien dansers in beweging op het Piano Concert nr.1: 'A million kisses to my skin'. De Brit Dawson maakte eerder choreografieën voor de HNB-workshops (in 1997 en 1998) en maakte vorig jaar zijn eerste ballet, 'Psychic whack'. Krzysztof Pastor neemt met 'In light and shadow' de tweede wereldpremière voor zijn rekening. Het is al zijn vijfde stuk voor Het Nationale Ballet, dat hij zette op de aria uit de Goldberg-variaties en de Orkestsuite nr.3 in D.

Mayumana uit Israël zorgde tijdens het Holland Dance Festival, jongstleden november in Den Haag, voor spektakel. De groep, die in Jaffa (bij Tel Aviv) haar thuisbasis heeft, biedt met tien veelzijdige acteurs, plastic vuilnisbakken, steelpannen, lichtgevende balken, elektrische zagen en zwemvliezen, voor een sterke ritmische, meeslepende theatershow. Nog te zien t/m 11/6 in Theater Carré, Amsterdam.

Literatuur

Een samenzwering van idioten. Dit tragi-komische meesterwerk is geschreven door de Amerikaanse auteur John Kennedy Toole, die in 1969 op 32-jarige leeftijd - na meer dan honderd afwijzingen van uitgevers - zelfmoord pleegde. Door toedoen van Toole's moeder Thelma verscheen het boek uiteindelijk in 1980. Het werd postuum bekroond met de Pulitzer Prize, in achttien landen vertaald en er zijn inmiddels meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht. In het kader van het twintigjarig jubileum verscheen dit jaar een nieuwe vertaling. Stichting Perdu brengt een feestelijke hommage aan een van de miskende genieën in de kunst. Met medewerking van Dirk-Jan Arensman, Adriaen Jaeggi, Pieter Steinz, Mustafa Stitou en Paul Syrier. Perdu, Amsterdam. 9/6, 20.15.

Guido van der Kroef. In het kader van de Maand van het spannende boek worden op 10/6 drie nieuwe boeken gepresenteerd van Guido van der Kroef. Breda, boekhandel Van Kemenade en Hollaers; aanvang 1700 uur.

Mark Danner geeft op 14/6 een lezing voor het John Adams Instituut. De Amerikaanse auteur zal spreken over Amerika als 'a helpless giant'. Danner meent dat de enige overgebleven grootmacht gedreven wordt door binnenlandse motieven, zelfs met betrekking tot buitenlandse conflicten. Dit leidt tot een incoherent buitenlands beleid van Amerika in de wereld na de Koude Oorlog. Danner wordt ingeleid door Paul Scheffer. West Indisch Huis, Amsterdam, aanvang 2000 uur.

Jeugd

Micro Festival. In Dordrecht begint op 14/6 Het Internationaal Micro Festival, met voorstellingen waarin poppen, maskers en bewegende objecten de hoofdrol spelen. Met bewerkingen van sprookjes en dierenverhalen straalt het festival dit jaar een wat nostalgische sfeer uit. Een aanrader zijn de 'Tafelvoorstellingen', van onder meer het China Shoes Theatre' uit Taiwan. Te zien t/m 18/6 op diverse locaties in Dordrecht. Informatie: 078-6140342.

'Herzstuck' van Heiner Muller opent 15/6 het Amateurtheaterfestival in de theaters in de Amsterdamse Nes. Verder zijn de zes nominaties te zien voor de TOP Theaterpijs die 18/6 wordt uitgereikt. In de talkshow 'Het gespek van de Nes' zijn aan het slot van elke dag amateurtheatermakers te gast. Infomatie: 020-6266866.

Jeugdtheater Sonnevanck speelt 'Fantasten', een locatievoorstelling in de open lucht naar het verhaal van Don Quichot. In het Ledeboerpark, Enschede, spelen reiziger Jacob en boer Peer het verhaal van de man die tegen windmolens vecht. Te zien, vanaf zeven jaar, op 10/6.

Elleboog. In het openluchttheater van het Amsterdamse Vondelpark zijn de zondagse zomervoorstellingen weer gestart. Circustheater Elleboog bijt op 7/6 het spits af met 'Metamorfosi', een serie acts van de kindercircusgroepen.

Op 14/6 speelt Cees Brandt zijn nieuwe peutervoorstelling 'Zachtjes Hard'. De Nigeriaanse band Mamar Kassey combineert de diverse muzikale tradities van het Afrikaanse Sahelland en steekt ze in een modern jasje. Drie zangeressen en de top van de Nigeriaanse muziekwereld brengen op 8/6 een opzwepend concert in Rasa, Utrecht. Eveneens in Rasa speelt op 9/6 'Gnawa Diffusion', met een 'crossover' van gnaouamuziek, funk, ragga en dub. De moeite waard voor zowel jongeren als volwassenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden