Beeldende kunst

Hendrik Mesdag. Aan de hand van een groot aantal schilderijen, aquarellen en tekeningen presenteert Museum Kempenland in Eindhoven (gevestigd in de Steentjeskerk aan de Sint Antoniusstraat) de 19de-eeuwse zeeschilder Hendrik Willem Mesdag. Als Hollandse impressionist - hij maakte deel uit van de beroemde Haagse School - behoeft Mesdag nauwelijks introductie. Zijn Scheveningse dorpgezichten, de trotse driemasters die vlak voor de kust de gevaarlijkste grondzeeën trachten te weerstaan en de viskopende vrouwen bij de op het strand gelopen bomschuiten zijn populair bij het museumzoek. Ook de heropening van zijn woonhuis en atelier in Den Haag heeft daaraan bijgedragen; Mesdag kan nu in zijn eigen omgeving worden bestudeerd. De meeste schilderijen zijn echter niet op zijn atelier bewaard gebleven, ze zijn in grote aantallen naar het buitenland verscheept waar Mesdag in zijn eigen tijd al geliefd was. De expositie in Eindhoven toont twee van zulke voorbeelden. Het gaat om monumentale doeken die in de vorige eeuw op de Parijse Salon werden tentoongesteld en nadien naar Amerika werden verkocht: een voorstelling met de titel 'Langs de Hollandse kust' en 'De winter van 1891'. T/m 7 november.

Walter Vaes. In dezelfde periode als Hendrik Mesdag wordt getoond, brengt het Museum Kempenland in Eindhoven nog een tweede presentatie van een negentiende-eeuwse schilder. De Vlaamse schilder Walter Vaes (1882-1958) was in zijn eigen land minstens even geliefd als Mesdag, maar behoeft in Nederland toch wel enige uitleg. Anders dan Mesdag die in zijn tijd tot de vernieuwers van het zeestuk wordt gerekend, was Vaes een behoudend schilder die zich uitsluitend door zijn bekoring voor de schoonheid liet leiden. Stillevens, bloemen en portretten in romantisch-realistische stijl zijn de onderwerpen die hij diepgravend heeft behandeld. Veelal in opdracht, maar daarnaast liet hij ook een groot grafisch oeuvre na waarin hij zich van zijn surreële kant liet zien. Vaes was een meester in het weergeven van wat op de tentoonstelling wordt genoemd 'een verfijnde en gedroomde verbeelding'.

Lezing

Landschapsarchitectuur. Onder auspiciën van het Zwols Architectuur Podium houdt landschapsarchitectuur Bruno Doedens volgende week dinsdag (20 uur) een lezing in museum De Stadshof in Zwolle (Blijmarkt 18-20). Doedens, die verbonden is aan het bureau DS Landschapsarchitecten, zal deze avond een inzicht geven in zijn werk op de Potsdamer Platz in Berlijn en op verschillende locaties in Nederland. Na afloop is er discussie met het publiek, waarbij Doedens zijn visie wil geven op de omgang met de parken en pleinen in de Zwolse binnenstad.

Fotografie

Ben van Meerendonk. 'Tsja, wat zullen we eten...' heet een tentoonstelling in De Burcht in Amsterdam (: het vroegere Nationaal Vakbondsmuseum aan de Henri Polaklaan 9) die 130 foto's bevat van de bekende Amsterdamse fotograaf Ben van Meerendonk. De beelden, die afkomstig zijn uit het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam, geven een intrigerend beeld van het dagelijkse leven na de Tweede Wereldoorlog. Van Meerendonks foto's gaan onder meer over bleke stadskindertjes die op de Veluwe werden bijgevoed, een praalwagen tijdens het bloemencorso in de bollenstreek met het opschrift 'Thank you Marshall' en een aantal mensen dat een Coca-Cola-wagentje wil bemachtigen. T/m 27 februari.

Openbare verlichting heet een expositie in de Westergasfabriek in Amsterdam (ingang Haarlemmerweg) waaraan elf kunstenaars en fotografen deelnemen. Hun gezamenlijke thema is de verschuiving van de grenzen van het individu. ,,Waar een persoon ophoudt en het openbare leven begint, is nooit geheel duidelijk, maar om als individu identiteit te behouden moet een grens geschapen worden'', zo luidt hun credo. De expositie wordt vrijdagavond (19 uur) geopend en duurt tot en met zondag 3 oktober. Maandag is de Westergasfabriek gesloten.

Theater

Oude mensen. Willem Jan Otten bewerkte Couperus' 'Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan' voor het Nationale Toneel tot 'Oude mensen' als openingsvoorstelling van de gerestaureerde Haagse Schouwburg (SPQH). Onder regie van Ger Thijs met onder anderen Elisabeth Andersen, Joop Doderer, Gees Linnebank, Rik Launspach en Antoinette Jelgersma. T/m 19/12 in de Haagse Schouwburg, tussendoor in oktober Amsterdam, Utrecht en Arnhem; begin december Rotterdam.

In het Louis Couperusmuseum in de Haagse Javastraat 17 is t/m 16 januari de tentoonstelling 'Van doek naar stuk - Van oude menschen op het toneel' te zien. Donderdags t/m zondags van 12 tot 17 uur.

Griftheater. 'Val' is de nieuwe productie van het Griftheater, waarin vier spelers op zoek naar een nieuwe omgeving gaan. Zijn zij gevallen engelen die met de moed der wanhoop hun hoofd boven water proberen te houden of desperado's die straks op hun paarden springen en de toeschouwer in een stofwolk achterlaten? Op locatie in de voormalige Storkfabriek aan de Amsterdamse Czaar Peterstraat 213. T/m 10/10, reserv: 020/4193088.

De trapeziste. In de monoloog 'De trapeziste' speelt Maartje van den Brink het leven van de zwevende vrouw Jeanne Mos alias Miss Gina. 23/9 Lantaarn/Venster in Rotterdam, tournee t/m 29/10.

Footsbarn Theatre. Het uit Engeland afkomstige, in Frankrijk residerende en rondreizende Footsbarn Theatre is na hun overrompelende 'Midzomernachtdroom' van acht jaar geleden weer in Nederland te zien. Footsbarn speelt in een tent op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. T/m 26/9 Molière's 'Don Juan'. Degene die voor de Franstalige toonzetting terugschrikt zij gesust: de Footsbarnvoorstellingen zijn helder, luchtig en kluchtig. Reserv: 020/7781400.

Huis van Bourgondië. Samen met het Goethe Instituut maakte de Limburgse toneelwerkplaats Het Huis van Bourgondië de monoloog Goetherdaëmerungvan auteur Erik-Ward Geerlings en actrice José Kuipers. T/m 25/9 Goethe Instituut aan de Amsterdamse Herengracht 470, 28 t/m 30/9 Hotel Mabi, Kleine Gracht 24 Maastricht, tournee t/m 16/11. Reserv: 043/3219960.

Het Gevolg. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt 'Eindelijk afgelopen' van Peter Turrini onder regie van Ignace Cornelissen. 27 t/m 29/9 Amsterdamse Bellevuetheater, 2/10 Arnhemse Schouwburg, tournee t/m 24/11. Reserv: 020/4275447.

De Tijd. Lucas Vandervorst speelt 'Cocktail Party' van T. S. Eliot bij het Vlaamse gezelschap De Tijd. 28 en 29/9 Amsterdamse Brakke Grond, tournee t/m 23/10. Reserv: 020/4275447.

India song. Het Zuidelijk Toneel speelt Marguerite Duras' India song in de Utrechtse Schouwburg op 29 en 30 september. Chris Nietvelt en Bart Slegers onder regie van Ivo van Hove.

Kleinkunst

Oscar Siegelaar staat met zijn eerste cabaretprogramma 'Naaktslak' tot en met 25/9 in het Amsterdamse Theater Bellevue. De officiële première is vrijdag. Siegelaar, die de finale van het Leids Cabaretfestival 1997 haalde, verrast met absurde sketches. Tournee vanaf 1 oktober.

Jenny Arean zit veertig jaar in het vak. Uit die periode heeft zij het mooiste ondergebracht in het programma 'Voorwaarts en niet vergeten'. Hoewel de première pas op 19 oktober plaatsvindt, is zij deze week al begonnen met optredens in het land. Informatie: 020/5307200.

Literatuur

Toekomst schrijven. Zal de computer het 'eigen' handschrift doen verdwijnen? Het schrift beperkt zich voornamelijk nog tot boodschappenbriefjes en jongeren schrijven geen brieven, maar e-mailen. Het symposium 'Is er nog toekomst voor het schrijven' behandelt op wo 29/9 spraak- en schriftherkenning van computers, stenografie als alternatief van het schrift en de toekomst van het schrijfonderwijs. Bibliotheektheater Rotterdam, Hoogstraat 110, 10.30-17.30 uur, info 010/4045425.

KinderDichter aan huis. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag sluit zo 26/9 het poëziefestival KinderDichter aan Huis af. Ted van Lieshout treedt op om 16.30 uur en ontvangt het eerste exemplaar van 'Dichter bij het Kinderboekenmuseum'. Hierin is nieuw werk opgenomen van zeven dichters, onder wie Mensje van Keulen, Johanna Kruit, Koos Meinderts en Willem Wilmink. Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag, aanvang 16 uur.

Houellebecq. De Franse auteur Michel Houellebecq gaat vanavond om 20 uur in Maison Descartes in Amsterdam in gesprek met journalist Henk Steenhuis. Aanleiding vormt de presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn roman 'De elementaire deeltjes'. De voertaal van het gesprek is Frans. Maison Descartes, Prinsengracht 644A, Amsterdam, info: 020/6224936.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden