Beeldende kunst

Ad Dekkers. Een paar jaar geleden was het werk van Ad Dekkers (1938-1974) plotseling helemaal terug in de belangstelling. Het was het gevolg van een grote presentatie in het Stedelijk Museum in Amsterdam, die tal van nieuwe generaties de ogen opende voor het bijzondere karakter van deze ook toen al lang overleden kunstenaar. Dekkers hoorde in Nederland tot de vroegste representanten van de minimal art of 'concrete' kunst (kunst die in vorm en betekenis alleen naar zichzelf verwees) zoals hij haar zelf noemde. Hij was schatplichtig aan de Britse beeldhouwers als Tucker, Smith en Caro die in de jaren '60 een volstrekt minimalistische uitdrukking zochten. Dekkers ontleende zijn vormentaal aan wat hij 'de erfenis van Mondriaan' noemde, het scala aan vormen dat Mondriaan ongebruikt liet. Galerie de Expeditie in Amsterdam (Leliegracht 47) biedt, een kwart eeuw na zijn dood, een nieuwe mogelijkheid met het werk van Dekkers kennis te maken. Bij de Expeditie zijn tekeningen en reliëfs te zien uit Dekkers' nalatenschap. Het zijn werken waarin hij wilde laten zien 'hoe een lijn, een vorm ontstaat'. Dat was in elk werk het centrale probleem van Dekkers. T/m 4 maart.

Glas en keramiek

Goedewaagen. Op uitnodiging van het Keramisch Museum Goedewaagen in het Drentse Nieuw-Buinen (Glaslaan 29a) heeft de keramiste Heike Suhre een reeks van 17 objecten gemaakt. Suhre, afkomstig uit Emmen, kon voor haar werk gebruikmaken van de faciliteiten die de fabriek van Goedewaagen in Nieuw-Buinen beschikbaar stelde. Om die reden komt haar werk de eigen bedrijfsproductie van de aardewerkfabriek dan ook nabij: Suhre geeft haar eigen varianten op het Delfts Blauw, waarmee Goedewaagen een reputatie heeft opgebouwd. Opmerkelijk zijn de experimenten met goudluster, waarmee ze in de voetsporen van C. A. Lion Cachet treedt, die in de jaren '20 tegeltableaus in deze techniek voor Goedewaagen ontwierp. Tot 1 april.

Kunstaardewerk. Museum Het Princessehof in Leeuwarden (Grote Kerkstraat 11) biedt een overzicht van de ESKAF, de Eerste Steenwijker Kunstaardewerkfabriek. Het is voor het eerst dat een overzicht van een dergelijke grootte in Nederland wordt gehouden. Voor de ESKAF hebben in het begin van de twintigste eeuw kunstenaars als Hildo Krop en Cornelis van der Sluys ontworpen. Het bedrijf heeft bestaan van 1919, toen het door bemiddelde inwoners van Steenwijk werd opgricht, tot 1927, toen het bij gebrek aan voldoende inkomsten werd geliquideerd. De inventaris is opgegaan in de bekende Potterie De Driehoek die in Huizen was gevestigd. Er werd bij de ESKAF ambachtelijk gewerkt, van mechanisatie was nauwelijks sprake. Typerend voor deze werkwijze was het stoken met turf dat in deze regio ruimschoots voor handen was. De ESKAF produceerde kunstaardewerk, serviezen, tegels en bouwkeramiek, dat in kenmerkende kleuren als mat zwart, mat wit of groen met vlekjes werd uitgevoerd. Van een herkenbare stijl die uniform werd toegepast, was geen sprake: elk object droeg de sporen van de ontwerper. Het Steenwijker kunstaardewerk is, behalve aan de typische kleuren, herkenbaar aan het merkteken in de vorm van een scarabee in combinatie met de voorletter van de ontwerper. T/m 16 april.

Architectuur

Van den Broek en Bakema. Liefst vier voordrachten, in een tijdsbestek van minder dan drie uur, staat de bezoeker van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam (Museumpark 25) komende zaterdag te wachten. In het kader van de expositie 'Van den Broek en Bakema' heeft de Vereniging Leliman aan vier deskundigen gevraagd verschillende aspecten van het werk van het architectenduo te belichten. Architect Izak Salomons opent de middag (14 uur) met een voordracht die de titel kreeg 'Van den Broek en Bakema, het verband tussen praktijk en leer', waarna architectuurhistoricus Martijn Vos zijn licht laat schijnen over wat hij zelf 'megastructuren' noemt. Na de thee geeft architect Gerrit Oorthuys een persoonlijke visie op de bouwkunst van het vermnaarde Rotterdamse bureau. Als laatste komt de huidige directeur van het bureau Meindert Booij aan het woord.

Theater

Vampirella. De tournee van Marlies Heuers suizebollende droomwereldtoneel 'Vampirella' loopt ten einde. T/m 12/2 is deze Carrouselproductie nog te zien in het Amsterdamse Bellevue.

De herinnering. Toneelschrijver en regisseur Lodewijk de Boer vervolgt met 'De herinnering' bij toneelgezelschap De Appel zijn queeste naar collectieve herinnering. In 'De herinnering' treden aan Zarah Leander, Anne Frank, een SS-officier en een aartsbisschop. Met Sacha Bulthuis, Marcel Ott en Hannah van der Sande. T/m 18/3 Appeltheater in Scheveningen.

Carver. Leny Breederveld, Ria Eimers, René van 't Hof, Beppie Melissen en Jim van der Woude maakten en spelen de nieuwe Carver-productie 'Het weer'. Een verstild-komisch drama over 'de bejaarde medemens': ,,Op is op, op is op geldt voor ouwe broeken. Ik ben verloren wie ik ben, ik zou me moeten zoeken.'' 11/2 Dordrecht, 12/2 Culemborg, 15/2 Rotterdam, 22/2 Deventer, tournee t/m 28/4.

Het geheugen van water. Onder regie van Antoine Uitdehaag speelt Het Nationale Toneel 'Het geheugen van water' van de Engelse schrijfster Shelagh Stephenson. Na het overlijden van hun moeder keren drie dochters terug naar het ouderlijk huis. Ontaardende herinneringen met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma en Oda Spelbos. 15/2 Enschede, tournee t/m 25/3.

Het Vervolg. Onder regie van Het Vervolgleider Hans Trentelman spelen Jonge Gasten (aankomende spelers die bij Het Vervolg onderdak vinden) de 'hysterische comedy Donuts & Hot Dogs' van Nicky Silver in de vertaling van Marcel Otten. T/m 12/2 in het Maastrichtse Vervolgtheater.

Bloeddorst. Met 'Bloeddorst' onderzoekt theatergezelschap Hollandia de moordzuchtige drijfveren van de mens. Fragmenten uit Vondels Gijsbrecht, Shakespeare's Macbeth en de ontmoeting tussen Mladic en Karremans in Srebrenica. Met Peter Paul Muller en Jeroen Willems. T/m 12/2 Haarlem, 16 en 17/2 Utrecht, tournee t/m 26/2.

Maarten & Nicolien. Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen 'Maarten & Nicolien - Het Bureau thuis' naar dialogen uit J. J. Voskuils eerste vier delen van zijn romancyclus Het Bureau. 10/2 Amersfoort, 11/2 Roermond, 12/2 Den Bosch, 15/2 Vught, 16/2 Kampen, 17/2 Zutphen, tournee t/m 27/4.

Maxim Gorki. Onder regie van Theu Boermans speelt gezelschap De Trust 'De laatsten' van Maxim Gorki. Vlak voor de mislukte revolutie van 1905: een samenleving waaruit de bovenlaag zich heeft teruggetrokken in een beschermde omgeving, waartegen de onderlaag zich met toenemend geweld verzet. Met de voltallige Trusttroupe. T/m 4/3 in het eigen Trusttheater.

Kleinkunst

Astrid Seriese voert 'unplugged' langs de rivieren van de menselijke gevoelens. Herfstige blues, melancholieke ballad en hartverscheurende jammerklachten. 'Seriese live', 12/2 in 'De Hofnar' in Valkenswaard, 20.00. 15/2 in 'De Purmaryn' in Purmerend, 20.15.

Hester Macrander reflecteert vol zelfspot op haar bestaan als moderne hardwerkende vrouw. Druk druk druk, en ook nog onthaasting. We hebben al internet en mobieltjes, nu nog bezinning in Stomstomstom. 10/2 in 'Diligentia' in Den Haag, 11/2 in 'De speeldoos' in Baarn, en 12/2 in 'De Key' in Reusel.

Aanstormend cabarettalent is te zien op de Cabarestafette. Ooit het begin van de carrières van Brigitte Kaandorp en Hans Teeuwen, nu is het woord aan een nieuwe generatie grappenmakers. In de Schouwburg van Amstelveen, 12/2 en een extra voorstelling op 13/2, 20.15.

Literatuur

Winternachten, een multi-cultureel literair festival, beleeft dit jaar zijn vijfde editie. Bekende schrijvers uit Nederland, Indonesië, de Antillen, Zuid-Afrika en de Arabische wereld komen drie avonden lang samen in Den Haag.

Het thema is dit jaar 'De verplaatsers': reizende schrijvers, schrijvers in ballingschap, of schrijvers van allochtone afkomst. Allen dragen ze - gedwongen of vrijwillig - meerdere culturen in zich. Zo vertellen Gerrit Komrij en Adriaan van Dis over reizen in een vreemde cultuur, en dragen gedichten uit de wereldliteratuur voor over deze thema's. Dichter/journalist Goenawan Mohamad, een van de belangrijkste vrijheidsactivisten in Indonesië, zal in gesprek gaan met twee door hem uitgekozen schrijvers: Ayu Utami, jong en taboedoorbrekend Indonesisch schrijfster, en de Oost-Timorese verzetsdichter Abe Barreto Soares (11/2). Vier Arabische schrijvers spreken over de toekomst van de Arabische roman in een veranderende wereld (13/2).

De vele voordrachten en gesprekken worden afgewisseld met muziek, stand-up comedy, en film uit de diverse culturen. In het 'Theater aan het Spui' en 'Cinematheek Haags Filmhuis' in Den Haag. 11 en 12/2 van 20.30 tot 1.30, 13/2 van 14.00 tot 17.00.

F. Springer leest voor uit eigen werk, en vertelt over zijn ervaringen in Berlijn. Hij was tot 1989 diplomaat in Oost-Berlijn. Na afloop zal F. Springer vragen uit het publiek beantwoorden en divers werk signeren. 'Letterkundig Museum' 13/2, 14.00.

Valentijnspoëzie-weekeinde. In de acht 'Hüagen-Dazs Cafés' in Nederland zullen diverse dichters op verzoek Valentijns-gedichten schrijven. Voor iedereen die de 14de een al dan niet geheime liefde wil veroveren. Onder anderen light-verse dichter Driek van Wissen is beschikbaar. 12 en 13/2, 13.00 tot 17.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden