Beeldende kunst

Opdracht. Voor de derde keer in successie heeft de VSB Bank Schiedam en Vlaardingen een prijsvraag georganiseerd waaruit een opdracht voor de vervaardiging van een beeld of installatie voortvloeit. Aan de wedstrijd is een overzichtstentoonstelling verbonden die in Pand Paulus in Schiedam (Korte Haven 125) wordt gehouden. Na een voorronde waaraan vele tientallen kunstenaars deelnamen, werden door een jury drie beeldhouwers gevraagd om een model of plan te ontwikkelen voor de open voorruimte van het woon- en verzorgingstehuis Frankeland in Schiedam. De selectie bestond uit Ram Katzir, Claudia Liechty en Frank Halmans, alle drie ruimtelijk werkende kunstenaars die het predikaat 'veelbelovend' verdienen. Uiteindelijk viel de keus op het plan van Ram Katzir. Hij stelde voor om uit zandsteen een oude man te maken die een (klein)kind op zijn schouders torst. Op de expositie, die t/m 24 oktober loopt, kan het werk van Katzir worden vergeleken met de twee andere inzendingen.

Portretkunst. Het portret in de kunst maakt dit jaar furore in de museumwereld. Nadat al eerder het Fries Museum in Leeuwarden aandacht voor de menselijke verschijning vroeg, Het Mauritshuis in Den Haag Rembrandts zelfportretten toont en Philip Akkerman in dezelfde stad een prijs kreeg voor het weergeven van zijn dagelijkse blik in de spiegel, is nu de beurt aan Museum het Kruithuis in Den Bosch (tijdelijk gevestigd aan de Hekellaan 2 in afwachting van het gereedkomen van de nieuwbouw) om de terugkeer van het portret in de Nederlandse kunst te memoreren. Het Kruithuis koos tien jonge Nederlanders die zich op uiteenlopende manieren over het onderwerp buigen. Zo zijn er monumentale portretten van Rosamin Hendriks te zien naast de intieme voorstellinkjes van Annelies Middel, snapshot-achtige tafrelen van Cisca Bogman en intrigerende roze kinderkoppen van Kiki Lamers. T/m 24 oktober.

Verf, kwast en canvas zijn de drie materialen waarmee acht Vlaamse schilders zich willen profileren. Ze streven naar pure schilderkunst: alleen met verf, met de materie willen ze hun doel bereiken. Onder de titel 'Canvas: 8 Vlaamse schilders' komen ze tezamen op een expositie in het Centrum Beeldende Kunst in Emmen (Bruggebouw op het Raadhuisplein). Onder de deelnemers Amédée Cortier, Roger Raveel, Pjeroo Roobjee en Piet Moerman. T/m 7 november.

Tien jaar Nine. Aanstaande zaterdag begint een klein feestje in Galerie Nine in Amsterdam (Keizersgracht 570). Het is dan precies tien jaar geleden dat Nine van Caldenborgh een galerie begon. Galerie Nine (op zijn Nederlands uitgesproken en dus niet in het Engels als cijfer 9) begon in een ruimte aan de Pieter Jacobszstraat in Amsterdam, maar verhuisde zes jaar later naar de Keizersgracht waar een souterrain op een strategische plek, vlakbij de Spiegelstraat werd betrokken. De galerie richt zich niet op één makkelijk te benoemen stijl. Ze heeft voorkeur voor het lyrisch-abstracte met figuratieve kenmerken, maar kan zich ook hevig interesseren voor de abstracte geometrie. Op de jubileumtentoonstelling die zaterdag (17 uur) wordt geopend, komen vrijwel alle stromingen aan bod, die in de afgelopen tien jaar in de galerie te zien waren. Zo is er werk te zien van graficus Ko Oosterkerk, van de schilder Marinus Fuit die binnen de realistische grenzen een vervreemde sfeer oproept, de abstract-lyricus Jef Diederen, de minimalist Fons Brasser en voorts Gabriël Barlag, Elisabeth Koetsier, Peter Verdonk, Marc Kuyper en Lei Molin.

Laatste kans Cornelis Jetses. Ruim 10 000 bezoekers telde het in Barneveld gelegen Museum Nairac (Langestraat 13) reeds op de tentoonstelling 'Uit de wereld van Cornelis Jetses'. De tekenaar van 'Ot en Sien', van 'Pim en Mien', van tientallen historische schoolwandplaten en honderden boekillustraties,leefde van 1873 tot 1955. Meer dan veertig jaar na zijn dood is hij nog altijd populair. Geliefd is hij vooral bij het oudere publiek dat zich nog even in de schoolbanken waant bij het zien van de historische situaties die Jetses met zijn romantische stijl uitstekend wist te typeren. Op grond van de grote opkomst besloot Nairac al eerder om de presentatie te verlengen, maar komend weekeinde is het dan eindelijk zo ver: zaterdag is definitief de laatste dag. Voor de expositie werd een keus gemaakt uit het vele werk dat Jetses heeft gemaakt op het thema 'spelen'. Er zijn ruim 150 originele tekeningen en aquarellen te zien en verder zo'n 60 boeken die Jetses heeft geïllustreerd. Nairac is elke dag geopend van 10-17 uur.

Theater

Azart. Het de wereldzeeën trotserende theaterschip Azart is weer even in Nederland voor het komisch-filosofisch muziektheater 'De pelgrimvaarders op weg naar het eind van de wereld'. T/m 8/10 in het eigen scheepsruim, 21.00 en 23.00 uur. De Azart ligt afmeerd aan het Azartplein op het Amsterdamse KNSM-eiland. Toegang 15 cent per kilo, reserv: 06-28620853.

Baltische Hamlet. Onder regisseur Eimuntas Nekrosius is de Baltische Hamlet van Menno Fortas even in Nederland. IJs, kou, donkerte, bontmutsen en duffels, vuur en water en de Baltische rockster Andrius Mamontovas. In het Litouws, met Nederlandse boventiteling. 7 en 8 oktober Utrechtse Stadsschouwburg, 19.30 uur.

Griftheater. 'Val' is de nieuwe productie van het Griftheater, waarin vier spelers op zoek naar een nieuwe omgeving gaan. Zijn zij gevallen engelen die met de moed der wanhoop hun hoofd boven water proberen te houden of desperado's die straks op hun paarden springen en de toeschouwer in een stofwolk achterlaten? Op locatie in de voormalige Storkfabriek aan de Amsterdamse Czaar Peterstraat 213. T/m 10/10, reserv: 020-4193088.

Rijk van Kok. Toneelgroep Amsterdam reist met het satirisch pamflet 'Angst en ellende in het rijk van Kok' van Guus Vleugel en Ton Vorstenbosch door het land. Gaat de islam Nederland overheersen, en zo ja: blijft de vrouwen- en homo-emancipatie onaangetast? 7 t/m 10/10 Stadsschouwburg Amsterdam.

Srbljanovic. Art & Pro speelt 'Familiegeschiedenis Belgrado' naar het werk van de Servische schrijfster Biljana Srbljanovic. Onder regie van Frans Strijards, met Arnoud Bos, Nina Deuss, Rian Gerriten en Jan Kruit. T/m 30/10 (behalve zo) in het Rozentheater aan de Amsterdamse Rozengracht 117, 20.30 uur.

Midzomernachtsdroom. Mark Rietman regisseert jonge acteurs en anciennes in Shakespeare's woudsprookje: liefde is krachtig, maar ook toevallig en wisselvallig; liefde is ook manipulatie en wraak; begeerte is iets anders dan liefde. T/m 23/10 Rotterdamse Schouwburg, 20.15 uur.

Kwartetten. In regie van Gijs de Lange spelen Toneelgroep Amsterdam en het Mondriaan Kwartet het toneeldebuut 'Kwartetten' van componist Elmer Schönberger. Over muzikale en persoonlijke verhoudingen in een strijkkwartet. Met onder meer Pierre Bokma, Hein van der Heijden, Lineke Rijxman en de muzikanten Jan Erik en Eduard van Regteren Altena, Edwin Blankenstijn en Annette Bergman.T/m 23/10 Transformatorhuis Amsterdam, tournee t/m 13/11.

Kinderboeken

Kinderboekenbal. Een kinderboekenfestijn met Anke de Vries, Busser & Schröder en andere boekenactiviteiten. Boekhandel Van der Meer, Openbare bibliotheek Noordwijk, Weteringkade 25, 12.00 tot 16.00 uur.

Vriens. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag brengt de tentoonstelling 'En de groeten van Jacques Vriens ... Schoolverhalen'. Vriens verwerkte in de 'schoolboeken' zijn ervaringen als onderwijzer. Er zijn originele illustraties te zien, manuscripten, literaire voorwerpen en natuurlijk al zijn boeken. Op 10 oktober is Vriens zelf aanwezig.

Griezelgenootschap. In schouwburg de Maagd houdt het Griezelgenootschap op 10 oktober vergadering. Van 14.00 uur tot 15.00 zijn kinderen van 8-12 jaar welkom, maar wordt de toegang ouders ontzegd. De bezoekers moeten tijdens de voorstelling van de schrijvers Paul van Loon, Eddy C. Bertin, Bies van Ede en Els Rooijers een donkere bril dragen. Vanaf 15.00 zijn ouders welkom op de griezelreceptie. Schouwburg de Maagd, Grote Markt 32, Bergen op Zoom.

Kleinkunst

Stef Bos, de eigenzinnige meester van het literaire luisterlied, prolongeert dit seizoen zijn programma 'Zien'. Vrijdag in Stadskanaal (Theater Geert Teis), zaterdag in Dordrecht (Schouwburg Kunstmin).

Eric Koller, volgens sommigen een straatartiest pur sang, zorgt opnieuw voor 'Jeuk'. Vrijdag in Gorkum ('t Pand), zaterdag in Baarn (de Speeldoos).

Najib Amhali komt, ziet en overwint op een lange tournee langs vele theaters. 'Veni, vidi, vici' deze week in Huizen (De Boerderij, 7), Hilversum (Thejater Achterom, 8 en 9), Deventer (Theater Bouwkunde, 12).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden