Beeldende kunst

Karel V. De ruime belangstelling die België, Spanje en Duitsland voor de geschiedenis rond keizer Karel V aan de dag leggen, wordt uitgebreid naar Nederland. In het Centraal Museum in Utrecht (Agnietenstraat 1) gaat komend weekeinde een presentatie open die de betrekkingen van Karel V met Utrecht in beeld brengt. Deze relatie gaat terug tot het jaar 1528, toen de Domstad bij de gebieden van Karel V werd ingelijfd. Als gevolg daarvan veranderde de stad in belangrijk van aanzien. Zo werd in de vorm van de Vredenburch een zogeheten dwangburcht aangelegd die de Utrechtenaren moest afhouden van een al te opstandige houding ten opzichte van hun vorst. Topstuk op de expositie is een gevelbeeld met het portret van Karel V uit 1540, maar ook doeken van de bekende Utrechtse schilder van stadsgezichten J.C. Droochsloot zijn de moeite van het bezichtigen waard. Een overzicht van de muntslag in Utrecht, samengesteld door het Nederlands Muntmuseum, is eveneens in de expositie opgenomen. T/m 29 april.

Antiek toerisme. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Rapenburg 28) ondergaat op dit moment een ingrijpende verbouwing, waardoor grote delen van de inrichting op hun kop staan. Desalniettemin zijn er toch al nieuwe presentaties te zien, die het mogelijk maken om een goede indruk van de verzameling te krijgen. Voor dat doel is de expositie 'Antiek toerisme' ingericht, die de bezoeker meeneemt op een reis langs de kusten van de Middellandse Zee en het Nabije Oosten waar het museum veel topstukken vandaan heeft gehaald. Objecten uit het oude Egypte, uit Griekenland, Rome en Romeins Nederland vertellen het verhaal van de langdurige verzamelwoede die er mede toe leidde dat de collectie van het RMO een Europees niveau bereikte. Tot medio juni.

Fotografie

Landschappen. Het uitgestrekte noorden van de provincie Groningen heeft op fotograaf Alex de Groot (werkzaam voor o.a. Playboy, Quote, Dansgroep Krisztina de Châtel) een grote aantrekkingskracht. De Groot, wiens familie sinds eeuwen uit plaatsen als Beerta en Holwierde komt, trekt regelmatig naar deze uithoek. Hij raakte daar gefascineerd door de schoonheid, de leegte en de rust die het 'Hoge land' van Groningen te bieden heeft. Zijn landschappen zijn vanaf volgende week woensdag te zien bij boekhandel Scheltema in Amsterdam (Koningsplein 20). T/m 31 maart.

Meer fotografie. In Galerie Pennings in Eindhoven (Geldropseweg 61B) exposeert de Franse fotograaf Bernard Faucon de fotoseries 'Les grandes vacances', 'Les chambres d'or' en 'Les chambres d'amour'. T/m 25 maart. 'Not there but here' heet de expositie van fotowerken die Frank van der Salm in Buro Leeuwarden van het Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) exposeert. Van der Salm houdt zich bezig met problemen die ontstaan als hij als fotograaf moet kiezen tussen scherpe en onscherpe beelden. Zo verschuift de betekenis van de werkelijkheid in een vlaag van mist. 'Wat zien we eigenlijk?' heet de vraag die bij Van der Salm centraal staat. Willem de Roon exposeert stillevens en portretten in galerie In Beeld in Vlaardingen (Landstraat 57). Foto's, tekeningen én een installatie van Anneke Heikoop zijn vanaf vanavond (opening 17 uur) te zien in Galerie Maria Chailloux in Amsterdam (Prinseneiland 439). T/m 24 maart.

Lezingen

Pieterskerk. De jaarlijkse lezing in de Pieterskerk in Leiden (Pieterskerkhof 1) die komende zondag (aanvang 14 uur) wordt gehouden, gaat dit keer over de kerk zelf. A.L. Boon, directeur van de kerk, gaat in op vragen die hem regelmatig worden gesteld over het gebruik en de toekomst van het bijzondere kerkgebouw. ,,Als we de Pieterskerk willen bewaren, gaat het dan om een steenklomp of om een gebouw met een functie voor de Leidse binnenstad?''

Theater

't Barre Land. Uit het Duits maakte Jacob Derwig een voortreffelijke vertaling van Tsjechovs eerste grote drama 'Platonov', waarin hij met zijn gezelschap 't Barre Land ook de titelrol speelt. Harmonieus en meeslepend ensemblespel. Hoewel je uren achtereen hóórt wat voor een ploert de neptobber Platonov is, creëert Derwig een bijna oprechte hulpeloosheid, die aan Shakespeare's Falstaff doet denken. Tot nu toe de schoonste voorstelling van het theaterseizoen. 25 en 26/2 De Lieve Vrouw, Amersfoort, tournee t/m 5/5.

Steven Berkoff. Anny van Hoof regisseert Steven Berkoffs komedie 'Schlemiel', waarin de personages over aanhoudende angstjes voor elkaar en zichzelf voortstruikelen. Verbluffend knap en geestig ensemblespel van Gustav Borreman, Tamar van den Dop, Michiel Nooter en Xander Straat. De troupe tovert een scala van zenuwzieke motoriek tevoorschijn: de bibberschuddende handen en geen ogenblik tot rust komende ogen van Van den Dop, de geknakte friemelhandjes en paniekogen van Michiel Nooter, de uitvergrote stoerheid van Xander Straat en de superieure machopastiche van Gustav Borreman. T/m 5/3, lunchvoorstelling in het Amsterdamse Bellevue.

TGA-Brecht. Onder regie van Falk Richter speelt Toneelgroep Amsterdam Bertolt Brechts Jeanne d'Arc. Onrecht, solidariteit en strijd: is het huidige optimisme over de voortgaande economische groei gerechtvaardigd, hoe zit het met de tweedeling in de maatschappij, is God werkelijk dood, waar zijn de arbeiders gebleven? 1 t/m 4/3 Amsterdamse Stadsschouwburg, tournee t/m 19/5.

Roland Topor. In de vertaling van Tom Kleijn spelen Joep Onderdelinden, Malou Gorter, Freerk Bos, Lotje van Lunteren en Loek Peters het 'absurd realistisch ongecensureerd sprookje' De winter onder de tafel van Roland Topor. 26/2 en 29/2 t/m 2/3 Haarlemse Toneelschuur, 7 en 8/3 Lantaren Rotterdam, 9 en 10/3 Utrechtse Schouwburg, 11/3 theater bouwkunde Deventer, 16/3 De Vorst Tilburg, 17/3 Provadja, Alkmaar.

Carver. Leny Breederveld, Ria Eimers, René van 't Hof, Beppie Melissen en Jim van der Woude maakten en spelen de nieuwe Carverproductie 'Het weer'. Dwaal- en scharreltocht door een bejaardengesticht met sublieme dooddoeners als: 'Nou, het is vast wel weer tijd voor iets' of 'Je kunt ook nooit op stap gaan zonder dat er iets niet begint te kloppen'. T/m 26/2 Haags Theater a/h Spui, tournee t/m 28/4.

Kleinkunst

Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. Als 'Mannen van de wereld' verbaasden zij zich nog over de uithoeken van de aardbol, in 'Mannen op de maan' verbazing over de wereld van de astrologen en weerwolven: 'Als Darwin, Freud en Einstein de mensheid de ogen hebben geopend, blijken er telkens weer honderd vrijwilligers klaar te staan om ze weer dicht te timmeren'. 24/2 in Stadsschouwburg in Sittard, 25/2 in 'De Beejekurf' in Venray, 26/2 in 'De Willem' in Papendrecht.

Python - als liefde je wurgt. Een oorspronkelijk Nederlandse muziektheater-voorstelling geschreven door Dick van den Heuvel en geregisseerd door Frans Weisz. Moeder en dochter, beiden diva's op de Amerikaanse podia van de jaren vijftig, maken elkaar het leven zuur. Als een uitgerangeerde tekstschrijver zich ermee gaat bemoeien komt er een gruwelijke waarheid aan het licht. 24/2 in 'De Nobelaer' in Etten-Leur. 25 en 26/2 in de Stadsschouwburg in Haarlem, 29/2 in 'Agora theater' in Lelystad, 1/3 in Het Park in Hoorn.

Literatuur

www.mulisch.nl Vanaf 29 februari is de website www.mulisch.nl te bezoeken, waarop Harry Mulisch' oeuvre aan de hand van acht thema's: familie, oorlog, politiek, wonder, kunst, wetenschap, tijd en dood wordt aangeboden in fragmenten, inhoudsomschrijvingen, ongepubliceerde foto's, de eerste manuscript-pagina van alle 73 titels, geluidsfragmenten en videomateriaal.

Hanif Kureishi is dinsdagavond 29/2 te gast in De Balie in Amsterdam. Hij is de eerste spreker in een nieuwe serie 'U.K. Today', een initiatief van de British Council en de SLAA. Kureishi (1954) schrijft behalve romans en toneel ook scenario's, onder meer voor 'My beautiful laundrette' en 'Sammy en Rose get laid'. Om 20.00 uur spreekt hij over actuele thema's in de Britse literatuur, om 22.00 uur wordt de nog niet in Nederland uitgebrachte film 'My son the fanatic' vertoond, naar zijn scenario.

Vinkenoog. Dichter Simon Vinkenoog zal in een carte blanche van Stichting Perdu putten uit: 'De beat generation. De vijftigers. De Tijdelijke Autonome Zones. LSD. Orakels: I Tjing, Tarot. Ontmoetingen met bijzondere mensen. De kick (parachutespringen: free fall). De flow: het bewustzijn spreekt. De psychische revolutie' en nog veel meer dingen en dichters die hem na aan het hart liggen. Vrijdag 25 februari, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam.

Gerhardt. Van 28 februari tot en met 14 april 2000 zal in de Universiteitsbibliotheek Leiden een tentoonstelling worden gehouden over 'Ida Gerhardt en de klassieke oudheid'. Verscheidene gedichten van Gerhardt zullen worden geïllustreerd door teksten, afbeeldingen en objecten uit de Grieks-Romeinse oudheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden