Beeldende kunst

Wonen met kunst. Een ouderwets mooie tentoonstelling, met ouderwets mooie kunst, dat alles in een verleidelijk fraaie rangschikking geëtaleerd: dat is in een paar zinnen de tentoonstelling 'Leven in een verzameling' over de collectie Meentwijck in het Singer Museum in Laren (Oude Drift 1). In dit overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de toegepaste kunst die zich tussen 1890 en 1930 in Nederland voordeden, laat het museum zien hoe topstukken van beroemde ontwerpers als K.P.C. de Bazel, Andries Copier, C.A. Lion Cachet en H.P. Berlage deel uit kunnen maken van het dagelijkse leven. De stukken vormen het bezit van de Bussumse verzamelaar Dirk Nienhuis. Die zet ze, als het om keramiek, glas en boekontwerpen gaat, uiteraard in een vitrine of kast, maar het meubilair heeft hij dagelijks in gebruik. Marijke van der Wijst heeft de vele honderden stukken zodanig geschikt dat ze gemakkelijk een woon- en leefsfeer oproepen.

Glas en keramiek

Porselein. Smetteloos wit porselein dat met een kobaltblauw lijndecor wordt ingelegd: Leen Quist is er een meester in. De in Middelburg gevestigde keramist speelt praktisch een thuiswedstrijd met zijn expositie in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg (Ooststraat 10a). Daar zijn vanaf zaterdag tot en met 14 juni intarsia-unica van zijn hand te zien, samen met schilderijen en aquarellen van Agnes van Gelder.

Fotografie

Vrouwenleven. De foto-expositie in de trappengalerij bij Scheltema in Amsterdam (Koningsplein 20) van Martin Waalboer draagt de titel 'Portret van een vrouwenleven'. Het gaat Waalboer in zijn foto's niet om het leven van één bijzondere vrouw, maar om de verschillende stadia, van geboorte tot dood, die 'de vrouw' doormaakt. Waalboer daarover: ,,Een heel leven, van één persoon, is eigenlijk niet vast te leggen. En als dat al kon; welk leven zou je dan fotograferen en van wie? Daarom een fictief leven. Allemaal hebben ze iets wat 'eigen' is: expressie, huidskleur, schoonheid, handicap, leeftijd.'' T/m 30 april.

Vliegramp. In de nieuwe ruimte 'Van Zoetendaal on photography' in Amsterdam (Lijnbaansgracht 109) exposeert Koos Breukel portretten van de overlevenden van de vliegtuigramp in 1992 bij het Portugese Faro. De portretten horen bij interviews van Rentsje de Gruyter, die de overlevenden over hun ervaringen heeft laten praten. De foto-presentatie is het eerste initiatief van Van Zoetendaal, waar ook allerlei activiteiten op fotogebied plaatshebben, zoals opdrachtbemiddeling, collectievorming, in- en verkoop en ruil. De zaal is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13-18 uur. T/m 30/4.

Lezingen

Architect Zocher. De serie lezingen over Nederlandse architecten in het Utrechtse architectuurcentrum Aorta (Achter de Dom 14) is halverwege. Het gaat daarbij om voordrachten van deskundigen die goed op de hoogte zijn van de plaatselijke situaties. Zulke kennis is ook nodig voor de lezing die kunsthistrocius Bettina van Santen volgende week dinsdag bij Aorta zal geven (om 19.30 uur). Zij koos de tuin-, park- en landschapsarchitect Jan David Zocher die ze zal belichten aan de hand van zijn Utrechtse projecten, waaronder zijn plannen voor de stadswallen en de algemene begraafplaats Soestbergen.

Magisch realisme. Volgende week woensdag ('s morgens om 10.00 uur) vertelt Hanneke de Man in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam over het werk van de magisch realistische schilders Willink, Pijke Koch en Raoul Hynckes. De Man, die in Boijmans werkzaam is als educatief conservator moderne kunst, gaat ook in op de wijze waarop de schilders van het magisch realisme zich verhouden tot de artistieke, sociale en politieke opvattingen in hun tijd, de periode die tussen de twee grote oorlogen ligt.

Jozef Israels. Rivka Weiss-Blok, de nieuwe directeur van Joods Historisch Museum in Amsterdam (J.D. Meijerplein 2-4) houdt komende zondag in eigen huis een lezing naar aanleiding van de Jozef Israëls-tentoonstelling. Weiss behandelt één schilderij van Israëls, het dubbelportet van David en Saul, oftewel 'de stralende jongeling en de zieke koning'. Dit doek, dat uit 1898 dateert en op de expositie in het Joods museum is te zien, staat symbool voor de vele onderwerpen die Israëls aan de bijbel ontleende.

Theater

Salomé. Onder regie van Jules Terlingen speelt theatergezelschap De Appel Oscar Wilde's 'Salomé' in de vertaling van Gerrit Komrij. Met Carline Brouwer, Arjan Duine, David Geysen en Mirjam Stolwijk. T/m 22/4 in het Scheveningse Appeltheater.

Wetten van Kepler. Met 'Everzwijn' bewerkte Hugo Claus Shakespeares 'Richard III': ,,En nu het vrede is, een slappe tijd, een zwak gepiep, wat moet ik met die tijd? Staan loeren naar mijn kromme schaduw in de zon? Nee, als ik geen vrijer kan zijn, niet in de mode, dan zal ik slecht zijn, een nette rotzak, want, hou je vast, ik heb strikken uitgezet.'' Onder regie van Dominique Hoste speelt het gezelschap De wetten van Kepler 'Everzwijn' t/m 27/5. 1/4 Bistheater Den Bosch, 6/4 Lantaren/Venster Rotterdam, 11 en 12/4 Tweetaktfestival Den Bosch.

De Trust herneemt de monoloog 'De koorts' van Wallace Shawn. Sylvia Poorta komt de toeschouwer in meer opzichten dicht op de huid. T/m 1/4 in het Amsterdamse Trusttheater.

Orkater.Naar het idee van Porgy Franssen speelt Orkater het 'morbide drieluik Petomaan, Necrofiel, Trompettist'. Luchtig muziektheater voert de wind door de geschiedenis. Met lucht als hoofdrolspeler: uit de bombardon van de petomaan, de mond van de zangeres en de trompet van de jammerlijk uit het raam gewaaide muzikant. Naast Franssen met Saskia Temmink en Roef Ragas en het Amsterdams Gitaartrio. T/m 2/4 Schouwburg Groningen, 4/4 Goudse Schouwburg, 6/4 Schouwburg Middelburg.

De bitterzoet. Theatergroep Hollandia herneemt Dennis Potters 'De bitterzoet' onder regie van Johan Simons. Een even grimmig als fascinerend sprookje over de schemerige grens tussen goed en kwaad. Met glansrollen van Fedja van Huêt, Frieda Pittoors, Bert Luppes en Carola Arons. 31/3 De Lawei Drachten, 1/4 De Flint Amersfoort, 4/4 Schouwburg Kortrijk.

Ibsen. Het Groningse gezelschap Het Oranjehotel speelt Henrik Ibsens gitzwarte sprookje over lust en schuld 'Kleine Eyolf of de menselijke verantwoordelijkheid'. Ivar van Urk regisseert Renée Fokker, Johanna ter Steege, Maarten Wansink, Christiaan Montanus en Kyra Macco. 4/4 CC Berchem, Antwerpen, 5 en 6/4 Haarlemse Toneelschuur, 7/4 Chassé Theater Breda, tournee t/m 3/5.

Carver. Leny Breederveld, Ria Eimers, René van 't Hof, Beppie Melissen en Jim van der Woude maakten en spelen de nieuwe Carverproductie 'Het weer'. Dwaal- en scharreltocht door een bejaardengesticht met sublieme dooddoeners als: 'Nou, het is vast wel weer tijd voor iets' of 'Je kunt ook nooit op stap gaan zonder dat er iets niet begint te kloppen'. 3, 4 en 5/4 Stadstheater Zoetermeer, 7 en 8/4 Plaza Futura Eindhoven, tournee t/m 28/4.

Kleinkunst

Festival. Het Amsterdams Kleinkunst Festival begint als elk jaar met de uitreiking van de Annie M.G. Schmidt-prijs. Op 2 april wordt bekend wat het beste theaterlied van 1999 was, volgens een jury onder voorzitterschap van Seth Gaaikema. Op 3/4 staat in het Nieuwe de la Mar het werk van Lennaert Nijgh ('Op een dag kwam ik jou tegen, lief en klein, en zo verlegen' - Vrijgezel, 1966) in de schijnwerpers. Zijn teksten zullen worden vertolkt door o.a. Boudewijn en Marcel de Groot, Liesbeth List, Astrid Nijgh (ook presentatie), Ramses Shaffy, Ally en Rikkert. Van 4 t/m 15 april is er in Theater Bellevue het programma 'Voor de eeuwigheid', waarin Evert de Vries, Stan Limburg, Sara van Dijk en Sylvia Alberts het 'cabaret met de grote K' uit de afgelopen eeuw de revue laten passeren. Op 10/4 is er tenslotte de finale van het jaarlijkse concours om de Wim Sonneveldprijs.

Seriese Live! is nog te zien tot en met 5 april. Astrid Seriese zingt naast eigen werk repertoire van o.a. Joni Mitchell, John Hiatt, Tom Waits, Skunk Anansie en Joan Armatrading. Vrijdagavond Amersfoort (De Flint), 4/4 Zoetermeer (Stadstheater), 5/4 Arnhem (Stadsschouwburg).

Job Schuring en Rutger Laan zorgen voor in 'Nu nog nieuwer' voor bijtende conferences en alle soorten muziek. Deze week in Beverwijk (De Nieuwe Slof, 4/4), Raalte (Hof Theater, 1/4) en Roosendaal (De Kring, 6/4).

Literatuur

Groninger Boekendagen. Op 1 april gaan in de bibliotheken in provincie en stad de Groninger Boekendagen 2000 van start. De organisatie heeft zich gericht op een combinatie van activiteiten, waarbij twee bekende Groninger schrijvers centraal staan: Aafke Steenhuis en Hanny Diemer. 1/4: literaire bustocht, start 12.30 uur Bibliotheek Noorderbad, Groningen; 14.30 uur Bibliotheek Uithuizen. 5/4 Uithuizen: Hanny Diemer en het vocaal vrouwenkwartet Valse Wichter.

Damesromans en herenkritiek. Tegenwoordig zal niemand meer snel een onderscheid maken tussen 'dames- en herenliteratuur' Anno 2000 wordt de literaire canon bezet door zowel mannen als vrouwen. Toch vinden sommige cultuurcritici het te vroeg om te juichen. Zij wijzen op de neiging literatuur die geschreven is door vrouwen af te doen als als boeken over emoties:'Leuk voor damesleesclubjes'. Anderen pleiten juist voor een aparte benadering van vrouwenliteratuur, omdat die de voordelen van het vrouwelijk perspectief onderstreept. Het programma 'Damesromans en herenkritiek' neemt de voor- en nadelen van deze opinies onder de loep. Critici, wetenschappers en schrijvers wisselen van gedachten in gesproken columns, korte lezingen en een paneldiscussie. Aan de hand van literaire citaten laat Nelleke Noordervliet het publiek de sekse van de auteur raden. Met Marja Pruis, Monica Soeting, Nelleke Noordervliet, Ellen Ombre, Arjan Peters, Dick Schram, Aleid Truijens en Alle Lansu. Op 4/4 in De Balie, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden