Beeldende kunst

Snuffelende horzels. In het Gorcums Museum in Gorinchem (Grote Markt 17) heerst een leven als oordeel. Sculpturen met draaiende wielen, krassende staven, lopende tandraderen, kloppende hamers en snuffelende horzels hebben met elkaar gemeen dat ze op basis van twee gegevens, namelijk geluid en beweging, zijn gemaakt. De tentoonstelling inventariseert onder de titel 'Winterkermis' verschillende vormen van geluidskunst. Het gaat hier om werk van in geluid gespecialiseerde kunstenaars als Femke van Heerikhuizen, Theo Jansen, Tije de Jong, Nico Parlevliet, Dirk Schreuder en Jonas van de Vosse. T/m 19 maart.

Spaanse landschappen. Marie-Antoinette Courtens schildert het landschap dat ze tijdens haar verblijf op het Spaanse eiland Ibiza aantreft. Ook de zee, die daar met zijn mediterraanse blauw ongelooflijk fel in de zon schittert, is regelmatig het onderwerp van haar doeken. Tot voor kort verbeeldde ze dat landschap op kleine formaten, maar de drang naar grote doeken was altijd aanwezig. In de afgelopen tijd heeft ze daarom het besluit genomen voortaan op een veel groter formaat te werken. Dat is vooral de monumentale aanpak ten goede gekomen: zaken als dieptewerking en suggestie van ruimtelijkheid komen nu veel beter tot hun recht. Dat blijkt tenminste uit de presentatie van nieuwe doeken en grafiek die vanaf het komende weekeinde in Pulchri Studio in Den Haag (Lange Voorhout 15) loopt. Daar hangen nu zes schilderijen, die met het formaat van 2 meter 40 bij 1 meter 77 de grootste werken zijn die ze ooit maakte. Wel handhaaft ze haar voorkeur voor de weergave van warme aardkleuren. Het zijn die kleuren die voor haar waarschijnlijk de voornaamste aantrekkingskracht van het eiland vormen. In acryl slaagt ze er in om de kleuren een hoog opgevoerde graad van transparantie mee te geven, zodat een rijke gelaagdheid binnen de min of meer abstracte voorstelling ontstaat. Tegelijk roepen de kleuren naast een zekere esthetische waarde ook veel emotionaliteit op: melancholie, heimwee naar de onbedorven natuur en het tijdelijke dat met de eeuwigheid van de natuur wordt geconfronteerd zijn onderwerpen die in haar werk aan de orde worden gesteld. Het streven om haar schilderijen monumentaal uit te werken, heeft ook invloed gehad op haar grafiek. In haar zoektocht naar structuren worden niet al te essentiële zaken genegeerd en wordt ook behoefte aan eenvoud zichtbaar. Als graficus slaagt ze er bovendien in om trouw te blijven aan haar opvattingen dat een voorstelling in de eerste plaats uit licht bestaat. Net als in de doeken schept ze in de grafiekbladen licht door transparantie, waarbij donkere kleuren, in varianten tot diep zwart aan toe, niet worden geschuwd. T/m 26 februari. Opening zondagmiddag 6 februari om 15 uur.

Fotografie

De Nooijer. Fotograaf Paul de Nooijer is actiever dan ooit. Een overzicht van zijn recente werk, ontstaan in samenwerking met zoon Menno de Nooijer, is onder de titel 'Nieuw werk (computer-bewerkte beelden)' te zien in de galerie voor fotokunst 'In Beeld' in Vlaardingen (Landstraat 57). De beide De Nooijers laten er voorstudies en schetsen zien van projecten waar ze de afgelopen drie jaar aan werkten, zoals de film 'Exit', het project 'Schouder aan schouder', een performance tijdens het European Art Fesitval in 1998 in Osnabrück en een opdracht voor het Rijnhavengebouw in Rotterdam. Galerie In Beeld is geopend op vrijdag 13-21 uur, zaterdag en zondag 12-17 uur.

Ruimtevluchten. Fascinerende opnamen die Nasa-astronauten tijdens ruimtevluchten met de Apollo tussen 1967 en 1972 hebben gemaakt, vormen een tentoonstelling in het Huis Marseille, het nieuwe onderkomen voor de fotografie in Amsterdam (Keizersgracht 401). De expositie is samengesteld door de Amerikaanse kunstenaar Michael Light, die in 1995 na lang aandringen toegang kreeg tot de foto-archieven van de Nasa. Daar zijn zo'n 30000 negatieven opgeslagen die gedurende de ruimtevluchten met de Apollo werden gemaakt. Daaronder ook de reis van de Apollo 11 met Neil Armstrong, die als eerste aardebewoner voet op de maan zette. Light koos veel foto's van de maan, vooral van het landschap dat zich in eindeloze variaties tegen een inktzwarte hemel uitstrekt. Maar ook beelden van tuimelende astronauten boven de felblauwe wereldbol, een commando-module die over maankraters heen scheurt en de aarde die boven de maan opkomt, horen. T/m 26 februari.

Theater

Carver.Leny Breederveld, Ria Eimers, René van 't Hof, Beppie Melissen en Jim van der Woude maakten en spelen de nieuwe Carverproductie 'Het weer': ,,Op is op, op is op geldt voor ouwe broeken. Ik ben verloren wie ik ben, ik zou me moeten zoeken.'' T/m 5/2 Haarlemse Toneelschuur, 8/2 Gouda, 9/2 Breda, tournee t/m 28/4.

Het geheugen van water. Onder regie van Antoine Uitdehaag speelt Het Nationale Toneel 'Het geheugen van water' van de Engelse schrijfster Shelagh Stephenson. Na het overlijden van hun moeder keren drie dochters terug naar het ouderlijk huis. Ontaardende herinneringen met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma en Oda Spelbos. 8/2 Leeuwarden, 15/2 Enschede, tournee t/m 25/3.

De herinnering. Toneelschrijver en regisseur Lodewijk de Boer vervolgt met 'De herinnering' bij toneelgezelschap De Appel zijn queeste naar collectieve herinnering. In 'De herinnering' treden aan Zarah Leander, Anne Frank, een SS-officier en een aartsbisschop. Met Sacha Bulthuis, Marcel Ott en Hannah van der Sande. T/m 18 maart in het Appeltheater in Scheveningen.

Het Vervolg. Onder regie van Het Vervolgleider Hans Trentelman spelen Jonge Gasten (aankomende spelers die bij Het Vervolg onderdak vinden) de 'hysterische comedy Donuts & Hot Dogs' van Nicky Silver in de vertaling van Marcel Otten. T/m 12/2 in het Maastrichtse Vervolgtheater.

Bloeddorst. Met 'Bloeddorst' onderzoekt theatergezelschap Hollandia de moordzuchtige drijfveren van de mens. Fragmenten uit Vondels Gijsbrecht, Shakespeares Macbeth en de ontmoeting tussen Mladic en Karremans in Srebrenica. Met Peter Paul Muller en Jeroen Willems. T/m 22/1 Rotterdamse schouwburg, T/m 5/2 Amsterdamse Brakke Grond, toernee t/m 26/2.

Maarten & Nicolien. Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen 'Maarten & Nicolien - Het Bureau thuis' naar dialogen uit J.J. Voskuils eerste vier delen van zijn romancyclus Het Bureau. 4 en 5/2 Arnhem, 8 en 9/2 Haags Theater a/h Spui, tournee t/m 27/4.

Kleinkunst

Sanne Wallis de Vries komt na haar eerste succesvolle programma 'Sop' met een nieuw programma: 'Zin'. Een 'jonge vrouw met inhoud' uit Alphen aan de Rijn, die met een eigen stijl een groot publiek weet te bereiken. 3 februari in 'De voorveghter' in Hardenberg, 8 tot 10 februari in 'De Kleine Komedie' in Amsterdam.

Adèle Bloemendaal laat het beste van zichzelf zien in de avondvullende theatervoorstelling 'Portret'. Met drie muzikanten tourt zij door Nederland. 3 februari in 'De Kattendans in Bergeyk, 20.30 uur; 4 februari in de 'Schouwburg in Arnhem, 20.15 uur en 5 februari in 'De Lawei' in Drachten, 20.00 uur.

Lebbis gaat solo: ,,De beer is los. De sluizen staan open. Ik ga lekker een avond alleen beuken. Ik ga niet lopen nadenken, millimeteren en nuanceren. U bent gewaarschuwd.'' 3 februari in 'De Kampanje' in Den Helder, 20.30 uur; 5 februari in 'Diligentia' in Den Haag, 20.15 uur en 9 februari in theater 'Agora', Lelystad, 20.30 uur.

Literatuur

Kees van Beijnum staat deze week centraal in de Literaire Salon Amsterdam. Een literaire middag ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwe 'echt Amsterdamse' roman, 'De oesters van Nam Kee'. Op 6/2 in tapas café 'Duende' in Amsterdam, 15.00 uur.

Martinus Nijhoff wordt geëerd in het eerste onderdeel van 'Poëzie puur', een nieuw maandelijks programma over Nederlandse dichters in theater Branoul in Den Haag. Op 6 februari om 13.30 uur.

Renate Dorrestein wordt in het openbaar geïnterviewd door Frénk van der Linden, ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwe boek: 'Het geheim van de schrijver'. 3 februari in de vernieuwde boekhandel Scheltema in Amsterdam, 17.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden