Beeldende kunst

Voerman & Voerman. Vader Jan (1857-1941) en zoon Jan (1890-1976) Voerman staan centraal op een grote overzichtstentoonstelling in het naar hen genoemde museum in Hattem (Achterstraat 46-48). Voor dit overzicht werd een keus uit de eigen collecties gemaakt, aangevuld met bruiklenen uit andere musea en van particuliere verzamelaars die nooit in het openbaar getoond werden. Voerman senior is opnieuw de schilder van het IJsselland: de in schitterend zonlicht badende polders oostelijk van Kampen en Zwolle. Voerman junior, die naam maakte als 'de Verkade-schilder', wordt gepresenteerd als een knap waarnemer van de natuur.

Tekenkunst. De Haagse Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22) exposeert 'Sense of drawing', een overzicht van twaalf kunstenaars die door gastcurator Arno Kramer werden geselecteerd op hun tekenkwaliteiten. Onder de deelnemers Gijs Assman, Ansuya Blom, Pieter Laurens Mol en Jacobien Sohier. T/m 9 juni.

Beelden buiten. De SBK Beelden Bickerseiland in Amsterdam (Zeilmakerstraat 15) brengt een aflevering van het al sinds jaren lopende project 'Buiten Beelden Binnen': werken die kunnen worden blootgesteld aan de weerselementen en dus geschikt zijn om permanent in de open lucht te worden neergezet. T/m 27 juni werk van onder anderen Petra Boshart, Frans van Dorst, Lia van Vugt en Theo Niermeijer. Als filiaal van de Amsterdamse kunstuitleen biedt de SBK Beelden Bickerseiland de kans om de beelden aan te kopen of te leasen.

Beelden binnen. Het Museum voor religieuze kunst in Uden biedt een spectaculair overzicht van kerkelijke kunst onder de titel 'Beelden in de abdij', in de Abdij Maria Refugie in Uden (Vorstenburg 1), vanaf aanstaande zaterdag (11.30 uur), met kunst uit het noordelijk deel van het hertogdom Brabant.

Fotografie

Finse landschappen. Het ABC Architectuurcentrum in Haarlem (Groot Heiligland 37) staat de maanden mei en juni in het teken van de Finse architectuur. Een foto-expositie laat nieuwe Finse architectuur zien , gemaakt door de Finse fotograaf Jussi Tiainen, gecombineerd met een presentatie van werk van het Finse kunstenaarscollectief Harraka. Ook is er een impressie van een reis door een aantal Nederlandse landschapsarchitecten naar het hoge noorden. Aanstaande zondag (14 uur) een lezingenmiddag in het ABC Architectuurcentrum Haarlem, met aandacht voor landschap, architectuur en het nieuwe Kunstmuseum in Helsinki.

Gerald Vanderkaap. 'New pictures by me (some with really stupid titles)', oftwel 'Nieuwe foto's van mij - een paar met werkelijk stompzinnige titels'. Zo heet de expositie van nieuw werk van Gerald Vanderkaap bij Galerie Torch in Amsterdam (Lauriergracht 94). Tot 5 juni. Wie het werk van Vanderkaap op Internet wil zien kan terecht op www.xs4all.nl/0kaap/tea/downloads/index.html.

Meer fotografie. Nog tot en met 30 mei in de Artoteek Den Haag (Denneweg 14a) foto's van Martine Stig. Zij maakt snapshots die inhaken op het voyeuristische gedrag van de kijker. Stig, afkomstig van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, krijgt op 28 mei in de artoteek de Henk en Ria Overduinprijs uitgereikt. Ton Ribbels is met fotografie, videokunst en film een alleskunner. In Galerie Lichtzone in Groningen (Oude Kijk in 't Jatstraat 36) laat hij nieuwe werk zien in de vorm van kijkdozen met dia's, driedimensionale objecten die vanuit de fotografie zijn ontstaan en video-objecten. T/m 30 mei.

Theater

Festival a/d Werf. Van 20 tot en met 29 mei wordt in de Utrechtse binnenstad het veertiende Festival a/d Werf gehouden. Muziek, beeldende kunst en (straat)theater: een Egyptische tent op het Domplein, kindervoorstellingen, stadsontbijt en talkshows. Met Bernhard Cella, Harm van Geel, Joost van Krieken, Renate Zentschnig, Ine te Rietstap, Willem de Ridder, Joke Robaard, Sabri Saad el Hamus en Ann Veronica Janssens. Voor reservering en het festivalmagazine 030/2315844.

Virginia Woolf. Het Noord Nederlands Toneel speelt onder regie van Bert Geurkink 'De golven' van Virginia Woolf. Liefde, vriendschap, de vergankelijkheid van het leven, de dood en bovenal de schoonheid van taal. T/m 30 mei in de Groningse Machinefabriek. Reserv: 050/3113388.

Blasted. Onder regie van Johan Doesburg speelt het Nationale Toneel 'Blasted', het debuut dat de Engelse dramaschrijfster Sarah Kane op 23-jarige leeftijd schreef. Verbaal en fysiek geweld, hoop en wanhoop, oorlogsgeweld. In 'Blasted' spelen Jack Wouterse en Ariane Schluter. T/m 22 mei Brakke Grond in Amsterdam.

Brak. Frouke Fokkema schreef met 'Brak' een 'x-ray van de Hollandse ziel'. Een verjaardagsfeest op het landgoed van de gravin ontaardt. 'Brak' wordt gespeeld door de Trusttroupe met onder meer Anneke Blok, Jappe Claes en Myranda Jongeling. Eerder werkte Fokkema samen met De Trust in haar films 'Kracht' en 'Wildgroei'. T/m 12 juni in het Trusttheater, Kloveniersburgwal.

De Woudduivel. Het Onafhankelijk Toneel doet het vrij onbekende en zelden gespeelde stuk 'De woudduivel' van Anton Tsjechov (1889). Het geldt als voorstudie van 'Oom Wanja' en 'De Kersentuin'. Hoewel het menselijk tekort en zwelgen in zelfmedelijden weer centraal staan, speelt het Onafhankelijk Toneel onder regie van Mirjam Koen 'De woudduivel' in meeslepende vaart en frisheid. Een verrukkelijke rol van Bert Luppes als de landgoedbeheerder Georg. T/m 22 mei in het OT-theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3 in Rotterdam. Reserv: 010/4769020.

Musical

Blood Brothers had Joke Bruijs als hoofdrolspeler, maar wegens drukke tv-werkzaamheden liet die zich vervangen door Angela Groothuizen. Door ziekte is ook Groothuizen langdurig uitgeschakeld en Doris Baaten neemt haar plaats nu in tot het einde van de tournee. Andere hoofdrollen, vertolkt door Danny de Munk en Frank Rigter, bleven ongewijzigd. Nog t/m zondag 23 mei in Theater Carré, Amsterdam.

Pippi Langkous, de beroemde creatie van Astrid Lindgren, staat centraal in de gelijknamige Vlaamse familiemusical, met zangeres-actrice Mieke Laureys als 'Pippi'. Te zien in de Amsterdamse Stadsschouwburg, 19 mei om 13.00 en 17.00 uur, 21 en 22 mei om 19.00 uur en 23 en 24 mei om 12.00 uur.

Kleinkunst

Dominique A. is in Frankrijk de sensatie van een nieuwe generatie chansonniers. Met zijn negenkoppige band maakt hij muziek die aan de legendarische Jacques Brel doet denken, maar ook aan popzanger Neil Young. Zondag 23 mei treedt hij op in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Van Houts & De Ket maakte met 'Zeker weten' een van de verrassendste theaterprogramma's van dit seizoen. Via een snelle aaneenschakeling van schijnbaar losstaande scènes spelen George van Houts en Tom de Ket een doortrapt spel met de illusie. Alles blijkt steeds met alles te maken te hebben en dáárover gaat het dus ook. Zo wordt de grens tussen vorm en inhoud, tussen schijn en werkelijkheid ondoorzichtig of tot verwarring gespeeld. 'Zeker weten' is dan ook bovenal het antwoord op de vraag of het klopt dat je eigenlijk niets zeker weet. Van 25 t/m 29 mei in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Literatuur

Boek & Beeld. Het Overleg Kunsthistorische Bibliotheken Nederland (OKBN) organiseert op vrijdag 21 mei in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag vanaf 10.00 uur de studiedag 'Boek & Beeld' over de toegankelijkheid van beeldmateriaal in bibliotheken en andere collecties. Vraagstellingen luiden: Hoe worden in Nederland visuele bronnen beheerd? Welke nieuwe mogelijkheden bieden de nieuwste technische ontwikkelingen? Kosten: fl. 65,-. Aanmelding: 020/5231761.

Nico Dros. Onder de titel 'Het andere verleden' is in Perdu in Amsterdam op vrijdag 21 mei om 20.00 uur een programma rond de nieuwe, historische roman van Nico Dros, 'Ter hoogte van het Salsa-paviljoen'. Sipko Melissen houdt een inleidende lezing, waarna Nico Dros vertelt over de totstandkoming van zijn boek. Pim Wiersinga spreekt over historische kenmerken in romans.

Carmiggelt. Op 22 mei komen tussen 13.30 en 16.30 uur de leden van de 'Carmiggelt-vrienden' bijeen in het Letterkundig Museum in Den Haag. Mary Dresselhuys en Marnix Kappers verlenen hun medewerking aan de dag, waar ook niet-leden van de vereniging welkom zijn. Voorts: vertoning van videobeelden van Carmiggelt en een op Carmiggelt gespecialiseerd antiquariaat. Aanmelding: 0111/643086.

Poesjkin. Ter gelegenheid van de Poesjkin-herdenking 1999 - 200 jaar geleden geboren - vindt op 26, 28 en 30 mei in de Haagse Kunstkring de 'Poesjkin-cyclus' plaats. Op 26 mei worden om 20.00 uur vijf films vertoond die zijn geïnspireerd zijn op Poesjkin. Op 28 mei is er om 20.00 uur een lezing door Els de Boer over 'Poesjkin en de muziek'. En op 30 mei vindt vanaf 14.00 uur een marathonvoordracht - met onderbreking voor het diner - plaats van de roman in verzen 'Jevgeni Onegin' door professionele acteurs. Reserveren: 070/3647585.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden