Beeldende kunst

Antiekbeurs. De Brabanthallen in Den Bosch (Diezekade 2) vormen het niet al te sfeervolle decor voor de 33ste Kunst- en Antiekbeurs, die tot vorig jaar in het al even desolate Turfschip in Breda werd gehouden. Inhakend op de paasdagen hebben tal van deelnemers hun stand een religieus tintje gegeven. Zo brengt Tóth Ikonen een bijzondere paasicoon uit Rusland en toont Remco van Leeuwen Antiquair een Franse kopie van Rubens' beroemde Kruisafname in de Kathedraal van Antwerpen. Dirk Limburg verkoopt een Delftsblauwe tegel die een voorstelling met de Tien Geboden bevat. Daarnaast zijn er tal van heiligenbeelden te zien, bij A. Vecht en Cock van Megchelen. De beurs opent zaterdag (11-18 uur) en loopt tot en met 11 april.

Kunstbeurs. De Holland Art Fair in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag is dit weekeinde de tegenhanger van de Breda'se/Bossche antiekbeurs. Ook het Congrescentrum is een niet al te gezellige plek, waar dit maal geen oude, maar hedendaagse en moderne kunst wordt getoond. De kunstbeurs telt dit jaar maar liefst 80 galeries. Bekende deelnemers zijn Galerie Inkt uit Delft (litho's van Marianne Aulman), Rijbroeck uit Rijswijk (NB) met Peter Hoffman, Smelik & Stokking uit Den Haag (naast schilderkunst een leuke beeldentuin), Vermeulen uit Loosdrecht (Marga Brey met beelden) en 't Weefhuis uit Nuenen (keramiste Moki Last en beelden van Tjikkie Kreuger). T/m dinsdag.

Paasiconen. Wat het Kerstfeest is voor westerse gelovigen, is het paasfeest voor de orthodoxe kerk in Oost- en Zuid-Oost Europa. Hoewel Ingrid Zoetmulder, een van de weinige iconenhandelaren in ons land, beseft dat het westerse paasfeest niet samenvalt met het oosterse paasfeest (dit jaar op 11 april), grijpt ze het komende weekeinde toch aan om te laten zien hoe het orthodoxe paasfeest op iconen wordt herdacht. Vanaf morgen t/m 5 april exposeert ze in Hotel Tulip Inn in Best (A58 afslag Best) oude Russische iconen. Vrijdagavond (20 uur) houdt Désirée Krikhaar in het hotel een lezing onder de titel 'Het Paasfeest op iconen'.

Deens zilver. Van Het Deense koninklijk huis mocht het nationaal museum Paleis Het Loo in Apeldoorn (Koninklijk Park 1) een interessante collectie tafelzilver lenen. Het Deense hof bezit een beroemde verzameling zilver uit de 17e en de 18e eeuw. Deze voorwerpen zijn in Parijs vervaardigd door zilversmeden als Antoine-Sébastien Durand en Robert-Joseph Auguste. Jachthonden, valken, wild en kinderfiguren sieren de soepterrines en andere gebruiksvoorwerpen die de huidige koningin Margrethe II bij officiële diners nog steeds op tafel laat zetten. Hoogtepunt op de tentoonstelling is een reconstructie van een gedekte tafel die op 29 januari 1770 klaarstond voor de viering van de 21ste verjaardag van koning Christiaan VII. Het was geen 'ondervriendenfeestje': behalve de zes leden van de Deense koninklijke familie waren twaalf ministers uitgenodigd om het glas te heffen op de meerderjarig geworden koning. Tot 7 juni.

Fotografie

Theaterfotografie. Deen van Meer is onder meer de huisfotograaf van Het Zuidelijk Toneel. Hij volgt de voorstellingen van het gezelschap al vele jaren, wat een grote hoeveelheid prachtige beelden heeft opgeleverd. Een keus uit die foto's hangt tot en met 28 april in de Stadsschouwburg in Eindhoven (Elzenlaan 50), toevallig de plek waar Het Zuidelijk Toneel dit weekeind de voorstelling 'Hard Brood' in première laat gaan.

Nog meer fotografie. Johan Rienstra exposeert in fotogalerie Lichtzone in Groningen (Oude Kijk in 't Jatstraat 36) twee series foto's die hij de titels 'Ontregeld landschap' en 'Bomen weerspiegeld' meegaf. T/m 2 mei. Fotografe Eva Depoorter komt sinds 1990 regelmatig in Staphorst. Ze slaagde er in het vertrouwen van de dorpsmensen te winnen, zodat ze zich frank en vrij aan haar camera onderwierpen. Een keus uit haar inmiddels omvangrijke oeuvre is te zien in de Melkweg Galerie in Amsterdam (Lijnbaansgracht 234a), onderdeel van het cultureel uitgaanscentrum De Melkweg. Samen met de foto's van Eva Depoorter geeft Andrea Stultiens een visie op de betekenis van het begrip dorp. T/m 18 april. Van de Amerikaanse fotograaf Arthur Tress zijn t/m 17 april zijn series 'Dream Collector' en 'Theater of the Mind' te zien in Galerie Pennings in Eindhoven (Geldropseweg 61B).

Toneel

Tweeduister. Op verzoek van Het Nationale Toneel schreef dramaschrijver Peer Wittenbols van het Limburgse gezelschap De Federatie 'Tweeduister', geënt op Euripides' Alkestis'. Koning Admetus krijgt van Apollo het eeuwige leven op voorwaarde dat hij iemand moet vinden die in zijn plaats wil sterven. Niemand wil, behalve zijn beminde vrouw Alkestis, voor wie hij nou juist eeuwig in leven wil blijven. Rob Ligthert (Federatie) regisseert, met de Federatie-troupe en Nationale Toneel-aanvulling. T/m 11 april in de Haagse Regentes.

Hitchcock's Driesprong. Art & Pro-regisseur Frans Strijards herneemt zijn familietragedie 'Hitchcock's driesprong' dat tussen thriller, psychologische roman en komedie inhangt. Vanavond Theater Bis in Den Bosch, 3 april Kruithuis in Groningen, 7 april Huis a/d Werf in Utrecht.

Carver. In ongekend hecht ensemblespel speelt toneelgroep Carver het even grimmige als kolderieke familiedrama 'Ex'. Leny Breederveld, René van 't Hof, Beppie Melissen en Helmert Woudenberg gaan een avondje vlees in de tuin braaien, maar verslikken zich in oplaaiende giftwist over de ex-vriendin van de mannelijke gast. Tot de kruin gevuld van afgunst en venijn maar o zo onaanraakbaar, is Beppie Melissen de serpentenster van de voorstelling. Vanavond en morgen in het Leidse LAKtheater, 3 april Schouwburg Dordrecht, 7 april De Harmonie Leeuwarden.

Norén. Onder regie van Alize Zandwijk spelen Herman Gillis en Mark Rietman de dwangzieke vader en de opstandige zoon uit 'De moed om te doden' van Lars Norén. Wederzijdse en jarenlange irritatie, onverbrekelijke en ondefinieerbare familieband, een lange nacht vol drank op een zolderkamer tot het daglicht, en daarmee leven of dood aanbreekt. Tot en met 10 april alleen in de Rotterdamse Schouwburg.

Adel Blank. In coproductie met de Mexicaanse Hond speelt gezelschap de Trust 'Adel Blank' van Alex van Warmerdam. Adel Blank, de zieke vrouw des huizes, wacht op haar dood. Het personeel ook. Met Sylvia Poorta, Halina Reijn, Annet Malherbe, Peter Blok, Jacob Derwig en Jaap Spijkers. Trusttheater Amsterdam, tot en met 17 april.

Dans

De Keersmaeker. Het werk van Anne Teresa De Keersmaeker is deze maand prominent aanwezig op de Nederlandse danspodia. Vanavond vindt de Nederlandse première plaats van 'Quartett'. Dit stuk is een samenwerkingsverband tussen Rosas, het dansgezelschap van De Keersmaeker, en de Vlaamse toneelgroep Stan. 'Quartett', een vervolg op 'Just before' uit 1997, is gebaseerd op de bekende tekst van Heiner Müller. Tot en met 3 april in Theater Frascati, Amsterdam. Het Springdance festival in Utrecht, dat op 13 april begint, bevat drie stukken van De Keersmaeker: 'The Lisbon piece', 'Drumming' en de solo 'with/for/by'.

Jaap Flier. Een kleine, maar bijzondere productie is van 1 tot en met 4 april en van 8 tot en met 11 april in het Veemtheater in Amsterdam te zien. Good old Jaap Flier luistert de bewegingsvoorstelling 'Suna' (Japans voor 'een weinig zand') met zijn aanwezigheid op. verder werken Irene Schaltegger en Elfi Stubbe mee, de mimografie is van Jeanette van Steen.

Kleinkunst

Simon Carmiggelt, 'n stukkie is het hoogtepunt van het Amsterdams Kleinkunstfestival 1999. Deze muzikale theaterdocumentaire over het leven en werk van Simon Carmiggelt, met in de hoofdrol Rob van de Meeberg, is een gelegenheidsproductie. Als die na zaterdag niet meer speelt, zou dat bijzonder spijtig zijn, maar die kans is niet gering. Nog tot en met zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam.

Lebbis & Jansen wordt tijdelijk een band. Het cabaretduo laat zich de komende drie maanden ondersteunen en overstemmen door twee gitaren (Hans Sibbel en Arie van der Wulp), keyboards (Joop van Dijk), saxofoon (André van 't Hoff) en drums (Andries Eleveld). Vanavond in Jongerencentrum Bibelot in Dordrecht, zaterdag in Theater De Omval in Diemen en woensdag 7 april in Theater De Flint te Amersfoort.

Theo Nijland was zanger-toetsenist van The Shooting Party, maar ook als auteur-componist de stuwende kracht achter deze formatie, die verder bestond uit Han Oldigs en Coen van Vrijberghe de Coningh. Door het overlijden van Van Vrijberghe de Coningh kwam er een einde aan de groep. Nijland gaat als solist verder met 'Verstand van weemoed 2', opgebouwd uit songs van The Shooting Party en nieuw repertoire. Van 6 tot en met 10 april in Theater Bellevue, Amsterdam.

Literatuur

Raveel. Tot en met 14 mei is in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag nog de tentoonstelling 'Roger Raveel en het woord' te zien. De expositie toont vooral werk van de beeldend kunstenaar dat is ontstaan in samenwerking met Hugo Claus en Roland Jooris. Zo werkten Raveel en Claus in 1969 samen aan de bundel 'Genesis'. In deze prachtige herdichting en verbeelding van het scheppingsverhaal, staan 32 gedichten van Claus naast 33 lithografieën van Raveel. De schrijver Roland Jooris is nogal eens opgetreden als woordvoerder van de 'Nieuwe Visie', de groep beeldend kunstenaars waartoe ook Raveel behoort. Samen maakten Jooris en Raveel enkele bibliofiele boeken, waaronder in 1992 'Het Niets, het licht en de dingen'.

Couperus. Vandaag opent in het Louis Couperus Museum, Javastraat 17 te Den Haag, de tentoonstelling over de relatie tussen Couperus en de beeldend kunstenaar Pier Pander. Pander, van oorsprong Fries, werkte bijna zijn hele leven in Rome. In 1895 zocht Couperus hem op in zijn atelier in de Via Gaeta en een warme vriendschap ontstond, die in Couperus' werk zijn weerslag vond. Pander komt als 'Fedder' voor in de roman 'Metamorfoze' en een beeldengroep inspireerde Couperus tot de sonnettenreeks 'Alba'. Openingstijden museum: do t/m zo 12.00 tot 17.00 uur.

Goethe. De publicist en wetenschapper Hans Ester houdt op woensdag 7 april om 20 00 uur in het Goethe-Institut in Amsterdam een lezing over 'Goethe en het Christendom'. Voor J. W. Goethe's visie op de wereld was de discussie met denkers en dichters van zijn eigen tijd van groot belang. De opvattingen over denken en geloven rond 1800 krijgen in de lezing van Hans Esther dan ook ruim aandacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden