Beeldende kunst

Mooi, niet af... is de titel van een kortlopende expositie in het voormalige Gemeente-archief van Schiedam (Korte Haven 133) die nu eens niet kunst laat zien die al helemaal voltooid is, maar die is blijven steken in het werkproces. Het gaat, kortom, om werk van kunstenaars die zich afvragen wanneer een schilderij klaar is, wanneer het dreigt te mislukken, wanneer ze moeten ophouden om erger te voorkomen of juist de vrijheid zoeken om door te gaan. Voor deze tentoonstelling werden 25 kunstenaars aangezocht die door middel van een interview hun ideeën over het al dan niet voltooide werk mochten geven. Uit die gesprekken blijkt dat lang niet iedereen zo gelukkig was te zijn uitverkoren. Niet iedereen van de aangezochte deelnemers bleek bereid om een kijkje in de keuken te geven, voor hen was deelname zo veel als een 'ongewenste intimiteit'. Of zoals een van de aangezochte kunstenaars het zei: ,,Het gaat niemand aan, behalve misschien een van mijn beste vrienden, dat een werk op een bepaald moment is mislukt.'' Toch zijn niet alle schilderijen en beelden die in het voormalige Gemeente-Archief zijn te zien, als mislukt te beschouwen. Dat blijkt een overweging te zijn die alleen de maker zelf kan maken. Het publiek kan een niet-voltooid schilderij op eigen kracht 'af maken', juist door het een persoonlijke invulling te geven. Een keus uit de deelnemers van wie wel werk kon worden opgenomen: Sjef Henderickx, Cees Kok, Aad Riepsame, Frits Kloppers en Henk Horsten. T/m aanstaande zondag, 12.00 t/m 17.00 uur.

Museum Kurhaus Kleef, even over de grens bij Nijmegen, vertoont tot 28 november werk van Fiona Tan, Fransje Killaars, Heike Baranowsky en Roy Villevoye. De tentoonstelling, Zugluft/Tocht, is samengesteld door Mariska van den Berg en Tanja Wallroth en is onderdeel van een cultureel uitwisselingsproject tussen Nordrhein-Westfalen en Nederland. De omgeving van het museum - het parkcomplex van de 17e eeuwse Johan Maurits van Nassau - inspireerde van den Berg en Wallroth kunstenaars te benaderen die reizen en de ervaring van het onbekende in hun werk centraal stellen.

Slechts één dag, namelijk aanstaande zondag van 12-18 uur duurt de tentoonstelling van etsen van Leentje Linders en foto's van Nico Koster in de Jaski Art Gallery in Amsterdam (Nieuwe Spiegelstraat 27 & 29). De expositie staat in het teken van de Uiver-actie; de opbrengsten van de verkoop van één van de etsen en enkele foto's zijn voor de aankoop van een DC-3 (het type van de Uiver op zijn vlucht naar Batavia in 1934) door het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. Opening om 16.00 uur door Jan Plesman jr., zoon van de gelijknamige luchtvaartpionier.

Glasrijk. Komend weekeinde is het Overijsselse stadje Tubbergen voor een paar dagen het glascentrum van Nederland. Tot en met zondag worden op diverse locaties allerlei activiteiten georganiseerd die betrekking hebben op de glasproductie. Er zijn tijdens 'Glasrijk Tubbergen' exposities over glaskunst, naast workshops, demonstraties en een internationaal opgezette glasgalerie. Daarnaast wordt een tuin ingericht met beelden in glas. Er worden ook taxaties van glazen voorwerpen gehouden en bovendien is de Pancratiuskerk open waar dertig glas-in-loodramen zijn te zien die door vijf generaties van de glazeniersfamilie Nicolas werden vervaardigd. Dag. 11.00-17.00 uur.

Fotografie

Verstilde kinderportretten van Netty Mamahit zijn te zien op de expositie 'Over' in Galerie Serieuze Zaken in Amsterdam (Elandsstraat 90). Mamahit, in 1956 in Bemmel geboren en sinds 1984 met fotografie bezig, toont portretten van kinderen uit de laatste klas van de basisschool. Uitgangspunt was de wens van haar dochtertje, die een school in de Jordaan in Amsterdam bezocht, om haar klasgenoten vast te leggen. Opening zaterdag, t/m 7 november.

Lezingen

Historische optochten is het onderwerp waarover de sociaal-historicus D.J. Noordam aanstaande zondagmiddag om 15 uur in het stedelijk museum De Lakenhal in Leiden (Oude Singel 28-32) spreekt. Noordam belicht een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis rond het beleg en ontzet van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

In de reeks lunchpauzelezingen in het Rijksmuseum in Amsterdam (ingang Stadhouderskade 42) geeft Joke van Grootheest, conservator van het Museon in Den Haag, inzicht in de tekeningen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in de Jappenkampen werden gemaakt. Aanstaande dinsdag, 12.30 uur. In het Rijksmuseum t/m 24 oktober de historische tentoonstelling met de titel 'Nederlanders-Japanners-Indonesiërs' over de geschiedenis van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië.

Toneel

Griftheater. 'Val' is de nieuwe productie van het Griftheater, waarin vier spelers op zoek gaan naar een nieuwe omgeving. Zijn zij gevallen engelen die met de moed der wanhoop hun hoofd boven water proberen te houden of desperado's die straks op hun paarden springen en de toeschouwer in een stofwolk achterlaten? Op locatie in de voormalige Storkfabriek aan de Amsterdamse Czaar Peterstraat 213. T/m 10/10, reserv: 020/4193088.

Oude mensen. In het Louis Couperusmuseum in de Haagse Javastraat 17 is t/m 16/1 de tentoonstelling 'Van doek naar stuk - Van oude menschen op het toneel' te zien. Donderdags t/m zondags van 12.00 tot 17.00 uur.

Huis van Bourgondië. Samen met het Goethe Instituut maakte de Limburgse toneelwerkplaats Het Huis van Bourgondië de monoloog Goetherdaëmerungvan auteur Erik-Ward Geerlings en actrice José Kuipers. 30/9 Hotel Mabi, Kleine Gracht 24 Maastricht, toernee t/m 16/11. Reserv: 043/3219960.

Het Gevolg. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt 'Eindelijk afgelopen' van Peter Turrini onder regie van Ignace Cornelissen. 2/10 Arnhemse Schouwburg, 5/10 Parkstad theaters Heerlen, toernee t/m 24/11.

De Tijd. Lucas Vandervorst speelt 'Cocktail Party' van T.S. Eliot bij het Vlaamse gezelschap De Tijd. 1 en 2/10 Rotterdamse Schouwburg, 6/10 schouwburg Groningen, toernee t/m 23/10.

Rijk van Kok. Toneelgroep Amsterdam reist met het satirisch pamflet 'Angst en ellende in het rijk van Kok' van Guus Vleugel en Ton Vorstenbosch door het land. Gaat de islam Nederland overheersen, en zoja: blijft de vrouwen- en homo-emancipatie onaangetast? 1/10 Metrople Almere, 2/10 Schouwburg Dordrecht, 7 t/m 10/10 Stadsschouwburg Amsterdam.

Moniek Kramer. Hoofd vakgroep Toneel van de Schrijversvakschool 't Colofon Thomas Verbogt voert 2 oktober om 14.30 uur een openbaar gesprek met toneelschrijfster Moniek Kramer, over wier werk dramaturg Janine Brogt oordeelde: ,,Kramers toneelwerk gaat over de vele rampen die het bestaan van een vrouw structureel bedreigen. Het begint er al mee dat elke vrouw dochter is. En erger: dochter van een moeder.'' Schrijversvakschool 't Colofon, Reijnier Vinkeleskade 53 in Amsterdam.

Literatuur

Goethe's vlucht naar Arcadië. Goethe-kenner en tekenaar Maarten Beks geeft op zondag 3 oktober een lezing over Goethe (et in Arcadia ego - ook ik was in Arcadië) in de bibliotheek in Haren, Brinkhorst 3. Aansluitend opent Karel Hupperetz de expositie 'Die Italienische Reise von Goethe' met tekeningen en aquarellen van Beks (3 t/m 23 oktober). Aanvang 15.00 uur, toegang ¿ 7,50.

Heinrich Böll heute. Günther Wallraf, Viktor Böll (neef van Heinrich Böll) en Adriaan Morriën spreken over de literaire rol van Heinrich Böll in de Bonner Republiek en over zijn betekenis voor de lezer van nu. Wallraf en Morriën lezen voor uit stukken van hun werk waarin Böll een rol speelt. Veertig panelen met teksten, documenten en foto's beelden het leven en werk van Heinrich Böll af. 6 oktober in het Goethe-Instituut, Herengracht 470, aanvang 20.00 uur, toegang gratis, voertaal Duits.

Slangenkuil. Woensdag 6 oktober geeft Moses Isegawa een lezing over zijn nieuwste boek 'Slangenkuil' in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 4, in Deventer. Isegawa's tweede roman gaat over het Oeganda van de jaren '70 onder het regime van Idi Amin. Aanvang 20.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden